Θα έχετε πολλούς διαφορετικούς τύπους σχέσεων σε όλη σας τη ζωή. Οι περισσότεροι τείνουν να κατηγοριοποιούνται ως γνωστοί, φίλοι, οικογένεια, ρομαντικοί σύντροφοι, σεξουαλικοί σύντροφοι, συνάδελφοι. Οι σχέσεις έρχονται με διαφορετικές προσδοκίες, οφέλη και προκλήσεις.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι ζωτικό μέρος της ζωής μας, τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς. Διαφορετικοί τύποι σχέσεων βοηθούν στη διαμόρφωση του κοινωνικού μας κύκλου και την ανάπτυξη της προσωπικότητας μας. Μάλιστα για αρκετούς ανθρώπους η ερωτική σχέση με τον/την σύντροφο τους λειτουργεί ιδιαίτερα επιδραστικά στην καθημερινότητά τους, την ψυχολογία και την αυτοεκτίμηση τους.

Τί είναι οι σχέση

Σχέση είναι οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ δύο ανθρώπων, η οποία μπορεί να είναι είτε θετική είτε αρνητική. Μπορείτε να έχετε μια σχέση με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων της οικογένειας και των φίλων. Η φράση «να είσαι σε σχέση», συνδέεται με ερωτικές σχέσεις και αναφέρεται σε διάφορους συσχετισμούς, που έχει ένα άτομο με ένα άλλο.

Το να «είσαι σε μια σχέση» δεν σημαίνει πάντα ότι εμπλέκεται το σεξ, η συναισθηματική προσκόλληση, ή/και η δέσμευση. Οι άνθρωποι εμπλέκονται σε πολλούς διαφορετικούς τύπους σχέσεων, που έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά.

Εσύ τι τύπου σχέση έχεις;

Πλατωνικές σχέσεις

Μια πλατωνική σχέση είναι ένα είδος φιλίας, που περιλαμβάνει έναν στενό, οικείο δεσμό χωρίς σεξ. Αυτές οι σχέσεις τείνουν να χαρακτηρίζονται από:

  • Εγγύτητα
  • Αγάπη
  • Κατανόηση
  • Σεβασμός
  • Φροντίδα
  • Υποστήριξη
  • Τιμιότητα
  • Αποδοχή

Οι πλατωνικές σχέσεις μπορούν να εμφανιστούν σε ένα ευρύ φάσμα πλαισίων και μπορεί να περιλαμβάνουν φιλίες μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ή αντίθετου φύλου. Μπορεί να δημιουργήσετε μια πλατωνική σχέση με έναν συμμαθητή ή συνάδελφο ή μπορεί να δημιουργήσετε μια σχέση με ένα άτομο σε άλλο περιβάλλον, όπως μια λέσχη, μια αθλητική δραστηριότητα ή μια εθελοντική οργάνωση στην οποία συμμετέχετε.

Αυτός ο τύπος σχέσης μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην παροχή κοινωνικής υποστήριξης, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία και την ευημερία σας. Η έρευνα δείχνει ότι οι πλατωνικές φιλίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για ασθένειες, στη μείωση του κινδύνου για κατάθλιψη ή άγχος και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας.

Ερωτικές σχέσεις

Οι ερωτικές σχέσεις είναι εκείνες, που χαρακτηρίζονται από συναισθήματα αγάπης και έλξης για ένα άλλο άτομο. Ενώ η ερωτική αγάπη μπορεί να ποικίλλει, περιλαμβάνει συναισθήματα ερωτισμού, οικειότητας και δέσμευσης.

Οι ειδικοί έχουν βρει μια ποικιλία διαφορετικών τρόπων για να περιγράψουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βιώνουν και εκφράζουν την αγάπη. Για παράδειγμα, ο ψυχολόγος Robert Sternberg προτείνει τρία βασικά συστατικά της αγάπης: πάθος, οικειότητα και δέσμευση. Η ερωτική αγάπη, εξηγεί, είναι ένας συνδυασμός πάθους και οικειότητας.

Οι ερωτικές σχέσεις τείνουν να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου. Στην αρχή μιας σχέσης, όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται για πρώτη φορά, συνήθως βιώνουν ισχυρότερα συναισθήματα πάθους. Κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής περιόδου, ο εγκέφαλος απελευθερώνει συγκεκριμένες ουσίες (ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη και σεροτονίνη), που προκαλούν στους ανθρώπους ευφορία και τους κάνουν να νιώθουν «ερωτευμένοι».

Με τον καιρό, αυτά τα συναισθήματα αρχίζουν να μειώνονται στην έντασή τους. Οι άνθρωποι αναπτύσσουν βαθύτερα επίπεδα συναισθηματικής οικειότητας και κατανόησης καθώς η σχέση ωριμάζει.

σχέση
nd3000/ IStock

Περιστασιακές σχέσεις

Οι περιστασιακές σχέσεις συχνά περιλαμβάνουν σχέσεις ραντεβού, που μπορεί να περιλαμβάνουν σεξ χωρίς προσδοκίες μονογαμίας ή δέσμευσης. Ωστόσο, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο όρος είναι ασαφής και μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Canadian Journal of Human Sexuality, οι περιστασιακές σχέσεις μπορεί να περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως:

  • Σχέσεις της μιας νύχτας
  • Friends with benefits


Τέτοιες σχέσεις υπάρχουν συχνά σε μια συνέχεια που ποικίλλει ως προς τα επίπεδα συχνότητας επαφής, τον τύπο της επαφής και τον βαθμό φιλίας. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με μεγαλύτερη σεξουαλική εμπειρία ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν πιο ξεκάθαρα τη διαφορά αυτών των ετικετών σε σύγκριση με άτομα με λιγότερη σεξουαλική εμπειρία.

Οι περιστασιακές σχέσεις είναι συχνά κοινές μεταξύ των νεαρών ενηλίκων. Εφόσον οι περιστασιακές σχέσεις χαρακτηρίζονται από επικοινωνία και συναίνεση, μπορούν να έχουν πολλά θετικά σεξουαλικά οφέλη. Μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη για σεξ, οικειότητα, σύνδεση και συντροφικότητα χωρίς τις συναισθηματικές απαιτήσεις και την ενεργειακή δέσμευση μιας πιο σοβαρής σχέσης.

Τοξικές σχέσεις

Μια τοξική σχέση είναι κάθε τύπος διαπροσωπικής σχέσης όπου η συναισθηματική, σωματική ή ψυχολογική σας ευημερία υπονομεύεται ή απειλείται με κάποιο τρόπο. Τέτοιες σχέσεις συχνά σας κάνουν να νιώθετε ντροπή, ταπείνωση, παρεξήγηση και αίσθημα έλλειψης υποστήριξης.

Οποιοσδήποτε τύπος σχέσης μπορεί να είναι τοξικός, συμπεριλαμβανομένων των φιλιών, των οικογενειακών σχέσεων, των ερωτικών σχέσεων ή των σχέσεων στο χώρο εργασίας.

Μερικές φορές όλοι οι άνθρωποι σε μια σχέση παίζουν ρόλο στη δημιουργία αυτής της τοξικότητας. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβάλλετε στην τοξικότητα με το να την ανέχεστε.

Σε άλλες περιπτώσεις, ένα άτομο σε μια σχέση μπορεί να συμπεριφέρεται με τρόπους, που δημιουργούν τοξικά συναισθήματα. Αυτό μπορεί να είναι σκόπιμα, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να μην καταλαβαίνουν πλήρως πώς επηρεάζουν τους άλλους ανθρώπους. Λόγω των προηγούμενων εμπειριών τους με σχέσεις, μπορεί να μην γνωρίζουν κανέναν άλλο τρόπο δράσης και επικοινωνίας.

Photo: South_agency/Istock

Διαβάστε επίσης:

15 ερωτήσεις για να προσδιορίσετε εάν η σχέση σας είναι αυτή που πρέπει

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet