Ήταν η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε τη ηνία της χώρας της το 2019. Τα πήγε πολύ καλά κατά τη διάρκεια της πανδημίας πετυχαίνοντας υψηλά ποσοστά επιτυχίας και αποδοχής. Θα τη δεις με ταγιέρ αλλά θα βάλει σορτς και δερμάτινο μπουφάν για να πάει σε ροκ συναυλίες! Είναι πολύ ευαισθητοποιημένη για τα οικολογικά ζητήματα ενώ δεν φοβάται να μιλήσει για το τεράστιο πρόβλημα του σεξισμού που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην πολιτική. Η Sanna  Marin είναι η πρωθυπουργός που όλοι θα θέλαμε!

Είναι μια κλασική influencer που μοιράζεται στιγμές της καθημερινότητας με τους χιλιάδες ακολούθους της. Συνηθίζει να κοινοποιεί τις ρομαντικές στιγμές που περνάει με τον άντρα της, στιγμιότυπα από το Pride στη χώρα της, από την περίοδο της εγκυμοσύνης της με όλα της τα προβλήματα, αλλά και να χρησιμοποιεί τα social της για ενημέρωση όπως κατά την περίοδο του κορωνοϊού.  

Στο ξέσπασμα της πανδημίας, η Marin αναγκάστηκε να μετακομίσει με την οικογένειά της από την πόλη της Tampere στην πόλη Kesäranta για να μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση καλύτερα. Όλα τα meetings της Κυβέρνησης γίνονται μέσω zoom κι εκείνη δουλεύει 7 μέρες την εβδομάδα. Κι επειδή όπως γνωρίζουμε η Φιλανδία είναι… ξεχωριστός πλανήτης, τα πράγματα εκεί λειτουργούν τελείως διαφορετικά. Η πρωθυπουργός είναι στην κυριολεξία μια γυναίκα της καθημερινότητας, απλά τυχαίνει η δουλειά της να είναι η πρωθυπουργία. Έτσι όταν χρειάστηκε να βγάλει την κόρη της Emma από τον παιδικό σταθμό αντιμετώπισε αυτά που αντιμετώπιζε κάθε γυναίκα που έπρεπε να δουλεύει και ταυτόχρονα να έχει τα παιδιά της στο σπίτι.

Όταν έγινε πρωθυπουργός, η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του κόσμου καθώς δεν είναι συνηθισμένο για τόσο νέες γυναίκες να αναλαμβάνουν τέτοια πόστα ενώ όλες, ανεξαρτήτως ηλικίας, αντιμετωπίζονται με δυσπιστία. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται και από τα νούμερα καθώς μόνο το ¼ των βουλευτών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Παρόλα αυτά, ήταν η μόνη που πήρε την ευθύνη να αναλάβει τη χώρα κατά την πανδημία και μάλιστα τα πήγε και πολύ καλά. Και ξαφνικά η πολιτικά «αδιάφορη» Φιλανδία έρχεται στο προσκήνιο!

Όταν έγινε πρωθυπουργός, ήταν αποφασισμένη πως δεν θα άλλαζε! Είναι, ίσως, η μόνη Πρωθυπουργός που δημοσιεύει selfies θηλασμού στο Instagram ή συνταγές για σάλτσα ζυμαρικών στο Facebook. (Το κόλπο της: μια κουταλιά της σούπας ζωμό κάπαρης.) «Θέλω απλώς να είμαι ειλικρινής και να είμαι ο εαυτός μου», λέει. «Το βρίσκω πολύ πιο εύκολο».

Φυσικά, δέχεται κατά καιρούς σεξιστικές ερωτήσεις όπως εκείνη στο Davos, τον Ιανουάριο του 2020, όπου ρωτήθηκε εάν ο συνασπισμός του κόμματός της συνεδριάζει υπό την πρωθυπουργία της σαν να είναι σε καφετέρια, με εκείνη να απαντάει αυστηρά: «Συνεδριάζουμε όπως κάθε άλλη κυβέρνηση. Δεν συναντιόμαστε στα γυναικεία αποδυτήρια κι έχουμε μια απλή συζήτηση αν αυτό εννοείτε!» ενώ σε συνέντευξή της έχει πει: «Σε κάθε θέση που έχω βρεθεί, το φύλο μου ήταν πάντα το σημείο εκκίνησης – ότι δηλαδή είμαι μια νεαρή γυναίκα. Ελπίζω μια μέρα να μην είναι πρόβλημα, και να μην τίθεται αυτή η ερώτηση. Θέλω να κάνω όσο το δυνατόν καλύτερη δουλειά. Δεν είμαι καλύτερη ή χειρότερη από έναν μεσήλικα άνδρα».

Το πιο εντυπωσιακό της έργο είναι η δέσμευση της Φινλανδίας να γίνει ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2035. Μάλιστα, πρόκειται για τον πιο φιλόδοξο στόχο μείωσης στον κόσμο. Επίσης, η Marin προσπαθεί να προστατεύσει το σκανδιναβικό κράτος πρόνοιας για τις μελλοντικές γενιές και να αντιμετωπίσει το χάσμα που αφορά τις αμοιβές των δύο φύλων στη χώρα.

Το μότο της είναι: «Χτίζουμε τώρα για το μέλλον. Μπορούμε να πετύχουμε πράγματα μόνο μέσω της συνεργασίας των ανθρώπων. Πολλές φορές φοβάμαι πως δεν είμαι τόσο καλή όσο με παρουσιάζουν. Όμως όσο χρόνο περνάω στην πολιτική, καταλαβαίνω πως όλοι μας είμαστε απλά άνθρωποι και κάθε δουλειά αντανακλά τον άνθρωπο που την κάνει»!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet