Σκοπός των δημιουργών του Instagram ήταν να μοιράζονται οι άνθρωποι όμορφες φωτογραφίες. Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν τα φίλτρα, έπειτα περισσότερα φίλτρα, ώσπου χάθηκε το μέτρο μ’ αυτά. Τώρα η νέα μόδα είναι το casual Instagram. Τι είναι όμως;

Στο casual Instagram δεν θα ποζάρεις στημένα μαζί με τους φίλους σου, ούτε ποζάρεις στο ηλιοβασίλεμα, και καλά, ανέμελη. Στο Casual Instagram ανεβάζεις το φαγητό σου, εσένα να τρως το φαγητό σου, εσένα με μάσκα να τρως το φαγητό σου, εσένα στο γκαράζ μπροστά από το αμάξι σου, εσένα στον καθρέφτη και γενικά πιάνεις το concept: εσένα σε καθημερινές- όχι στημένες- στιγμές.

Για τους περισσότερους δεν είναι πλέον ζητούμενο να έχουν την τέλεια εικόνα. Όμως κατά πόσο ισχύει αυτό; Αυτές οι «casual» λήψεις, κάθε άλλο παρά casual φαίνονται. Έχεις ακούσει το επιμελώς ατημέλητο χτένισμα; Το ίδιο πράγμα αλλά σε Instagram! Προφανώς Influencers και celebrities είναι οι πρώτοι που ακολούθησαν αυτήν την τάση. Και παρόλο που υποτίθεται πως το trend απορρίπτει την υπερβολική επιμέλεια, συμβαίνει τελικά ακριβώς το αντίθετο.

Από τη φύση του, το Instagram απαιτεί επιμέλεια. Εσύ επιλέγεις τις φωτογραφίες που θα ανεβάσεις, το πώς θα τις επεξεργαστείς, το πότε θα τις ανεβάσεις και το ποιοι θα τις δουν. Εξαρτάται από εσένα αν θα τις διατηρήσεις στο προφίλ σου ή θα τις σβήσεις. Με λίγα λόγια, το cool girl vibe που θες να περάσεις το έχεις στήσει πολύ προσεκτικά! Προφανώς υπάρχει πάντα ένας βαθμός επιλογής σε αυτό που ποστάρεις, ακόμα κι αν δεν το σκέφτεσαι υπερβολικά ή το profile σου δεν είναι τόσο aesthetic. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν πάμε να πείσουμε τον εαυτό μας ή τους followers μας ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει. Δηλαδή, αλήθεια πιστεύεις πως η Kylie ή η Kendall Jenner δεν κανονίζουν κανονική φωτογράφιση σπίτι τους, ότι δεν ελέγχει το ειδικό τους team το τι θα ανέβει και τι όχι και πως δεν προσέχουν το look και το makeup τους μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Όχι τόσο casual τελικά!

Το Casual Instagram απορρίπτει την έννοια της επιμέλειας ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Πουλάει το περιστασιακό και αυθόρμητο capture της πραγματικής ζωής ενώ πριν το ποστάρισμα έχει γίνει αρκετή δουλειά στο πού θα γίνει η λήψη, στο εάν θα ταιριάζει η χρωματική παλέτα με τις υπόλοιπες φωτογραφίες, στο ρούχο και γενικά στο οτιδήποτε.

Έτσι, ενώ η καθημερινότητά μου για παράδειγμα, μπορεί να είναι γεμάτη από τηλεφωνήματα, αλλεργίες, νεύρα, άγχος, στενοχώρια, γέλια, αυτό που βλέπει κάποιος follower είναι ηλιόλουστες γωνιές, λουλούδια, εξόδους, ταξίδια… Το casual Instagram κατασκευάζει μια ψευδορεαλιστική κατάσταση που αποδίδει εξιδανικευμένα μικρές στιγμές της ζωής μας σαν να είναι η βασική ζωή μας.

Όπως και με όλα τα social media, πρέπει να θυμάσαι ότι το Instagram δεν είναι η πραγματική ζωή όσο κοντά κι αν μοιάζει σε αυτό. Κανενός η ζωή δεν αποτελείται από  αποκλειστικά cool στιγμές και γενικά κανένας δεν είναι τόσο cool όσο παρουσιάζει τον εαυτό του στο Instagram… 

Διάβασε ακόμα: Gen-Z: γιατί η γενιά των social media είναι η πιο αυθεντική γενιά

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet