Η Τεχεράνη φλέγεται. Η τελευταία πνοή της Masha Amini στάθηκε αφορμή για να ξεσπάσουν σκληρές συγκρούσεις με γυναίκες να κόβουν απελπισμένες τα μαλλιά τους, να καίνε τις μαντίλες τους και να φωνάζουν «ελευθερία». Η Masha Amini έδωσε άθελά της την τελευταία της πνοή για να διεκδικήσουν τη δική τους οι υπόλοιπες. Να μπορούν να ανεμίσουν τα μαλλιά τους, να μην κινδυνεύουν με λιντσάρισμα και λιθοβολισμό μέχρι θανάτου, να μπορούν να ακούσουν μουσική ελεύθερες, να πάνε μια βόλτα, να πάνε στο σχολείο, να μπορέσουν να σπουδάσουν, να οδηγήσουν αυτοκίνητο και τόσα άλλα που τα θεωρούμε δεδομένα.

Οι διαδηλώσεις σνεχίζονται για 8η μέρα σε περισσότερες από 80 πόλεις. Ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστηρίζουν πως περισσότεροι από 31 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ η ιρανική τηλεόραση υποστηρίζει πως είναι 17. Γυναίκες και άντρες ουρλιάζουν στους δρόμους για να μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς να φοβούνται μην τους πιάσει η αστυνομία «ηθών». Η απαρηγόρητη οικογένεια της 22χρονης Κούρδης υποστηρίζει πως δεν τους άφησαν ούτε να τη δουν για τελευταία φορά.

Όπως είναι φυσικό οι αντιδράσεις στα social media αλλά και οι εικόνες που φθάνουν σε εμάς είναι συγκλονιστικές. Μερικές φορές δεν χρειάζονται λόγια παρά μόνο μια εικόνα που εκφράζει ένα πανανθρώπινο μήνυμα: ελευθερία.

Τεχεράνη
Η σημαία με τα κομμένα μαλλιά των γυναικών της Τεχεράνης έγινε το σύμβολο ελευθερίας

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet