Το γαλλικό κοινοβούλιο σε μια ιστορική συνεδρίαση ψήφισε υπέρ της κατοχύρωσης της άμβλωσης ως συνταγματικού δικαιώματος. Πρόκειται για την πρώτη χώρα παγκοσμίως που προχωρά σε μια τέτοια απόφαση και κατοχυρώνει την άμβλωση ως ανθρώπινο δικαίωμα.

Εν μέσω δυνατών χειροκροτημάτων, η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, ανακοίνωσε ότι 780 βουλευτές και γερουσιαστές ενέκριναν την εισαγωγή του δικαιώματος της εκούσιας διακοπής κύησης στο σύνταγμα της χώρας. Μόλις 72 ψήφισαν κατά. Η ένταξη του δικαιώματος της άμβλωσης στο σύνταγμα θεωρείται ως ένας ακόμα τρόπος προστασίας του νόμου που αποποινικοποίησε την εκούσια διακοπή κύησης στη Γαλλία το 1975.

Ο Emmanuel Macron για την άμβλωση

Ο Γάλλος πρόεδρος, Emmanuel Macron, εξέφρασε σε ανάρτησή του την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας κάνοντας λόγο για ένα «παγκόσμιο μήνυμα».

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός, Gabriel Attal, είπε ενώπιον γερουσιαστών και βουλευτών: «Μας στοιχειώνει ο πόνος και η μνήμη τόσων πολλών γυναικών που δεν ήταν ελεύθερες. Σήμερα, η κατοχύρωση αυτού του δικαιώματος στο σύνταγμά μας, σημαίνει ότι κλείνουμε την πόρτα στην τραγωδία του παρελθόντος. Λέω σε όλες τις γυναίκες εντός και εκτός των συνόρων μας, ότι σήμερα ξεκινά η εποχή ενός ελπιδοφόρου κόσμου».

Η Mathilde Panot, βουλευτής του αριστερού κόμματος της «Ανυπότακτης Γαλλίας», η οποία πρότεινε και την ένταξη του δικαιώματος της άμβλωσης στο σύνταγμα είπε ότι «Πρόκειται για μια υπόσχεση προς όλες τις γυναίκες που αγωνίζονται παντού στον κόσμο». «Ο αγώνας σας είναι και δικός μας. Αυτή η νίκη είναι δική σας», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Kim Kardashian: Παρά τις αρνητικές κριτικές για την ερμηνείας της επιστρέφει στο «American Horror Story»

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!