Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε πως οι χωρισμοί είναι από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχει να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος στη ζωή του (σε εσάς που δεν έχετε δυσκολία δεν σας μιλάμε!)

Ακόμα κι όταν χωρίζεις φιλικά, η διαδικασία είναι πολύ ψυχοφθόρα. Δεν υπάρχει απλός τρόπος να το κάνεις! Το να αποφασίσεις όμως πως θες να χωρίσεις με τον σύντροφό σου, είναι η μισή μάχη! Είναι λογικό να περάσουν από το μυαλό σου πολλά: να αισθάνεσαι στενοχώρια μήπως πληγώσεις τρίτους, να φοβάσαι ότι θα χάσεις την καθημερινότητά σου, τη βολή σου, τη ρουτίνα σου, πως θα χάσεις την επαφή σου με την οικογένεια του άλλου ή τους κοινούς σας φίλους και κυρίως ότι θα πρέπει να αφήσεις πίσω σου τα όνειρα και τις προσδοκίες που είχατε για τη σχέση σας! Ό,τι και να σκέφτεσαι ή νιώθεις, είναι οκ γιατί οι χωρισμοί είναι ένα συναισθηματικό σκαμπανέβασμα.

Αν και δεν υπάρχει ο τέλειος τρόπος για να χωρίσεις, οι ειδικοί προτείνουν μερικά tips για να το κάνεις με τον πιο ωραίο τρόπο.

χωρίσω

Πώς ξέρω ότι είναι η στιγμή να χωρίσω;

Η σύμβουλος σχέσεων  Chelsea Sterling λέει: «Μερικές φορές τα σημάδια είναι εμφανή, όπως εάν ο σύντροφός σας σάς κακοποιεί, σας χειραγωγεί ή σας πληγώνει με οποιονδήποτε τρόπο. Φυσικά δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρο. Μπορεί να μην έχετε χρόνο ο ένας για τον άλλο γιατί είστε πολυάσχολοι και δεν υπάρχει προθυμία να το δουλέψετε (it’s ok). Ίσως δεν έχετε πλέον πολλές προσωπικές στιγμές και δεν σας απασχολεί αυτό ιδιαίτερα. Μπορεί να έχετε σταματήσει να κάνετε σημαντικές συζητήσεις ή να διαφωνείτε σε σημαντικά πράγματα όπως τα οικονομικά, η θρησκεία, η πολιτική ή οι προσδοκίες σας για το μέλλον.

Μερικές σκέψεις που πρέπει να κάνεις σύμφωνα με την ειδικό: «Εμένα που με εξυπηρετεί αυτή η σχέση; Εξυπηρετεί τις ανάγκες μου; Με τι τρόπο με βοηθά να εξελίσσομαι; Παίρνω δύναμη από το σύντροφό μου; Είναι ευχάριστος ο χρόνος που περνάτε μαζί ή αισθάνεσαι πως βαριέσαι, νιώθεις άγχος ή δυσφορία; Εάν αισθάνεσαι πως δεν εξελίσσεσαι σαν άτομο ή δεν είσαι ευτυχισμένος, αυτοί  είναι σημαντικοί λόγοι για να χωρίσεις με κάποιον»!

χωρίσω

Υπάρχει σωστό timing στον χωρισμό;

Το να βρεις τη σωστή στιγμή είναι δύσκολο. Πλησιάζουν γιορτές; Έχεις κάποιος από τους δυο γενέθλια; Αν κάνετε ένα διάλειμμα; Μένετε μαζί; Είναι πολλά τα ερωτήματα, όμως δεν υπάρχει αυτό που λέμε η κατάλληλη στιγμή. Όλες οι στιγμές είναι κατάλληλες για να εκφράσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. «Αν ο σύντροφός σας συνεχίζει τη σχέση θεωρώντας πως όλα είναι οκ, το να δώσεις ένα τέλος, είναι στην πραγματικότητα το πιο στοργικό πράγμα που μπορείς να κάνεις», λέει η ψυχολόγος Brooke Schwartz.

Πως θα κάνω κουβέντα;

Όταν το πάρεις τελικά απόφαση, υπάρχουν ένα δυο πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου, λέει η Schwartz: το πώς θα προσεγγίσεις την κουβέντα και το πώς θα εκφράσεις καθαρά τις σκέψεις σου και τις ανάγκες σου – αλλά και του συντρόφου σου.

«Για αρχή, αν θες να τερματίσεις μια σχέση που είναι κακοποιητική κι ο σύντροφός σου έχει βίαιες αντιδράσεις φρόντισε να το κάνεις σε ένα μέρος που έχει κόσμο ώστε να αισθάνεσαι μεγαλύτερη ασφάλεια. Έπειτα χωρίς πολλές εξηγήσεις και με απόλυτο τρόπο τερμάτισε τη σχέση».

Και συνεχίζει: «Από την άλλη, εάν τα πράγματα είναι σε φυσιολογικές καταστάσεις, καλό θα ήταν να το κάνεις σε κάποιον ιδιωτικό χώρο. Προσπάθησε να μην κάνεις κουβέντα ενώ είσαι θυμωμένη. Πολλές φορές βοηθάει να σημειώνουμε τις σκέψεις μας σε ένα χαρτί ώστε να τις βλέπουμε ξεκάθαρα. Επίσης, έτσι θα εξασφαλίσεις πως είπες αυτά που έπρεπε να πεις! Προσπάθησε να αντιμετωπίσεις τον άλλον δίκαια ακόμα κι αν σε έχει πληγώσει. Δεν χρειάζεσαι να είσαι υπερβολικά σκληρή με τις εκδηλώσεις σου. Μπορούμε πάντα να πούμε αυτά που σκεφτόμαστε με τρόπο που δεν θα διαλύσει ψυχολογικά τον άλλο.

Τέλος, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη φόρμουλα για το πώς μπορείς να διαχειριστείς μια κατάσταση καθώς η κάθε σχέση είναι ξεχωριστή. Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να θυμάσαι πως υπήρξε και ίσως υπάρχει αγάπη μεταξύ σας γι αυτό να έχεις κατανόηση για τον άλλον και να είσαι έτοιμη να ακούσεις αυτά που έχει να σου πει!

Διαβάστε επίσης: 7 σημάδια ότι είναι ο κατάλληλος για εσένα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet