Η Katie συνάντησε τον μελλοντικό σύζυγό της, Tom, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας προσανατολισμού στο κολέγιο. Ήταν το ζευγάρι που όλοι ζήλευαν. Περνούσαν όλον το χρόνο τους μαζί και δεν έδειχναν να μαλώνουν ποτέ. Συμπαθούσαν ο ένας την οικογένεια και τους φίλους του άλλου. Είχαν την ίδια ειδικότητα και μοιράζονταν πολλά από τα χόμπι τους. Έτσι, δεν ήταν έκπληξη για κανέναν όταν η Katie και ο Tom παντρεύτηκαν αμέσως μετά την αποφοίτησή τους. Έκαναν δύο γλυκά παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι. Η Katie έμεινε σπίτι για να τα φροντίσει και ο Tom είχε μια καλά αμειβόμενη δουλειά ως αρχιτέκτονας σε μια τοπική εταιρεία. Και ενώ όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά…ξαφνικά χώρισαν.

Μπορεί η Katie και ο Tom να μην είναι υπαρκτά πρόσωπα ή μπορεί και να είναι γιατί όλοι μας ξέρουμε ένα ζευγάρι σαν κι αυτούς. Η ιστορία της Katie και του Tom δεν είναι μοναδική. Κι όμως, αν η Katie και ο Tom έψαχναν για σύντροφο μέσω μιας εφαρμογής γνωριμιών, θα ταίριαζαν λίγο πολύ ο ένας με τον άλλον. Αλλά κάτι δεν πήγε καλά. Τι είναι αυτό που έλειπε από την Katie και τον Tom, αλλά και τόσους άλλους; Γιατί τα «perfect matches» μας συχνά αποδεικνύονται λιγότερο από τέλεια ή και εντελώς απογοητευτικά;

σύντροφο

Στην έρευνά της η Karin Sternberg, ανακάλυψε ότι η πραγματική συμβατότητα έχει να κάνει με πολύ περισσότερα από μεταβλητές όπως η ηλικία, η θρησκεία, η κουλτούρα, τα χόμπι, οι αρχές και οι πεποιθήσεις. Μέρος του ζητήματος είναι ότι υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τον εαυτό μας και το να μην γνωρίζουμε τον εαυτό μας μερικές φορές εμποδίζει τις επιτυχημένες σχέσεις.

Ο καθένας έχει ένα σύνολο από ιστορίες αγάπης, δηλαδή ένα σύνολο ιδεών, πεποιθήσεων και προκαταλήψεων σχετικά με το πώς πρέπει να είναι μια σχέση, πώς να συμπεριφέρεται σε μια σχέση και πώς πρέπει να είναι ο ιδανικός σύντροφος. Όμως, δεν τις γνωρίζουμε συνειδητά.

Έτσι, αν θέλεις να βρεις κάποιον με τον οποίο ταιριάζετε πραγματικά, εδώ είναι 5 κλειδιά που πρέπει να έχεις κατά νου:

1. Τα love stories σου επηρεάζουν κάθε πτυχή της σχέσης σου

Έχεις ιστορίες αγάπης στο μυαλό σου που καθορίζουν ποιοι πιθανοί σύντροφοι σε ενδιαφέρουν και που διαμορφώνουν τις προσδοκίες σου για το πώς πρέπει να είναι μια σχέση, πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι σε μια σχέση, πώς πρέπει να ερμηνεύεις τις ενέργειες του συντρόφου σου, πώς πρέπει να αλληλοεπιδράς με το σύντροφό σου και ούτω καθεξής.

Οι ιστορίες αγάπης αντιπροσωπεύουν την ουσία της ζωής σου—τις σχέσεις με τα μέλη της οικογένειας, τους γείτονες και τους φίλους που έχεις από παιδί έως σήμερα, τις δικές σου εμπειρίες με άλλους ανθρώπους, τις ιστορίες που έχεις διαβάσει σε βιβλία και παρακολουθήσει σε ταινίες. Δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα. Αντίθετα, οι ιστορίες σου δίνουν νόημα στη σχέση σου.

2. Οι ευτυχισμένες σχέσεις περιλαμβάνουν αντίστοιχες ιστορίες αγάπης

Προφανώς, δεν είσαι η μόνη με ιστορίες αγάπης, όλοι έχουν τις δικές τους. Υπάρχουν όμως ιστορίες που τείνουν να λειτουργούν καλύτερα και άλλες που είναι δυσπροσαρμοστικές. Επιπλέον, ορισμένες ιστορίες ταιριάζουν καλύτερα από άλλες. Για παράδειγμα, μπορεί εσύ να έχεις στο μυαλό σου μια ιστορία φαντασίας και αναζητάς μια σούπερ ρομαντική σχέση με το δικό σου προσωπικό πρίγκιπα. Ο σύντροφός σου όμως, δεν ενδιαφέρεται τόσο για ειδύλλια αλλά μάλλον για τη δημιουργία μιας σχέσης που να λειτουργεί ομαλά σαν μια επιχείρηση, στην οποία ο καθένας έχει προσδιορίσει ξεκάθαρα τα καθήκοντα που πρέπει να εκπληρώσει υπεύθυνα. Τότε είναι πιθανό να καταλήξετε και οι δύο απογοητευμένοι.

Εσύ και ο σύντροφός σου δεν χρειάζεται να έχετε την ίδια ιστορία, αλλά για μια ευτυχισμένη μακροχρόνια σχέση, θα χρειαστείτε ιστορίες που να είναι συμβατές μεταξύ τους.

Διάβασε τη συνέχεια στο elle.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet