Ένας από τους πιο συχνούς προβληματισμούς των ανθρώπων με τους οποίους μιλάω είναι το θέμα της ζήλιας και κατά πόσο είναι φυσιολογικό να τη νιώθουμε μέσα στην σχέση. Συχνά η συζήτηση επεκτείνεται στο πότε καταλαβαίνεις ότι αγγίζει τα όρια της τοξικότητας. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Η ζήλια δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ανθρώπινος συνδυασμός συναισθημάτων που δεν συμβαίνει μόνο στις ερωτικές σχέσεις. Λίγο πολύ όλοι μας την έχουμε βιώσει σε περιπτώσεις που νιώθουμε ότι η σχέση μας με συγκεκριμένο άτομο για το οποίο ενδιαφερόμαστε είτε από το οικογενειακό, είτε από το επαγγελματικό ή φιλικό περιβάλλον μπορεί να απειλείται από κάποιο τρίτο. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση μπροστά σε μια ενδεχόμενη απειλή που μπορεί κάποιος να νιώσει.

Η ζήλια στις ερωτικές σχέσεις

Αυτό βεβαίως παίρνει άλλη διάσταση στις ερωτικές σχέσεις. Κατ’ αρχάς, η ερωτική ζήλια που δημιουργείται στα  ζευγάρια εκδηλώνεται και από τα δύο φύλλα. Όταν οι αντιδράσεις είναι ήπιες τότε χαρακτηρίζεται εντός των  φυσιολογικών ορίων και ερμηνεύεται ως ένδειξη ενδιαφέροντος και αγάπης. Ο τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται είναι εντελώς υποκειμενικός, διαφέρει από άτομο σε άτομο και θεωρείται φυσιολογική ως το σημείο που δεν δημιουργεί προβλήματα στην σχέση, δεν καταπιέζει ή δεν στερεί  τη χαρά.

Το να ζηλέψουμε τον σύντροφό μας δεν είναι πάντα τοξικό. Ίσα ίσα μικρές δόσεις ζήλιας τονώνουν και ενισχύουν τη σχέση. Είναι πολύ τρυφερό και γλυκό με ήπιες και εντός ορίων εκδηλώσεις να δείχνουμε το ενδιαφέρον μας και να εκδηλώνουμε την αγάπη μας στον σύντροφό μας. Το εκλεπτυσμένο ενδιαφέρον πάντα κολακεύει και ενισχύει το γόητρο του έτερου μας ήμισυ.

Πότε ξεφεύγει από τα όρια

Η απλή-φυσιολογική ζήλια δεν έχει καμία σχέση με τις χειριστικές συμπεριφορές. Αν συμβεί κάτι τέτοιο μέσα στην σχέση να είστε βέβαιοι ότι πρώτοι εσείς θα το καταλάβετε. Η κτητικότητα και η χειριστικότητα προκαλούν έντονα αρνητικά συναισθήματα. Χάνεται η ενσυναίσθηση και ο σεβασμός, βασικά συστατικά της υγιούς σχέσης. Η υγιής επικοινωνία γίνεται καβγάς και το ενδιαφέρον για το “που ήσουν και τι έκανες” τρομάζει.

Ας έχουμε λοιπόν κατά νου ότι η νορμάλ ζήλια είναι το αλατοπίπερο σε μια σχέση και πολλοί σύντροφοι επιβεβαιώνονται μέσω αυτής. Το θέμα λοιπόν δεν είναι να μην νιώσουμε ζήλια, αλλά να μπορούμε να την διαχειριζόμαστε σωστά.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet