Από τα 24 περιστατικά βιασμών, μόνο ένας βιασμός καταγγέλλεται τελικά! Οι αριθμοί σοκάρουν! Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη της Αστυνομίας και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, πάνω από 10 βιασμοί την ημέρα (δηλαδή εξαναγκαστικό, μη συναινετικό σεξ) διαπράττονται στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για περίπου 4.000 βιασμούς τον χρόνο εκ των οποίων μόνο οι 200 καταγγέλλονται… 

Η σεξουαλική βία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις στη χώρα μας. Σε διάστημα 11 χρόνων (2010-2021) σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν καταγραφεί 1.781 περιπτώσεις βιασμών, 792 απόπειρες, με 2.377 θύματα γυναίκες και 298 άνδρες, ενώ έχουν εξιχνιαστεί 1.618 από αυτούς με τους δράστες να προέρχονται κυρίως από το οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον των θυμάτων. Όμως, η πραγματικότητα απέχει πολύ από αυτά τα νούμερα καθώς αστυνομικοί και ιατροδικαστές πιστεύουν πως αυτός ο αριθμός ανέρχεται τουλάχιστον σε 45.000!

βιασμούς

Σε πρόσφατη έκθεση που δημοσίευσε η Διεθνής Αμνηστία αναφέρεται ότι μία στις 22 γυναίκες άνω των 15 ετών έχει βιαστεί, ενώ μία στις 12 έχει υποστεί κάποιας μορφής σεξουαλική βία. Το 90% των γυναικών και γενικά των θυμάτων δεν καταγγέλλουν τον βιασμό τους. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους. Δύο από τους βασικότερους είναι πως τα θύματα δεν θέλουν την ακροαματική διαδικασία καθώς θα κληθούν σε μια γεμάτη αίθουσα να απαντήσουν σε ερωτήσεις δικαστών, εισαγγελέων, δικηγόρων που θα περιγράφουν ξανά και ξανά το συμβάν, με συχνό αποτέλεσμα την καταρράκωση και την ταπείνωση των θυμάτων. Ο δεύτερος λόγος είναι οι εντυπωσιακά χαμηλές ποινές γι’ αυτό το αδίκημα στη χώρα μας σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης κι έτσι τα θύματα δεν πιστεύουν εξ αρχής ότι θα δικαιωθούν και  δεν ξεκινούν καν τη διαδικασία.

Η χρονιά με το ρεκόρ βιασμών ήταν το 2010, με 215 βιασμούς, 77 απόπειρες και  214 εξιχνιάσεις, ενώ τα θύματα ήταν 263 γυναίκες και 32 άνδρες. Η επόμενη χρονιά με πολύ υψηλά νούμερα ήταν το 2019, οπότε και είχαν καταγραφεί 182 περιπτώσεις βιασμών, 75 απόπειρες, είχαν εξιχνιαστεί οι 70, ενώ τα θύματα ήταν 217 γυναίκες και 49 άνδρες.

βιασμούς

Κάπως έτσι μέσα στην καραντίνα ξεκίνησε το ελληνικό #metoo με την αποκάλυψη της γενναίας Σοφίας Μπεκατώρου, που 25 χρόνια μετά τον δικό της βιασμό βρήκε το σθένος να τον καταγγείλει δίνοντας θάρρος και κουράγιο και σε άλλες κοπέλες που βιάστηκαν ή κακοποιήθηκαν. Οι αντιδράσεις ήταν αλυσιδωτές αποκαλύπτοντας την ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για κάθαρση καθώς πολλές κακοποιητικές συμπεριφορές έμεναν για χρόνια ατιμώρητες και τα θύματα ζούσαν στον τρόμο.

 Η Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και συνδέσμους με υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, έχει τους χαμηλότερους δείκτες καταγεγραμμένων βιασμών και καταγγελιών στην Ευρώπη. Την ώρα που οι καταγγελίες στη Σουηδία που έχει αντίστοιχο πληθυσμό με εμάς, ανέρχονται το 2020 στις 4.800, στην Ελλάδα καταγγέλλονται μόνο 172 βιασμοί και 70 απόπειρες… 

Σταδιακά αυτό αλλάζει! Όλο και περισσότερα θύματα διεκδικούν το δίκιο τους και η κοινωνία αρχίζει να γίνεται πιο αποτελεσματικά προστατευτική απέναντί τους. Όλοι μας πάντως ελπίζουμε σε ένα καλύτερο και κυρίως πιο ασφαλές μέλλον!

Διαβάστε επίσης: Τι συμβαίνει με το revenge porn;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet