Glamour, επώνυμα ρούχα, εξωτικά ταξίδια, υψηλό status και χλιδή. Κάπως έτσι φαντάζονται τα κορίτσια μια μέρα από τη ζωή ενός supermodel. Από τα περιοδικά μέχρι το Instagram, η λάμψη γίνεται το εύκολο άλλοθι για να ονειρευτούν μια καλύτερη μοίρα. Η «μόδα» (με ότι κι αν περιλαμβάνει αυτό) δίνει ευκαιρίες μια που πρόκειται για μια κολοσσιαία βιομηχανία που κοστολογείται στα 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ποιο νεαρό κορίτσι δεν ονειρεύεται να ζήσει μια glossy ζωή σε Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Μιλάνο; Η ελπίδα όμως για μια «καλύτερη» ζωή συνήθως ευδοκιμεί εκεί που υπάρχει απόγνωση. Και η απόγνωση φέρνει πάντα την εξαπάτηση και φυσικά την εκμετάλλευση.

Η ακριβή βιομηχανία μόδας με τα φθηνά εργατικά χέρια

Η εκμετάλλευση όμως στη βιομηχανία της Μόδας δεν αφορά μόνο το modelling. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (International Labour Organisation), κάθε χρόνο 170 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, κατασκευάζοντας ρούχα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Trafficking
Ο επίσημος ορισμός του Trafficking σχετίζεται με την παράνομη διακίνηση προσώπων, γυναικών και παιδιών, με σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευσή τους.

Πολλοί διεθνείς Οργανισμοί, όπως ο Fashion Revolution εργάζονται ακούραστα προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό για όλη αυτήν την εκμετάλλευση. Σίγουρα, επίσης το κίνημα #MeToo, έφερε μια ηθική δικαίωση και βοήθησε με έναν τρόπο στη μείωση της σεξουαλικής και λεκτικής κακοποίησης στον τομέα του modelling. Αλλά στον πυρήνα του το θέμα δεν έχει λυθεί, αφού ελάχιστα γνωρίζουμε για την στρατολόγηση αυτών των κοριτσιών.

Εσύ γνωρίζεις τι είναι το trafficking;

Ο επίσημος ορισμός του Trafficking σχετίζεται με την παράνομη διακίνηση προσώπων, γυναικών και παιδιών, με σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική εκμετάλλευσή τους. Ένας κοινός μύθος είναι ότι τα άτομα που διακινούνται πάντα απάγονται δια της βίας. Στην πραγματικότητα όμως οι διακινητές χρησιμοποιούν μεθόδους όπως την εξαπάτηση και τη χειραγώγηση για να παρασύρουν τα θύματα τους. Συνήθως, μια τέτοια διαδικασία προκύπτει με τη δημιουργία μιας φιλίας ή μιας σχέσης. Η εμπιστοσύνη είναι το πρώτο βήμα. Οι υποσχέσεις το δεύτερο, μέχρι να ολοκληρωθεί το σενάριο της εκμετάλλευσης.

Ακόμη πιο περίπλοκη είναι η διαδικασία μέσω του χρέους: μια μέθοδος ελέγχου που χρησιμοποιείται για να κρατήσει τους ανθρώπους παγιδευμένους σε κατάσταση εμπορίας μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι αναγκάζονται να εργαστούν για την αποπληρωμή ενός πραγματικού χρέους που προκύπτει μέσω του ταξιδιού ή της εργασίας τους. Συχνά το χρέος αυξάνεται με ρυθμό που δεν μπορούν να καλύψουν και δεν έχουν καμία ελπίδα να είναι ποτέ απαλλαγμένοι από αυτό.

Trafficking

Social media και trafficking

Τα social media παίζουν το δικό τους ρόλο μέσα σε όλο αυτό. Οι glossy λαμπερές εικόνες, που «επιδεικνύουν» το δυτικό τρόπο ζωής, ενισχύει αυτά τα αισθήματα απομόνωσης για όσους βιώνουν τη φτώχεια. Και όταν οι εικόνες προκαλούν την επιθυμία για μια καλύτερη ζωή, τότε μπαίνουν στην ιστορία οι διακινητές.

Οι διακινητές χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους στην τέχνη της εξαπάτησης, για να δώσουν ψεύτικες υποσχέσεις σε όσους αναζητούν διέξοδο. Οι έμποροι γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι θα δεχτούν προσφορές εργασίας, θεωρώντας τις ως ευκαιρία να βελτιώσουν τη ζωή τους και να στηρίξουν τις οικογένειές τους. Ποιο κορίτσι δε θα υπέκυπτε στην υπόσχεση μιας επιτυχημένης καριέρας στο modelling όταν η καριέρα αυτή μάλιστα θα μπορούσε να βοηθήσει και την οικογένειά της;

Trafficking
Πολλοί διεθνείς Οργανισμοί, όπως ο Fashion Revolution εργάζονται ακούραστα προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό για όλη αυτήν την εκμετάλλευση στο modelling.

Οι γυναίκες που παγιδεύονται δεν ανήκουν σε κάποια ειδική κατηγορία, ούτε παρουσιάζουν ένα συγκεκριμένο «προφίλ». Είναι γυναίκες από διάφορες εθνικότητες, φυλές και κοινωνικές προελεύσεις με υψηλό ή χαμηλό μορφωτικό επίπεδο ενήλικες ή παιδιά νόμιμα ή παράνομα διαμένοντες. Έχουν όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό: βρίσκονται σε εξαιρετικά ευάλωτη θέση.

Κολομβία

Το 2018, η σύλληψη της Liliana del Carmen Campos Puello έγινε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Η Κολομβιανή Liliana με εκατομμύρια followers στο Instagram, συνελήφθη με την κατηγορία ότι «στρατολογούσε» ανήλικα κορίτσια από 12-14 ετών με την υπόσχεση πώς θα έκαναν καριέρα στο modelling. Κατόπιν διοχέτευε τα κορίτσια σε διακινητές όπου τις εκμεταλλεύονταν σεξουαλικά.

Η Campos Puello  χρησιμοποιούσε το προφίλ της στο Instagram, όπως πολλοί: για να επιδείξει τον πλούσιο, ζηλευτό τρόπο ζωής της. Σε κάποιες φωτογραφίες ποζάρει και μετράει εκατοντάδες δολάρια μέσα  από ένα πορτοφόλι Louis Vuitton. Σε μια άλλη εικόνα, χαλαρώνει σε μια βάρκα με ένα μπικίνι. Υπάρχει καλύτερος κράχτης για να πείσεις ένα πάμφτωχο κορίτσι που ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον; Και πιο εύκολος;

Αιθιοπία

Από την Κολομβία έως την Αιθιοπία, υπάρχουν παντού παρόμοιες ιστορίες για κορίτσια που πέφτουν θύματα εμπορίας και σεξουαλικής κακοποίησης. Αλλά, το μοντέλο Delina Cleo μπήκε στη βιομηχανία της μόδας έτοιμη να αντιμετωπίσει τους εκμεταλλευτές της. Γεννημένη στην Αντίς Αμπέμπα, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, η Delina μετακόμισε στο Λονδίνο και ξεκίνησε την καριέρα της στο modelling σε ηλικία 17 ετών.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε καμπάνιες της Adidas, της L’ Oréal, της Bobbi Brown και έχει δουλέψει στην τηλεόραση.  Εκείνη δημιούργησε τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό modelling που πραγματοποιήθηκε στην Αιθιοπία, καθώς και την τηλεοπτική σειρά «Η κρυφή ομορφιά της Αιθιοπίας». Έφτιαξε αυτήν τη σειρά-ντοκιμαντέρ προκειμένου να ενημερώσει τα κορίτσια στην Αιθιοπία σχετικά με την εκμετάλλευση στο modelling και να τις εκπαιδεύσει προκειμένου να κάνουν πιο ασφαλείς επιλογές.

Η Delina θυμάται μια ιστορία για ένα κορίτσι που ξεκίνησε από την αγροτική Αμχάρα στο Βορρά, για να πάει στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα. Εκεί, κάποιος διακινητής της πρότεινε «ρόλο» σε μια ταινία με την προϋπόθεση να τη χρηματοδοτήσει. Με το βλέμμα σε ένα καλύτερο μέλλον, η οικογένειά της πούλησε το σπίτι τους για να μπορέσει να επιτύχει το όνειρό της. Ωστόσο, η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Η κοπέλα κακοποιήθηκε σεξουαλικά από όλα τα μέλη της «ομάδας παραγωγής» και βέβαια η ταινία δεν έγινε ποτέ.

Trafficking
Το μοντέλο Delina Cleo έφτιαξε μια σειρά-ντοκιμαντέρ προκειμένου να ενημερώσει τα κορίτσια στην Αιθιοπία σχετικά με την εκμετάλλευση στο modelling και να τις εκπαιδεύσει προκειμένου να κάνουν πιο ασφαλείς επιλογές.

Ρωσία

Το 12% του πληθυσμού της Ρωσίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η φτώχεια, μαζί με την οικονομική αστάθεια τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί δραματικά. Στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας υπάρχουν σχολές μοντέλων που φοιτούν παιδάκια από την ηλικία των 5 ετών. Εκεί μαθαίνουν να περπατάνε, να μακιγιάρονται, να παίρνουν πόζες μπροστά στην κάμερα. Τις περισσότερες φορές οι γονείς είναι εκείνοι που επιλέγουν να δρομολογήσουν μία τέτοια καριέρα για το παιδί τους, γνωρίζοντας ότι οι συνθήκες στη Ρωσία δεν θα επιτρέψουν ποτέ κάτι περισσότερο από τον βασικό μισθό. Βέβαια, το παράδοξο είναι ότι μέχρι κάποιο από αυτά τα κορίτσια να καταφέρει να κλείσει μια μεγάλη δουλειά, οι οικογένειες είναι αυτές που επιβαρύνονται με τα έξοδα της συμμετοχής τους στα διάφορα casting ή τους διαγωνισμούς ομορφιάς.

Για την ακρίβεια, ένα μέρος της οικονομίας της Σιβηρίας συντηρείται ακριβώς από αυτά τα έξοδα! Η δημοσιογράφους του B.B.C Ρέγκι Γιέτες επισκέφθηκε τη Σιβηρία για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ προκειμένου να συναντήσει νεαρά επίδοξα μοντέλα μόδας. Στο ντοκιμαντέρ, η Reggie συναντά το πρώην μοντέλο Valeria που ξεκίνησε την καριέρα της στη σε ηλικία 13 ετών. «Ξαφνικά βρίσκεσαι μόνη σε έναν άλλο κόσμο, χωρίς γονείς και φίλους. Και είσαι παιδί. Εάν βάλεις μισό κιλό το συμβόλαιο σου τελειώνει.  Και τότε αναγκάζεσαι να βρεις τρόπους να βγάλεις χρήματα. Τότε το modelling εύκολα γίνεται συνοδεία. Τα κορίτσια πιστεύουν πώς κάνουν modelling αλλά αυτό μοιάζει περισσότερο με πορνεία. Αλλά δεν έχεις και πολλές επιλογές όταν ο «πράκτορας» σου σου κρατάει το διαβατήριο».

Πηγή: https://www.stopthetraffik.org/models/

Διάβασε ακόμα: Παιδικά τραύματα: Τι επιπτώσεις έχουν στην ενήλικη ζωή

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet