Είσαι σε σχέση με κάποιον που χρειάζεται συνεχώς προσοχή ή επιβεβαίωση; Μήπως ο αγαπημένος σου σε επικρίνει χωρίς λόγο; Μήπως, σε προσβάλλει αλλά εξοργίζεται όταν δεχθεί μία ήπια κριτική από εσένα;

Αν αυτό σου ακούγεται γνώριμο, τότε ίσως ο σύντροφός σου έχει ναρκισσιστική προσωπικότητα. Μια σχέση με έναν ναρκισσιστή μπορεί να είναι δύσκολη στον χειρισμό, αλλά ο καθορισμός κάποιων ξεκάθαρων ορίων μπορεί να βοηθήσει.

Τι είναι η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (NPD)

Τα ναρκισσιστικά άτομα είναι γενικά αρκετά μεγαλεπήβολα άτομα με υπερβολική αίσθηση των επιτευγμάτων και των ταλέντων τους. Αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως πολύ σημαντικό και υποθέτουν ότι και όλοι οι άλλοι θεωρούν το ίδιο για αυτούς και τους θαυμάζουν. Δυστυχώς, μαζί με το να βλέπουν τον εαυτό τους ως το κέντρο του κόσμου, δεν αναπτύσσουν πολύ (ή ακόμα και καθόλου) ενσυναίσθηση για τους άλλους.

Ένα άτομο με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας έχει τουλάχιστον πέντε από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 • Μεγαλειώδη αίσθηση της αυτο-σημασίας
 • Ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης
 • Πεποίθηση ότι είναι ξεχωριστό και μοναδικό
 • Εντύπωση ότι πρέπει να σχετίζεται με άτομα υψηλού επίπεδου
 • Αίσθηση δικαιώματος
 • Διαπροσωπική εκμεταλλευτική συμπεριφορά
 • Έλλειψη ενσυναίσθησης
 • Πεποίθηση ότι οι άλλοι ζηλεύουν
 • Επίδειξη αλαζονικών και υπεροπτικών συμπεριφορών ή στάσεων
Σχέση με ναρκισσιστή; Τα tips για να το διαχειριστείτε

Συμβουλές για να διαχειριτείτε την σχέση σας με έναν ναρκισσιστή

Μπορεί να είναι δύσκολο να βελτιώσεις την σχέση σου με ένα ναρκισσιστικό άτομο γιατί προκειμένου να γίνει αυτό, απαιτεί την προθυμία και τη συμμετοχή του. Παρακάτω βρίσκονται μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς να διαχειριστείς την σχέση με έναν, να θέσεις σωστά όρια και να βελτιώσεις την σχέση σας αν θες να πάει ένα βήμα παρακάτω.

Δείξε κατανόηση

Σε μια σχέση με έναν ναρκισσιστή, δεν είναι εύκολο να νιώσεις συμπάθεια προς τον εγωκεντρισμό του. Ωστόσο, είναι καλύτερο για τη δική σου συναισθηματική υγεία να δείξεις λοφη συμπόνια. Ένας κοινός μύθος για τον ναρκισσισμό είναι ότι πηγάζει από ένα ακραίο επίπεδο αυτοεκτίμησης. Στην πραγματικότητα, είναι πιο πιθανό να είναι το αντίστροφο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ναρκισσισμός είναι μια αντίδραση στο φόβο, την ανασφάλεια και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Όταν ένα ναρκισσιστικό άτομο ξεσπά με προσβλητικά λόγια ή πράξεις, δεν είναι απαραίτητο ότι έχει κάτι με εσένα.

Γνωρίζοντας αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις λιγότερο προσωπικά τα προσβλητικά λόγια ή τις πράξεις του. Ο καθορισμός ορίων είναι μια σημαντική πράξη που μπορεί να βελτιώσει τη σχέση. Και είναι ένας σημαντικός τρόπος για να δείξεις σεβασμό και για τον εαυτό σου.

Σχέση με ναρκισσιστή; Τα tips για να το διαχειριστείτε

Μην τον αφήνεις να σε εκμεταλλεύεται

Οι ναρκισσιστές είναι πολύ καλοί στο να παίρνουν αυτό που θέλουν. Όταν βρίσκεσαι σε σχέση με έναν ναρκισσιστή, μπορεί να ανακαλύψεις ότι περιμένει να εστιάσεις μόνο στις δικές του ανάγκες, αποκλείοντας τις δικές σου. Είναι καλό, λοιπόν, να έχεις έτοιμες μερικές φράσεις έτσι ώστε να αποφύγεις να υποχωρήσεις μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρεις πώς να πεις το όχι. Για παράδειγμα:

 • Θα το σκεφτώ.
 • Είμαι ικανοποιημένη που έκανα το σωστό.
 • Έχω άλλες προτεραιότητες αυτή τη στιγμή.
 • Θα σε ενημερώσω όταν είμαι διαθέσιμη.
 • Χρειάζομαι χρόνο.

Φορέσε λίγη συναισθηματική πανοπλία

Ο ναρκισσιστής πιθανότατα θα πιστεύει ότι οι ιδέες και οι απόψεις του είναι καλύτερες από τις δικές σου. Η άποψή του είναι σταθερά εδραιωμένη στη θέση «έχω δίκιο». Θα συναντήσεις συχνά απώθηση όταν διαφωνείς μαζί του, για αυτό να είσαι έτοιμη να θωρακίσεις τον εαυτό σου συναισθηματικά. Πάρε μια βαθιά ανάσα και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι δεν είναι προσωπικό. Προσπάθησε να αποφύγεις αυτού του είδους τις καταστάσεις ειδικά όταν αισθάνεσαι συναισθηματικά ευάλωτη.

Επέλεξε σωστά την αντίδρασή σου

Οι ναρκισσιστές δεν έχουν μεγάλη συναισθηματική ευελιξία. Δεν είναι σε θέση να βγουν έξω από τη δική τους κοσμοθεωρία για να δουν τον κόσμο με άλλο τρόπο. Μια συνέπεια αυτού είναι ότι μπορείς συχνά να προβλέψεις πώς θα αντιδράσουν σε ορισμένες καταστάσεις. Σε κάθε σχέση, υπάρχουν στιγμές που είναι καλύτερο να μην πεις τίποτα. Μια εξαίρεση είναι όταν πρόκειται να καταπατηθούν τα όριά σου. Εάν πιστεύεις ότι είναι σημαντικό να επαναπροσδιορίσεις τα όριά σου, τότε μην διστάσεις να το κάνεις.

Σχέση με ναρκισσιστή; Τα tips για να το διαχειριστείτε

Σταματήστε να δίνετε τόσα πολλά

Μια σχέση με έναν ναρκισσιστή μπορεί μερικές φορές να μοιάζει σαν μονόδρομος. Εσύ απλά μόνο δίνεις και εκείνοι μόνο παίρνουν. Ένα από τα πιο σημαντικά όρια που μπορείς να θέσεις είναι με την χρήση της λέξης, «Αρκετά». Ίσως είναι και καιρός να δώσεις λιγότερα. Είναι δύσκολο, αλλά το πρώτο βήμα για να διεκδικήσεις τον εαυτό σου είναι να σταματήσεις να επιτρέπεις την εγωιστική συμπεριφορά. Βρες χρόνο για τις δικές σου ανάγκες αντί να εστιάζεις πάντα στις ανάγκες του συντρόφου σου. Όταν έχεις να κάνεις μια επιλογή, επέλεξε αυτό που θέλεις εσύ πραγματικά αντί για αυτό που νομίζεις ότι θέλει εκείνος.

Κάνε τον εαυτό σου προτεραιότητα

Μερικές φορές μέσα σε μια σχέση, οι ανάγκες και οι προτεραιότητες ενός ατόμου κυριαρχούν για λίγο, αλλά τα πράγματα τελικά επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Όταν είσαι σε σχέση με έναν ναρκισσιστή, μπορεί να φαίνεται ότι τα πράγματα δεν επιστρέφουν ποτέ στην ισορροπία. Οι ανάγκες και οι προτεραιότητές του θα είναι πάντα κατά κάποιο τρόπο πιο επείγουσες. Οι ναρκισσιστές πιστεύουν ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους. Και συχνά περιμένουν ότι ο σύντροφός τους μοιράζεται αυτήν την πεποίθηση. Είναι ζωτικής σημασίας να επιμείνεις ότι η σχέση θα πρέπει να επιτρέπει και τις δικές σου ανάγκες να κυριαρχήσουν.

Εξέτασε το ενδεχόμενο να επισκεφτείτε έναν θεραπευτή

Εάν έχετε συνεχή σύγκρουση στην σχέση σας, η αναζήτηση επαγγελματικής θεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε κάποια ισορροπία. Ένας θεραπευτής μπορεί επίσης να παρέχει καθοδήγηση καθώς αρχίζετε να εργάζεστε για τον καθορισμό ορίων στην σχέση σας.

Διαβάστε επίσης:

Lovesickness: Μπορεί η αγάπη να σε αρρωστήσει πραγματικά;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet