Η Τzef Montana είναι ένα από τα πρόσωπα των ημερών. Η Τzef είναι ένα non binary μοντέλο που κατακτά τις πασαρέλες και τα περιοδικά. Εσύ όμως ίσως να την έχεις ακούσει από την πολύκροτη δίκη του Λιγνάδη.

Γεννήθηκε στην Κόρινθο, «μια μικρή επαρχεία με ό,τι συνεπάγεται αυτό», έχει πει σε παλαιότερη συνέντευξή της. Στα 17 της επέλεξε τον δύσκολο δρόμο, αλλά πριν εξηγήσουμε γιατί το να κυνηγάς τα όνειρά σου είναι ο δύσκολος δρόμος, ας εξηγήσουμε ποιος είναι ο εύκολος για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα: είναι να κρύψεις όσο περισσότερο μπορείς αυτό που είσαι, να απαρνηθείς επιθυμίες και τα όνειρά σου, για να είσαι τελικά αποδεκτός από την κοινωνία και να γλιτώσεις την κατακραυγή. Η Τzef λοιπόν διάλεξε τον δύσκολο δρόμο. Στα 17 αποφάσισε να γίνει non binary μοντέλο, κάτι που η αγορά εδώ δεν υποστήριζε ακόμα. Έτσι, έφυγε στην Αμερική και το Λος Άντζελες.

Έχει συνεργαστεί με πολύ κόσμο στο εξωτερικό όπου αντιμετωπίστηκε ως επαγγελματίας μοντέλο και φυσικά όταν ήρθε στη χώρα μας, της έγινε πρόταση να συμμετάσχει σε ένα video clip της Ελένης Φουρέϊρα η οποία αγκαλιάζει το diversity. Παρόλα αυτά αντιμετωπίστηκε με χλευασμό και αγένεια. Δυστυχώς αναμενόμενο… Για να μπορέσουμε να «ακούσουμε», να αφουγκραστούμε ουσιαστικά αυτές τις κοινωνικές ομάδες, έπρεπε να ουρλιάξουν, να μιλήσουν πέρα από το politicly correct, να μας δείξουν τη φρίκη και τη βία που έχουν υποστεί. Γιατί ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει από όρους όπως «δέχομαι ρατσιστική βία», «δέχτηκα σεξουαλική επίθεση»…  Με λίγα λόγια, όταν λες κάτι «καθώς πρέπει» δεν περνάει το μήνυμα στον άλλο. Γι αυτό άρχισαν να μιλάνε καθαρά «με χτύπησε», «με βίασε», «με έβρισε». Θέλουμε το σοκ για να δράσουμε σαν κοινωνία.

Έτσι και η Tzef. Η Τzef που την αποκαλούσαν «η trans, η έτσι, η αλλιώς…» μας έδειξε ποιος ήταν πραγματικά ο εκλεκτός των ηθοποιών, η αφρόκρεμα των καλλιτεχνών Δημήτρης Λιγνάδης. Δεν είναι εύκολο να μιλήσεις όταν όλοι ξεκινούν προκατειλημμένοι εναντίον σου κι έχεις έναν από τους διασημότερους ποινικολόγους στην Ελλάδα να σε αποκαλεί «επαγγελματία ομοφυλόφιλο». Θέλει θάρρος κι όπως λέει η ίδια στην συνέντευξή της για το podcast του Uncover: Το #metoo σημαίνει αλληλεγγύη. Τα άλλα θύματα με κάνουν να νιώθω ασφάλεια και δεν χρειάζεται να εξηγούμαι και δεν με βάζουν πραγματικά σε μια θέση ανακριτική ή να απολογηθώ για κάτι που μου συμβαίνει. Γιατί ‘ντάξει Ναι, φοβάμαι! Ναι, ντρέπομαι! Ναι, έχω ενοχές! Ναι, δεν θα έπρεπε να έχω. Δεν παύει όμως να έχει μείνει ακόμα ένας απόηχος από αυτό που βίωσα. Εκεί πάτησε και για να καταφέρω να το ξεπεράσω χρειάζεται να κάνω πολύ δουλειά με τον εαυτό μου. Σε ένα κλίμα που δεν είναι ασφαλές, εγώ ανοίγω την ψυχή μου και λέω την αλήθεια μου».

Montana

Και ναι, είναι γενναίο να λες την αλήθεια σου. Μπορεί παλιά να μην ήταν έτσι, αλλά πλέον υπάρχουν ανοιχτά αυτιά που ακούν. Μια γυναίκα, μια κοπέλα, ένα αγόρι, ένα non binary άτομο ή κάποιος που δεν πιστεύει ότι έχει θέση στην κοινωνία γιατί αυτή τον απέβαλε, πλέον μπορεί να ακουστεί. Γιατί η εποχή που κρίνουμε την εμφάνιση τελειώνει κι έρχεται η εποχή του ανθρώπου. Στην ερώτηση του Κωνσταντίνου Μαρκέτου, τι νιώθει όταν πάνε άλλοι άνθρωποι και της ανοίγουν την ψυχή τους, απάντησε: «Εντάξει παρατηρώ ότι τα προβλήματα είναι κοινά. Αυτό βλέπω. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανεξαρτήτως ερμηνείας, παρουσίας, του τι δηλώνουν, είναι άνθρωποι που έχουν κοινά προβλήματα και τους ταλαιπωρεί εξίσου η καταπίεση, η έλλειψη έκφρασης, αυθεντικότητας, προσωπικότητας».

Ο Λιγνάδης έχει περιγραφεί από τα θύματά του ως ένας πολύ έξυπνος και χειριστικός άνθρωπος ο οποίος  λειτουργούσε με συγκεκριμένο τρόπο: «Να επιβάλλεται και να εκμεταλλεύεται τα πάντα προς όφελός του. Για να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του επιθυμίες. Δεν μπορώ να ξέρω τι μπορεί να ήθελε. Η θέση που σε έβαζε ήταν εκείνη του φόβου». Κατά τη διάρκεια αυτής της πολύκροτης δίκης, η Τζεφ δέχεται ταυτόχρονα και τα πυρά του Αλέξη Κούγια ο οποίος έχει μιλήσει χυδαία και πέρα από τον θεσμικό του ρόλο – όχι μόνο για την Τζεφ αλλά και για ολόκληρη τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

Θέλει, λοιπόν, θάρρος η αλήθεια σου. Θέλει θάρρος για μια γυναίκα ή για οποιαδήποτε παραγκωνισμένη κοινωνική ομάδα να βγει και να υποστηρίξει την αλήθεια της. Η Τζεφ ήξερε ότι θα ακούσει τα εξ αμάξης επειδή είναι non binary ή τέλος πάντων διαφορετική αλλά βγαίνει κάθε μέρα και μας δείχνει την φρίκη που είχαμε για τόσα χρόνια φιμωμένη.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet