Μπαίνοντας στο χώρο του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας κρυμμένη δίπλα στην πολύβουη Κηφισίας, δύο πράγματα κυριαρχούν: Οι ευμεγέθεις πίνακες στον τόνο του οινοπνευματί και η τζαζ μουσική. Η ευγενής υπάλληλος με βάζει στο χώρο αναμονής, ένα από τα ανεξάρτητα σαλονάκια που εξασφαλίζουν διακριτικότητα. Σε λίγο, ο Θάνος Ασκητής, πάντοτε τυπικός, με το blue navy κοστούμι του, με τον αυστηρό κόμπο στη δίχρωμη γραβάτα του και τη μάσκα στο πρόσωπο, με υποδέχεται σε έναν από τους χώρους που χρησιμοποιεί για τις συνεδρίες με τους ασθενείς του.

Η στεντόρεια φωνή του είναι καθησυχαστική, παρόλο που τα λεγόμενά του καθέ άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Σκέφτομαι πως είναι και αυτό ένα μέρος του «πακέτου» που θα πρέπει ένας ψυχίατρος του κύρους του να διαθέτει. Αλλά είναι και η έμφυτη ευγένειά του, η υποβόσκουσα καλλιέργειά του που λογικά «κερδίζει» κάθε ασθενή ή συνομιλητή του.

Του ζήτησα να μου περιγράψει τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα, τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Πώς μας επηρέασε, τι πάει καλά με τη σεξουαλικότητα των Ελλήνων και τι όχι. Στα επόμενα σαράντα λεπτά που διήρκεσε η συνέντευξη, ο διδάκτωρ Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (E.U.C) στον τομέα Κοινωνικής Ψυχιατρικής, «φιλοτεχνεί ένα σκαρίφημα» της σεξουαλικής ζωής των Ελλήνων. Απομένει να κρίνετε εσείς, πόσο όμορφο είναι:

Πώς η πανδημία άλλαξε τον τρόπο που οι Έλληνες κάνουν σεξ;

Η πανδημία μας άλλαξε τη ζωή. Μας σοκάρισε στην αρχή, όταν διαπιστώσαμε πως ένας ιός σκοτώνει -ειδικά μετά τα όσα συνέβησαν στη βόρεια Ιταλία αντιληφθήκαμε πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Τις πρώτες ημέρες του lockdown είχαμε την αίσθηση πως είμαστε σε διακοπές. Απολαμβάναμε τη χαλαρότητα της ζωής μας στο σπίτι μας. Δεν βίωσαν, όμως, όλοι τον εγκλεισμο με τον ίδιο τρόπο. Υπήρξαν δύο κατηγορίες: Στην πρώτη, ήταν όσοι σταμάτησαν να τρέχουν για το μερομάκατο και πλέον δεν είχαν το άγχος της δουλειάς. Η δεύτερη, είχε να κάνει με εκείνους που συνειδητοποίησαν πως δεν «χωράνε» μέσα στο σπίτι τους, πως είναι «ξένο σώμα». Τα άτομα της δεύτερης κατηγορία, άρχισαν να βιώνουν τα προβλήματα στην επικοινωνία και στη συμπεριφορά. Είχαν απορρυθμιστεί. Συνειδητοποίησαν πως η επαγγελματική τους δραστηριότητα κάλυπτε και τις προσωπικές ανάγκες, πιθανώς και προσωπικά μυστικά. Η πανδημία λειτούργησε καταλυτικά στον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή μας. Έπειτα από τρία χρόνια, πλέον, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα πως δεν είμαστε αυτοί που ήμασταν πριν από το 2019.

Τι έχει αλλάξει;
Κατά πρώτον, ο τρόπος που σκεφτόμαστε. Είμαστε περισσότερο θυμωμένοι, πιο φοβικοί, λιγότερο «εύκαμπτοι». Όλα αυτά αποτυπώνονται περισσότερο στους νέους άνθρωπους, ιδιαίτερα της ηλικίας 25-34. Αυτοί χτυπήθηκαν περισσότερο από όλους, απορρυθμίστηκαν επαγγελματικά… Μπήκε στη ζωή τους η τηλεργασία, για παράδειγμα, που εξακολουθεί να υφίσταται.

Η Κρίση στις Σχέσεις, η Απομυθοποίηση, ο Αυνανισμός και η Βία

Τι συνέβη όμως με τα ζευγάρια, παντρεμένα ή μη;
Τα ζευγάρια έχασαν τον «μύθο» τους. Ειδικά τα παράνομα ζευγάρια, απομακρύνθηκαν. Τα μόνιμα ζευγάρια, αν ήταν καλά, κέρδισαν παροδικά, από την κοντινή επαφή, αλλά κάποια στιγμή κουράστηκαν, λόγω της έλλειψης κοινωνικότητας. Δεν είχαν ανανέωση, χρώμα…

Το σεξ πέρασε πολλαπλές μεταβολές: Την πρώτη περίοδο αυξήθηκε. Τη δεύτερη, έπεσε κατακόρυφα. Ο φόβος, η αγωνία, ο πανικός και οι ειδήσεις, οι οποίες ήταν μαύρες (διασωληνώσεις, θάνατοι), απομάκρυνε την επιθυμία για σεξουαλική επαφή, αφού και η σεξουαλική συμπεριφορά ενοχοποιήθηκε εξαιτίας της πιθανής μόλυνσης.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πόρνη και η κοινή γυναίκα «παίζει» πολύ στην εποχή μας. Τα τελευταία 20 χρόνια η πορνεία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί. Οι περισσότεροι άνθρωποι, πλέον, έχουν σεξουαλικές επαφές είτε μέσω της πορνείας, είτε μέσω της εικονικής πραγματικότητας -το ίντερνετ. Το τελευταίο, αύξησε τους αυνάνες.

κείνοι που δεν μπορούσαν να έχουν μια κρυφή σεξουαλική επαφή, παντρεμένοι και μη, οι οποίοι έχουν επαφές με πόρνες, αλλά δεν μπορούσαν να πάνε με πόρνες λόγω του εγκλεισμού, στράφηκαν στα πορνό σάιτ. Έτσι, «φωτογράφιζαν» τον εαυτό τους μέσα από αυτά που παρακολουθούσαν, με αποτέλεσμα να εθιστούν στον αυνανισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε από τους πελάτες μας, ένα 45% των αντρών έχει στραφεί στον αυνανισμό -άντρες που δεν αυνανιζόταν πριν.

Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που αφέθηκαν, οι οποίοι δεν περιποιούνται τον εαυτό τους κι «έχασαν την εικόνα τους». Έμειναν κλεισμένοι στο σπίτι τους, δεν πλενόντουσαν, άρχισαν να παχαίνουν… Με τον τρόπο αυτό, διαφοροποιήθηκε σημαντικά και ο τρόπος επικοινωνίας της εικόνας τους.

Διάβασε τη συνέχεια στο Intronews.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet