Σαν σκέψη μπορεί να φαίνεται αφελής με μια πρώτη ματιά. Παρόλα αυτά, τα εσώρουχα διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο στην απελευθέρωση του γυναικείου σώματος. Όπως η θέση της γυναίκας αλλάζει μέσα στα χρόνια, έτσι αλλάζουν και τα εσώρουχα που φοράει!  Στον Μεσαίωνα, για παράδειγμα, οι κορσέδες ήταν άκρως διαδεδομένοι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι  λειτουργούσαν ασφυκτικά για το γυναικείο σώμα, ως ένα ρούχο περιορισμού, το οποίο άλλαζε τελείως τη μορφή του σώματος. Βέβαια, ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως οι πλούσιες γυναίκες, φορούσαν βραχιόλια τα οποία ταίριαζαν με τα εσώρουχά τους, δημιουργώντας μια πιο “σκανδαλώδη” για την εποχή, ατμόσφαιρα!

Χαρακτηριστική περίπτωση καταπιεστικού εσώρουχου ήταν τα κρινολίνα- μια σιδερένια κατασκευή που δημιουργούσε όγκο στο κάτω μέρος του ρούχου και σήκωνε στο στήθος.

Η πρώτη μεγάλη αλλαγή στα γυναικεία εσώρουχα έγινε μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Λόγω των καταστάσεων, της οικονομικής δυσχέρειας αλλά και των καινούργιων αναγκών στη ζωή της γυναίκας που έμπαινε δυναμικά στην παραγωγική σφαίρα και άρα χρειαζόταν πρακτικά και άνετα ρούχα, ο κορσές άρχισε να χάνει έδαφος, ώσπου εξαφανίστηκε τελείως με τη μορφή που τον ξέρουμε (επανήλθε σε πιο άνετη εφαρμογή κυρίως με τον Jean Paul Gautier). Όσο πιο κοντά γίνονταν τα ρούχα τόσο πιο μικρά, έπρεπε να είναι τα εσώρουχα. Αυτήν την εποχή, φεύγει πλέον από τη μόδα η σιλουέτα με τη στενή μέση. Τα υφάσματα γίνονται πιο αέρινα και ντελικάτα.

Το 1950 εμφανίζεται το πρώτο μπικίνι και σε συνδυασμό με τα pin up girls που φωτογραφίζονται μόνο με τα εσώρουχά τους, σιγά σιγά γίνεται αποδεκτή μια πιο απελευθερωμένη  εικόνα της γυναίκας. Αν και ακόμα ήταν σκανδαλώδες για μια γυναίκα να αποκαλύπτει μεγάλο μέρος του σώματός της. 

εσώρουχα
Τα πρώτα μαγιό του 1950

Με τη γυναίκα να έχει μπει για τα καλά στην αγορά εργασίας και  δύο παγκοσμίους πολέμους που την ενέταξαν αναγκαστικά  στους χώρους χειρωνακτικής εργασίας, ήρθε το αποκορύφωμα την δεκαετία του ‘60 και την μαζικοποίηση του φεμινιστικού κινήματος. Μετά το κάψιμο των σουτιέν, βλέπουμε μια μεγαλύτερη ποικιλία εσωρούχων, που αγκαλιάζουν αναδεικνύοντας  το γυναικείο σώμα. Από τη στιγμή που η γυναίκα βγαίνει από το σπίτι, εργάζεται και αρχίζει να κάνει κουμάντο στο σώμα της και …στα οικονομικά της, αργά αλλά σταθερά αλλάζουν και τα εσώρουχα που φοράει ώστε να βολεύουν την καθημερινότητά της.

Στις μέρες μας  κυκλοφορούν εσώρουχα σε όλα τα μεγέθη, σχέδια και χρώματα ενώ όχι μόνο δεν τα κρύβουμε πλέον αλλά είναι μέρος και των καθημερινών μας εμφανίσεων! Απόδειξη οι εμφανίσεις της  Rihanna στην Εβδομάδα Μόδας και η παρουσία της στο Carpet του Dior με το σουτιέν που συνδυάζεται άψογα με blazer! 

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι 3 λόγοι που χωρίζουν τα ζευγάρια! Δες το βίντεο από την Ειρήνη Χειρδάρη!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet