Το να έχεις μια δυνατή φιλία είναι μεγάλη υπόθεση. Το να έχεις έναν ρομαντικό σύντροφο, που είναι και ο καλύτερός σου φίλος ακούγεται και είναι, ακόμα πιο τέλειο. Με τον καλύτερο φίλο σας ως σύντροφο, λαμβάνετε όλα όσα έχετε ανάγκη από μια σχέση: Κάποιον με τον οποίο μπορείτε να γελάσετε, να μοιραστείτε τη ζωή σας και να αγκαλιαστείτε.

Πόσοι άνθρωποι αισθάνονται ότι έχουν επιτύχει αυτό το είδος ιδανικού συνδυασμού; Επιβεβαιώνουν οι ψυχολόγοι ότι αυτό το παράδειγμα είναι κάτι για το οποίο αξίζει να προσπαθήσουμε;

Πόσοι έχουν σχέσεις «δύο σε ένα»;

Για να καταλάβουμε πόσοι είναι ζευγάρια με τους καλύτερους φίλους ρωτήθηκαν 801 ενήλικες σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες την ακόλουθη ερώτηση: «Θεωρείτε ότι ο σύντροφός σας είναι ο καλύτερός σας φίλος ή αποκαλείτε κάποιον άλλον τον καλύτερο φίλο σας;»

Μεταξύ των ενηλίκων που βρίσκονται επί του παρόντος σε μια ρομαντική σχέση, η συντριπτική πλειοψηφία 83% θεωρούσε ότι ο σημερινός τους σύντροφος είναι ο καλύτερος φίλος τους. Για όσους είναι σήμερα παντρεμένοι, το ποσοστό ήταν ακόμη υψηλότερο. Οι άνδρες και οι γυναίκες είχαν παρόμοια ποσοστά, ενώ οι νεότεροι ερωτηθέντες ήταν ελαφρώς λιγότερο πιθανό από τους μεγαλύτερους ερωτηθέντες να θεωρήσουν τον σύντροφό τους ως τον καλύτερο φίλο τους.

Σε σύγκριση με τις προηγούμενες γενιές, οι σημερινοί ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες είναι συνηθισμένοι να σκέφτονται ο ένας τον άλλον ως φίλοι σε ισότιμη βάση, ακόμη και εκτός της ρομαντικής σφαίρας. Μόλις σχηματιστεί ένα ρομαντικό ζευγάρι, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουμε πιο ισότιμες διαιρέσεις εξουσίας και καταμερισμούς εργασίας. Διατηρούμε τις σχέσεις μας σε υψηλότερα πρότυπα από ό,τι είχαμε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ειδικότερα, τα ζευγάρια περιμένουν πλέον οι σχέσεις τους να προάγουν την προσωπική ανάπτυξη και να βοηθήσουν τα άτομα να εκπληρώσουν τους δικούς τους στόχους. Για παράδειγμα, ο σύντροφός σας θα πρέπει να σας βοηθήσει να γίνετε καλύτερος άνθρωπος διδάσκοντάς σας νέα πράγματα, όπως πώς να φτιάχνετε την τέλεια κρεμ μπρουλέ, πηγαίνοντάς σας σε μέρη όπως το νέο μπαρ σε ένα όμορφο πάρκο και ανοίγοντάς σας νέους δρόμους και νέες προοπτικές.

φίλο
VioletaStoimenova/ IStock

Η ιδέα ότι μια σχέση μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να γίνει καλύτερος άνθρωπος, ένα φαινόμενο που οι ερευνητές αποκαλούν αυτο-επέκταση, είναι χρήσιμη. Οι σχέσεις που παρέχουν μεγαλύτερη αυτοεπέκταση είναι επίσης υψηλότερης ποιότητας.

Για να πετύχετε όλους αυτούς τους στόχους αυτοβελτίωσης, μπορεί να χρειαστείτε περισσότερα από έναν σύζυγο ή ρομαντικό σύντροφο από ό,τι αναμενόταν τα προηγούμενα χρόνια. Και ένας σύντροφος που είναι και ο καλύτερος φίλος σας, μπορεί να είναι ένα ακόμα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Για να δούμε αν όσοι θεωρούν τον σύντροφό τους τον καλύτερο φίλο τους περιμένουν περισσότερα από αυτούς, η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Monmouth ρώτησε: «Για μια ιδανική σχέση, πόσο θα πρέπει να περιμένεις από τον σύντροφό σου να σε βοηθήσει να αναπτυχθείς και να επεκταθείς ως άνθρωπος;» Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησής μας έδειξαν γενικά υψηλές προσδοκίες συνολικά και τα άτομα με τους καλύτερους ρομαντικούς συντρόφους περίμεναν περισσότερα από αυτούς.

Φυσικά, ενώ τα άτομα μπορούν να περιμένουν περισσότερα, αυτό δεν θα μεταφραστεί αυτόματα σε καλύτερα αποτελέσματα. Σκεφτείτε το ως εξής: Απλώς επειδή θέλετε περισσότερα από τη δουλειά σας, δεν εγγυάται ότι θα πάρετε αυτό που θέλετε.

φίλο
andreswd/ IStock

Είναι οι καλύτεροι φίλοι καλύτεροι σύντροφοι;

Είναι τα ειδύλλια με τους φίλους καλύτερα; Για να το διαπιστώσουμε αυτό, άτομα ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση: «Πόσο ικανοποιημένοι είστε με την τρέχουσα σχέση σας – εξαιρετικά, πολύ, κάπως, όχι πολύ ή καθόλου ικανοποιημένοι;» Στη συνέχεια, συνέκριναν αυτούς που είπαν ότι ο σύντροφός τους ήταν ο καλύτερός τους φίλος με εκείνους που απάντησαν ότι ήταν κάποιος άλλος.

Όσοι θεωρούσαν τον σύντροφό τους τον καλύτερο φίλο τους ήταν πράγματι πολύ πιο ικανοποιημένοι από τη σχέση τους από εκείνους που δεν το έκαναν. Αυτό το εύρημα είναι σύμφωνο με την έρευνα που δείχνει ότι οι σχέσεις με περισσότερη συντροφική αγάπη – βασισμένες στη φιλία, τα συναισθήματα στοργής, την άνεση και τα κοινά ενδιαφέροντα – διαρκούν περισσότερο και είναι πιο ικανοποιητικές. Στην πραγματικότητα, η συντροφική αγάπη συνδέεται πιο στενά με την ικανοποίηση από τη σχέση από ό,τι η παθιασμένη αγάπη. Αυτός είναι ο τύπος της ρομαντικής αγάπης που βασίζεται σε έντονα συναισθήματα έλξης και ενασχόλησης με τον σύντροφό του.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι όσοι έχουν ερωτικές σχέσεις βασισμένες στη φιλία αισθάνονται ότι έχουν έναν πολύ συμπαθή σύντροφο και ότι η κοινή συντροφικότητα είναι σημαντικό μέρος της αγάπης. Μια μελέτη 622 παντρεμένων ατόμων αποκάλυψε ότι όσοι είχαν υψηλότερες βαθμολογίες στην κλίμακα αγάπης με βάση τη φιλία ανέφεραν επίσης μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση, μεγαλύτερη αντιληπτή σημασία της σχέσης, μεγαλύτερο σεβασμό για το σύζυγό τους και ένιωθαν πιο κοντά με τον σύζυγό τους.

Πιο πρόσφατα, σε δύο μελέτες με σχεδόν 400 συμμετέχοντες σε σχέσεις, εκείνοι που δίνουν μεγαλύτερη αξία στη φιλική πτυχή της σχέσης τους αναφέρουν επίσης περισσότερη δέσμευση, περισσότερη αγάπη και μεγαλύτερη σεξουαλική ικανοποίηση. Επιπλέον, η εκτίμηση της φιλίας μείωσε επίσης τις πιθανότητες να χωρίσει το ζευγάρι. Η αγάπη του καλύτερου φίλου αρχίζει να ακούγεται όλο και καλύτερα.

Όλα αυτά τα οφέλη υποστηρίζονται από έναν ειδικό τύπο σχέσεων: ζευγάρια που είναι ευτυχισμένα παντρεμένα για περισσότερα από 15 χρόνια. Όταν οι ερευνητές ρώτησαν πάνω από 350 από αυτά τα ζευγάρια για το μυστικό της επιτυχίας και της μακροζωίας στη σχέση τους, ποιος ήταν ο νούμερο ένα λόγος; Απλό: ο σύντροφός τους ήταν ο καλύτερός τους φίλος. Η δεύτερη πιο κοινή απάντηση ήταν ότι τους αρέσει ο σύζυγός τους ως άτομο, μια άλλη βασική πτυχή της αγάπης που βασίζεται στη φιλία.

φίλο
Caterina Robustelli/ IStock

Γιατί οι καλύτεροι φίλοι είναι τόσο ωφέλιμοι;

Αυτά τα ευρήματα που καταδεικνύουν τα οφέλη του ραντεβού ή του γάμου με τον καλύτερο φίλο σας είναι απολύτως λογικά αν σκεφτείτε τον τύπο της σχέσης που μοιράζονται οι καλύτεροι φίλοι. Οι φίλοι απολαμβάνουν να περνούν χρόνο μαζί, μοιράζονται παρόμοια ενδιαφέροντα, φροντίζουν ο ένας τον άλλον, εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον και νιώθουν έναν διαρκή δεσμό μεταξύ τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τυχαίνει να είναι ιδιότητες που καθορίζουν επίσης επιτυχημένες στενές σχέσεις.

Αναγνωρίζοντας τους παραλληλισμούς μεταξύ των καλύτερων φίλων και των ρομαντικών συντρόφων, μπορείτε να επωφεληθείτε από τη διατήρηση και των δύο τύπων σχέσεων με τα ίδια πρότυπα. Πολύ συχνά φαίνεται ότι τα άτομα συγχωρούν υπερβολικά την κακή συμπεριφορά ενός συντρόφου σχέσης, όταν δεν θα δέχονταν ποτέ παρόμοιες συμπεριφορές από έναν φίλο.

Για παράδειγμα, αν ο φίλος σας ήταν κακός, αγενής, μονίμως γκρινιάρης, ανέντιμος, εριστικός, συναισθηματικά ασταθής, και δεν ήθελε να έχει ουσιαστικές συζητήσεις μαζί σας, θα θέλατε να είστε φίλοι; Αν όχι, είναι δίκαιο να έχετε παρόμοιες προσδοκίες για τον ρομαντικό σας σύντροφο. Αφιερώστε χρόνο για να βρείτε έναν ρομαντικό σύντροφο που είναι πραγματικά ο καλύτερός σας φίλος.

Για να είμαστε σαφείς, το επιχείρημα εδώ δεν είναι ότι πρέπει να προσπαθήσετε να μετατρέψετε έναν υπάρχοντα καλύτερο φίλο σε ρομαντικό σύντροφο. Μπορεί να μην θέλετε να διατρέχετε τον κίνδυνο να θέσετε σε κίνδυνο αυτή τη φιλία, ούτως ή άλλως. Αντίθετα, τα δεδομένα εδώ υποδεικνύουν τη σημασία του ότι ο ρομαντικός σας σύντροφος είναι επίσης ένας από τους καλύτερους φίλους σας.

Τελικά, ο καλύτερος τρόπος για να έχετε αληθινή αγάπη για πάντα μπορεί να είναι να είστε πρώτα οι καλύτεροι φίλοι για πάντα.

Διαβάστε επίσης:

Σχέσεις: Η επιστήμη εξηγεί γιατί τα ζευγάρια χωρίζουν

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet