Δεν ξέρουμε αν το μάθατε, αλλά οι «θεραπείες» μεταστροφής ανηλίκων ΛΟΑΤΚΙ απαγορεύτηκαν. Πρόκειται για μια πρακτική που στοχεύει στην καταστολή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου και την οποία η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα παγκοσμίως, καθώς και ειδικοί στον τομέα της υγείας, έχουν καταδικάσει ως επιβλαβή.

Είναι σοκαριστικό αν σκεφτείς ότι μέχρι σήμερα ήταν ακόμα νόμιμο να χρησιμοποιούνται τέτοιες απάνθρωπες «θεραπείες» που θυμίζουν Μεσαίωνα. Δεν είναι όμως, μόνο η Ελλάδα που φέτος απαγόρευσε αυτές τις πρακτικές: ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Γαλλία κατήργησαν τη θεραπεία μεταστροφής νωρίτερα φέτος. Ουσιαστικά καταργήθηκε ένας νόμος που μας έλεγε ότι το να είσαι ομοφυλόφιλος ή trans ή οτιδήποτε ήθελες να είσαι, είναι αρρώστια και χρίζει θεραπείας… 

Μιλάμε για κομπογιαννίτικες μεθόδους που δεν έχουν καμία αξία επιστημονικά, στις οποίες οι γονείς μπορούσαν να υποβάλλουν το ανήλικο παιδί τους χωρίς καμία μέριμνα για σωματικές και ψυχικές παρενέργειες.

θεραπείες

Ο υπουργός Υγείας, Θανάσης  Πλεύρης δήλωσε «Mε τη δεύτερη τροπολογία στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας προχωρούμε στην απαγόρευση των πρακτικών μεταστροφής. Ήταν ένα αίτημα το οποίο επεξεργαζόμασταν από καιρό και, για να το καταλάβει ο κόσμος, αφορά σε κάποιες ψευδεπίγραφες θεραπείες, οι οποίες αναφέρουν ότι, όταν ένα ανήλικο άτομο έχει επιλέξει έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, έρχονται κάποιοι και πείθουν τους γονείς ότι μπορούν να υποβάλουν το παιδί σε θεραπείες, προκειμένου να ‘επανέλθει στην κανονικότητα’. Προφανέστατα αυτές οι θεραπείες, όχι απλά δεν είναι θεραπείες, αλλά και δεν υποστηρίζονται καθόλου επιστημονικά. Είναι μια ρύθμιση που εισάγουμε για να απαγορευτούν ρητώς τέτοιου είδους θεραπείες και μάλιστα δεν λέμε ότι είναι θεραπείες, αλλά πρακτικές μεταστροφής με σοβαρές κυρώσεις σε όσους καταφεύγουν σε αυτές, είτε γιατρούς, είτε ψυχολόγους είτε προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι διαφημίζουν ότι κάνουν τέτοιες θεραπείες».

Κι ενώ προσωπικά γράφοντας το άρθρο δεν πίστευα ότι συνεχίζονται αυτές οι πρακτικές, μια έρευνα που διεξήχθη από τον επιστημονικό φορέα Orlando LGBT+ Ψυχική Υγεία Χωρίς Στίγμα για τις θεραπείες μεταστροφής με οποιαδήποτε παρέμβαση  (ψυχοθεραπευτική, ψυχολογική, ιατρική, φαρμακευτική, συμπεριφορική ή πνευματική) συγκέντρωσε περισσότερες από 90 ολοκληρωμένες (ανώνυμες) μαρτυρίες, στις οποίες προστίθενται επιπλέον 700, από άτομα που δεν ολοκλήρωσαν το σχετικό ερωτηματολόγιο. Οι περισσότερες, από αυτές τις μαρτυρίες είναι πρόσφατες.

θεραπείες

Μια συγκλονιστική μαρτυρία από άτομο που είναι το ίδιο σύμβουλος ψυχικής υγείας αναφέρει: «Ακόμα και σήμερα, μετά από πολλά χρόνια που άλλαξα ψυχίατρο, δεν έχω καταφέρει να αντιμετωπίσω πλήρως τη ζημιά που μου προκάλεσαν τα έξι χρόνια υπόγειας απόπειρας μεταστροφής που υπέστην. Έγινε ένα σύστημα κατά το οποίο ο (σ.σ. ενεργειακός) θεραπευτής έπαιρνε ρόλους ανθρώπων στη ζωή μου ή ιδιότητές μου και μετέφερε με λόγια τι νιώθει ότι συμβαίνει. Ενδεικτικά ότι το φύλο μου είναι γυναίκα και ότι έλκομαι από άντρες. Με ψηλάφισε σε περιοχές που είχα ψυχοσωματικούς πόνους και μου είπε ότι, εάν δεν με απελευθερώσει, η κατάσταση της υγείας μου θα είναι μη αναστρέψιμη, κάνοντας αναφορές σε καρκίνο. Στη δεύτερη συνεδρία ζήτησε την πλήρη άδεια και θέλησή μου να θεραπευτώ μέσω της κρανιοϊερής θεραπείας. Στη διαδικασία ήμουν ξαπλωμένος και άφηνε τα χέρια του σε απόσταση εκατοστών από το σώμα μου, σε διάφορες περιοχές που θεωρούσε μπλοκαρισμένες, όπως ο λαιμός και η γενετήσια περιοχή, ενώ καθοδηγούσε λεκτικά την απομάκρυνση του κακού από το σώμα. Στη διαδικασία έκλαιγα και ούρλιαζα. Στο τέλος της συνεδρίας μου είπε ότι είμαι ελεύθερος.»

Άλλος αναφέρει: «Μου έλεγε (ο επαγγελματίας ψυχικής υγείας) να επισκέπτομαι οίκους ανοχής και σιγά σιγά θα έρθει η επιθυμία για γυναίκες. Σταμάτησα να πηγαίνω στο γραφείο της και είχα σκέψεις αυτοκτονίας».

Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία αναγκάζονταν να ζουν κάποια  ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα όλα αυτά τα χρόνια. Να αντιμετωπίζει ολόκληρη η κοινωνία μέλη της σαν αρρώστους. Ποιος όμως ορίζει ποια σεξουαλική ταυτότητα είναι οκ; Ποιος ορίζει ποιος σεξουαλικός προσανατολισμός είναι ο σωστός και κυρίως ποιος ορίζει το ποιον επιτρέπεται να αγαπάμε; Μόνο εμείς – και για αυτό θα συνεχίσουμε να μιλάμε και να εκφραζόμαστε!

θεραπείες
Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet