Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, ιδρύτρια και Πρόεδρος του οργανισμού Save A Greek Stray και το ζεύγος Σουλτάτου-Λασκαράκη αναφορικά με το θέμα των στειρώσεων των κατοικίδιων μας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όλα ξεκίνησαν όταν η Βάσω Λασκαράκη ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram της με τα κουτάβια από τη γέννα της σκύλας της και λεζάντα «puppies allover». Αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των απανταχού φιλόζωων, μεταξύ των οποίων και της Εριέττας Κούρκουλου-Λάτση.

Η Εριέττα στα stories του λογαριασμού της απάντησε «Δεν τη ξέρω την κοπέλα και δεν έχω κάτι εναντίον της, αλλά αλήθεια τώρα, μπορούμε επιτέλους να ενημερωθούμε; Σαπίζουν τόσες ψυχές στα καταφύγια και στον δρόμο και ακόμα διαφημίζουμε χαρωπά τις γέννες των ζώων μας; Έχουμε ματώσει για να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα…  Σας παρακαλώ πια!»…  

Λάτση

Η ίδια η ηθοποιός απέφυγε να απαντήσει, με τον σύζυγό της, Λευτέρη Σουλτάτο να σπεύδει να υποστηρίξει τη σύζυγό του με μια μακροσκελή ανάρτηση αναφέροντας μεταξύ άλλων:  «Και όλα αυτά γιατί δεν στείρωσα ένα σκυλί που ζει σε περιφραγμένο χώρο ελεύθερο […] Εδώ και 25 χρόνια που έχω σκυλιά έτσι ζουν και έτσι θα ζουν όσες καταγγελίες και να μου κάνετε! Όχι, δεν το στείρωσα όπως δεν έχω κάνει και στο παρελθόν γιατί ποτέ δεν χρειάστηκε, ποτέ δεν είχα εγκυμοσύνη απρόβλεπτη όπως συνέβη τώρα. Και δεν στειρώνω γιατί το άλλο σκυλί (ένα αδέσποτο) που βρήκαμε και περιθάλψαμε και υιοθετήσαμε στην Κρήτη μετά τη στείρωση που του κάναμε, έχει ένα σωρό προβλήματα υγείας, γιατί η στείρωση δεν είναι κάτι φυσιολογικό, είναι κόντρα στη φύση. Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου αλλά δεν έχω μάθει την κακία σας. Το τι φιλανθρωπίες κάνουμε και το πόσο βοηθάμε τις φιλοζωικές οργανώσεις, ας μας κρίνει ο θεός, θα παραμείνει εντός της οικίας και της συνείδησής μας. Ευχαριστώ να είστε όλοι καλά με υγεία»… 

Κατανοώντας και τις δυο απόψεις, παραθέτω ένα γεγονός: μην ανθρωποποιούμε τα ζώα. Τα ζωάκια που μπορεί να τα αγαπάμε σαν μωρά μας, δεν είναι όμως άνθρωποι και η αναπαραγωγική τους διαδικασία δεν περιλαμβάνει την συναισθηματική διάσταση που πολλοί της δίνουν. Επιπλέον, κόντρα στη φύση είναι και οι πολυκατοικίες, τα αμάξια, τα συνθετικά μας ρούχα και αν θέλουμε να το τραβήξουμε, όλος ο τρόπος που ζούμε εναντιώνεται στη φύση. Ο κύριος Σουλτάτος μπορεί να διατηρεί απόλυτα υπεύθυνη στάση απέναντι στα ζώα του αλλά δυστυχώς, όπως πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων, έχει μια παραπάνω ευθύνη: να στειρώνει τα ζώα του  γιατί κάποιοι άλλοι ασυνείδητοι και ανεύθυνοι αφήνουν τα δικά τους  να κάνουν γέννες και τελικά τα κουτάβια καταλήγουν στο δρόμο, πνιγμένα ή σε σακούλες σκουπιδιών. Εικόνες και καταστάσεις που οι απανταχού φιλόζωοι αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Σύμφωνα με την επιστήμη -και ας λέει ο κύριος Σουλτάτος…-  η στείρωση δεν είναι σε καμία περίπτωση επιβλαβής για την υγεία του αγαπημένου μας κατοικίδιου. Αντίθετα μάλιστα, είναι ευεργετική  διότι σώζει από πολλές κακοήθειες που αναπτύσσονται στην κοιλιακή χώρα και χαρίζει στην πλειονότητα των περιπτώσεων ανέφελη μακροζωία.  Εξάλλου σύμφωνα με σοβαρές μελέτες μεγάλων ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων, το γύρω στο 40% των ζώων παγκοσμίως είναι «φυσικά» στειρωμένα, δεν μπορούν δηλαδή να αναπαραχθούν. Με  το να μην στειρώνεις το ζώο σου, συμβάλεις στην ανεξέλεγκτη αύξηση των  δυστυχισμένων και άτυχων  πλασμάτων που κινδυνεύουν και υποφέρουν στο δρόμο, ακυρώνοντας ταυτόχρονα εμμέσως και τη βοήθεια που δίνεις σε φιλοζωικές οργανώσεις. 

Λάτση
border collie dog portrait with a hiding cat behind in front of a blue background

Θεωρώ πως η ανάρτηση της κυρίας Λασκαράκη δεν ήταν κακόβουλη, αλλά θέλησε απλά να μοιραστεί τη χαρά της- γιατί τα κουταβάκια είναι η επιτομή της χαράς! Αναλαμβάνει όμως  την τεράστια ευθύνη να φροντίσει για την σωστή υιοθεσία των μικρών αλλά και για την μετέπειτα στείρωσή τους;  Ήδη έχει δημιουργηθεί σ’ αυτήν την περίπτωση μια ακόμα αλυσίδα προβλημάτων…   Όσο καλές προθέσεις και να έχεις, γίνεσαι μέρος του τραγικού προβλήματος.

Δεν υπάρχει «Δικός μου σκύλος είναι, ό,τι θέλω κάνω». Το φαινόμενο των εκατομμυρίων αδέσποτων είναι ανθρωπογενές και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους φιλόζωους και τον νόμο.

Μια φράση της Εριέττας Κούρκουλου περιγράφει δυστυχώς την ζοφερή πραγματικότητα: «Τα σκυλιά σαπίζουν μέσα σε κλουβιά και επειδή αποφασίσει κάποιος ότι είναι δικαίωμα του, θα στερήσει 5-12 σπίτια από αυτά τα ζώα, καταδικάζοντάς τα σε μια ζωή μοναξιάς και στέρησης; Όχι!».

Διαβάστε επίσης: Μια βόλτα με τον Μπρούνο

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet