Η Φινλανδία ανακηρύχθηκε σήμερα «η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» για πέμπτη διαδοχική χρονιά σε μια κατάταξη, στις τελευταίες θέσεις της οποίας βρίσκονται ο Λίβανος και το Αφγανιστάν. Η Ελλάδα ανέβηκε στην 58η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ευτυχίας 2022 (2019-2021) από την 77η (2017-2019). Συνεπώς σημείωσε σημαντική άνοδο στο μεταξύ.

Ο νέος Δείκτης περιλαμβάνεται στην έκθεση «World Happiness Report 2022», ο οποίος συντάσσεται από διεθνή ομάδα ερευνητών και δίνεται στη δημοσιότητα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ευτυχίας των Ηνωμένων Εθνών στις 20 Μαρτίου. Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί τη δέκατη επέτειο του Δείκτη, ο οποίος αποτελεί μια συνοπτική ένδειξη του πώς οι άνθρωποι σε κάθε χώρα αξιολογούν τη ζωή τους και πόσο ικανοποιημένοι είναι.

Ευτυχία

Η Ελλάδα βαθμολογήθηκε φέτος με 5.948 βαθμούς έναντι 7.821 της πρώτης Φινλανδίας, η οποία για πέμπτο έτος βρέθηκε στην κορυφή ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά οι χώρες Δανία, Ισλανδία, Ελβετία, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Σουηδία, Νορβηγία, Ισραήλ και Νέα Ζηλανδία. Η Γερμανία είναι στη 14η θέση, οι ΗΠΑ στη 16η, η Βρετανία στη 17η και η Γαλλία στην 20ή.

Ενώ προηγούμενες εκθέσεις είχαν αναδείξει τη σχέση ανάμεσα στην εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στους θεσμούς και στην ευτυχία, η φετινή έκθεση επισημαίνει ότι οι χώρες με υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των πολιτών είναι πιο ευτυχισμένες και ανθεκτικές εν μέσω σοβαρών κρίσεων όπως η πανδημία ή ένας πόλεμος. Οι ερευνητές τονίζουν ότι, καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, συνεχίζει να είναι σημαντική η καθολική ανθρώπινη ανάγκη για ευτυχία και η ικανότητα των ανθρώπων να προστρέχουν ο ένας σε υποστήριξη του άλλου επιδεικνύοντας αλληλεγγύη.

Ευτυχία

Ειδικότερα, σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές, τον καθηγητή Τζον Χέλιγουελ του καναδικού Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, το 2021 έγινε αισθητή μια αξιοσημείωτη αύξηση σε κάθε είδους κοινωνική υποστήριξη και καλή θέληση για βοήθεια των ξένων, εθελοντισμό και δωρεές, σε επίπεδα περίπου 25% υψηλότερα από εκείνα προ πανδημίας.

Η Διεθνής Ημέρα Ευτυχίας είναι ένα ετήσιο παγκόσμιο event που έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε 20 του Μάρτη. Στόχος του είναι να μας θυμίζει να φροντίζουμε να είμαστε ευτυχισμένοι και όταν το καταφέρνουμε να το γιορτάζουμε κιόλας! Εξάλλου, όπως υπογραμμίζεται, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην ευτυχία. Ο ΟΗΕ και το μη κερδοσκοπικό γκρουπ Action For Happiness στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι από περισσότερες από 160 χώρες απ’ όλο τον κόσμο, έχουν ως απόλυτο στόχο να δώσουν στους ανθρώπους να καταλάβουν ότι πρόοδος δεν σημαίνει μόνο οικονομική ανάπτυξη αλλά ευεξία και ευτυχία του ατόμου. 

Διάβασε ακόμα: Αυτό είναι το μυστικό της ευτυχίας σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet