Αγελαδινό γάλα

Πρωτεϊνούχο, με υδατάνθρακες και αρκετές θερμίδες, το αγελαδινό γάλα αποτελεί από τις πιο δημοφιλείς τροφές για να ξεκινήσει κανείς τη μέρα του. Το αγελαδινό γάλα είναι μια υγιεινή επιλογή, ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διατροφικές διαφορές, ανάλογα με τον τύπο του προϊόντος και τη μάρκα. Πριν το επιλέξετε θα πρέπει να εστιάσετε στην  περιεκτικότητά του σε λιπαρά, στην πρωτεΐνη, το ασβέστιο και στα προστιθέμενα σάκχαρα.

Αγελαδινό γάλα Vs Γάλα αμυγδάλου

Θρεπτικά συστατικά

Το αγελαδινό γάλα περιέχει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες όπως αυτές του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Α και D, καθώς και μέταλλα, με κυριότερα το ασβέστιο και τον φωσφόρο, των οποίων οι ποσότητες είναι αρκετά υψηλές. Διαχωρίζεται, σύμφωνα με την περιεκτικότητά του σε λίπος, σε κατηγορίες: «Πλήρες», με όλα τα λιπαρά -τουλάχιστον 3,25%, «με χαμηλά λιπαρά» 2% ή λιγότερο και «χωρίς λιπαρά».

Μπορεί κανείς να βρει και τις 3 κατηγορίες φρέσκου αγελαδινού γάλακτος με προσθήκη επιπλέον ασβεστίου, με προσθήκη λιπαρών Ω-3 ή με βιταμίνη D και E. Το φρέσκο αγελαδινό γάλα μικρής διάρκειας μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο, μέχρι και πέντε μέρες από την ημερομηνία εμφιάλωσης. Δεν έχει ιδιαίτερα έντονη οσμή. Έχει, όμως λιγότερο ασβέστιο σε σχέση με  το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε Β3, Β6 και βιταμίνη C, ενώ λόγω της περιεκτικότητάς του σε λακτόζη δεν είναι ανεκτό από άτομα που δεν διαθέτουν το ένζυμο λακτάση.


Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου παρασκευάζεται από συμπίεση αμυγδάλων και προσθήκη νερού γεγονός που το κάνει ιδανικό για χορτοφάγους. Έχει κρεμώδη υφή και έντονη γεύση αμυγδάλου. Μερικές εταιρίες προσθέτουν και γλυκαντικές ουσίες ή και κάποιο άρωμα για γεύση. Μπορεί να προέρχεται από τα αμύγδαλα, που διαθέτουν πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θρεπτικά στοιχεία, ωστόσο, το γάλα αμυγδάλου δεν είναι το ίδιο θρεπτικό με αυτά. Κι αυτό γιατί προκύπτει από το ωμό αμύγδαλο, χωρίς την ωφέλιμή του φλούδα. Επειδή είναι φτωχό σε θερμίδες, συνήθως δεν προτείνεται ως πρωινή τροφή, καθώς δεν προσφέρει πολλή ενέργεια.

Αγελαδινό γάλα Vs Γάλα αμυγδάλου

Θρεπτικά συστατικά

Συνήθως τα συσκευασμένα γάλατα αμυγδάλου είναι εμπλουτισμένα και με βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη Α, D και Β12. Συγκριτικά με το αγελαδινό ή το κατσικίσιο γάλα, το γάλα αμυγδάλου περιέχει πολύ λιγότερες πρωτεΐνες (μόλις 1 γραμμάριο πρωτεΐνης σε ένα ποτήρι γάλα αμυγδάλου σε σχέση με 8 γραμμάρια. σε ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα)και πολύ λιγότερο ασβέστιο, εκτός αν αναγράφεται στη συσκευασία ότι είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο. Το γάλα αμυγδάλου έχει λίγες θερμίδες και για αυτό το λόγο είναι μία καλή επιλογή για όσους προσπαθούν να ελέγξουν το σωματικό τους βάρος. Βέβαια πριν αγοράσεις γάλα αμυγδάλου διάβασε προσεκτικά την ετικέτα με τις επισημάνσεις διότι όσα έχουν γεύση, για παράδειγμα βανίλια ή σοκολάτα, συνήθως έχουν αρκετούς απλούς υδατάνθρακες, δηλαδή ζάχαρη. Αυτά τα γάλατα έχουν επομένως και περισσότερες θερμίδες. Το γάλα αμυγδάλου είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη Ε και σε διάφορα άλλα φυτοχημικά συστατικά με καρδιοπροστατευτική δράση. Παράλληλα, βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης που συνδέεται συχνά με τις καρδιοπάθειες.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet