Έλα τώρα μην ντρέπεσαι σήκωσε το χέρι σου γιατί το έχεις κάνει και εσύ. Όλες κάποια στιγμή στη ζωή μας μετά από έναν χωρισμό ή μια ερωτική απογοήτευση αποφασίσαμε να κάνουμε μια ριζική αλλαγή στα μαλλιά μας! Το έχεις δει να συμβαίνει σε ταινίες, σε celebrities αλλά και σε φίλες σου που τη μια μέρα ήταν μελαχρινές, την άλλη το έκαναν ξανθό. Τη μία μέρα είχαν μακριά μαλλιά, την άλλη pixie hair!

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που μας κάνει να κλείνουμε ραντεβού με τον κομμωτή μας και να του λέμε «Κάνε ό,τι καταλαβαίνεις»;

«Το έκανα για μένα», είναι οι τελευταίες λέξεις που λέει η Keri Russell, προτού κόψει ενστικτωδώς τα σγουρά της μαλλιά, σε ένα εμβληματικό επεισόδιο του Felicity. Το bold κούρεμα που επέλεξε η πρωταγωνίστρια ήταν αποτέλεσμα του χωρισμού του χαρακτήρα της με το αγόρι της. Ήταν μια κίνηση δυναμισμού που φώναζε «Ναι μπορώ και μόνη μου thank you very much!».

μαλλιά

Η Renee Engeln είναι καθηγήτρια ψυχολογίας και συγγραφέας διάφορων βιβλίων μεταξύ των οποίων το Βeauty Sick: How the Cultural Obsession with Appearance Hurts Girls and WomenΣτο συγκεκριμένο βιβλίο εξηγεί: «Το γεγονός ότι το κούρεμα χρησιμοποιείται για να σηματοδοτήσει ένα σημαντικό συμβάν, δείχνει εν μέρει, το βαθμό στον οποίο βασιζόμαστε στην εμφάνιση των γυναικών, για να καθορίσουμε ποιες είναι ή τι συμβαίνει στη ζωή τους. Η ριζική αλλαγή στην εμφάνισή σου μπορεί να είναι ένας τρόπος να στείλεις το μήνυμα ότι έκανες μια ριζική αλλαγή στη ζωή σου ή ότι θα ήθελες να την κάνεις».

Άλλωστε, μπορεί και εσύ να έχεις παρατηρήσει πόσα video και εικόνες υπάρχουν γύρω μας που παρουσιάζουν γυναίκες να κόβουν τα μαλλιά τους μετά από έναν χωρισμό. Είναι κάτι το οποίο μας «επιβάλλει» τρόπον τινά η σύγχρονη pop κουλτούρα. Σίγουρα έχεις ακούσει φράσεις όπως «γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της είναι έτοιμη για αλλαγή» ή την θρυλική φράση της μοναδικής Coco Chanel: «Μια γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της πρόκειται να αλλάξει τη ζωή της». Φυσικά οι λόγοι που το κάνουμε κρύβονται πιο βαθιά από αυτό.

Οι βαθύτεροι λόγοι που αλλάζουμε τα μαλλιά μας μετά από ένα χωρισμό

Το να κόψεις ή να κάνεις μια δραστική αλλαγή στα μαλλιά σου είναι ξέσπασμα. Ξεσπάς την οργή, τη λύπη, τον θυμό σου πάνω τους. Άλλωστε, τα μαλλιά σου είναι το μόνο πράγμα πάνω σου που μπορείς να κόψεις ανώδυνα. Είναι η ανάγκη μιας γυναίκας για αλλαγή, μια πράξη ανανέωσης που θα την «ξεκολλήσει» από την παλιά της εικόνα και θα την κάνει να αισθανθεί καλά με τον εαυτό της.

Έπειτα, είναι μια πράξη δυναμισμού, ανεξαρτησίας. Μια γυναίκα που κόβει τα μαλλιά της έχει να περάσει δυο μηνύματα σύμφωνα με τη Renee Engeln: ένα στον εαυτό της «είμαι κυρίαρχος του εαυτού μου. Επανακτώ τον πλήρη έλεγχο του σώματός μου» κι ένα στον πρώην σύντροφό της «Μπορώ και χωρίς εσένα, έχω τον έλεγχο, δεν σε χρειάζομαι για να πάρω αποφάσεις».

Όταν είμαστε με έναν άνθρωπο προφανώς μας ενδιαφέρει η γνώμη του για την εξωτερική μας εμφάνιση- θέλουμε να του αρέσουμε. Μετά τον χωρισμό πολλές γυναίκες είτε κάνουν μια αλλαγή που θεωρούν πως θα εντυπωσιάσει τον πρώην σύντροφό τους και θα τον κάνει να τις «ποθήσει», είτε θέλουν να τον εκδικηθούν κόβοντας ή βάφοντας τα μαλλιά τους στο… χρώμα που μισούσε!

Οι γυναίκες που αναζητούν μια νέα αρχή είναι πιο πιθανό να καταλήξουν στην καρέκλα του κομμωτή τους. Οι αλλαγές στα μαλλιά έχουν το εξής χαρακτηριστικό: είναι προσωρινές! Μπορείς να τα ξαναμακρύνεις, να τα βάψεις, να τα κόψεις πάλι κι αυτό θα γίνουν όπως πριν.

Αυτή η αλλαγή δεν θα σου λύσει όλα τα προβλήματα της ζωής σου είναι προφανές! Όμως, είναι ένας μηχανισμός αντιμετώπισης, μια πράξη αυτοφροντίδας και μια ανάγκη για αλλαγή. Ένα όμορφο αποτέλεσμα μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση και να ανεβάσει την αυτοπεποίθησή σου. Εάν λοιπόν, το έχεις πάρει απόφαση, σιγουρέψου ότι θα κάνεις κάτι που θα σου ταιριάζει και θα συμφωνεί με τον καθρέφτη σου. Κορίτσια δεν θα σκάσουμε κι όλας!

Διάβασε ακόμα: Μήπως αν τον διαγράψεις από τα social θα βρεις την υγειά σου;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet