Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε στην ελληνική Βουλή και εστίασε στους κοινούς δεσμούς Ελλάδας και Ουκρανίας, όπου είναι η ισχυρή ομογενειακή κοινότητα στη Μαριούπολη, ο πολιτισμός και η θρησκεία.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έκανε αναφορά στην ελληνική επανάσταση του 1821 λέγοντας: «ελευθερία ή θάνατος έλεγαν οι επαναστάτες σας, αυτό λέμε και μεις». 

«Ελληνικέ λαέ, καλημέρα σας.  Για πάνω από ένα μήνα τώρα, κάθε πρωί ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, λαμβάνοντας τις φρικτές πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε αυτήν την μαρτυρική πόλη, την οποία καταστρέφουν τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτό δεν έχει συμβεί στην ευρωπαϊκή ιστορία πάνω από μισό αιώνα από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν ακόμη 100.000 άνθρωποι οι οποίοι παραμένουν στα όρια της Μαριούπολης.

Οι Ρώσοι στρατιώτες καταστρέφουν τα πάντα στην Μαριούπολη, είναι το έργο των Ρώσων πιλότων που μπορούσαν να δουν τι κάνουν. Η Μαριούπολη έχει καταστραφεί.

Αυτή η ειρηνική πόλη έζησε την βία των Ρώσων στρατιωτών. Οι Έλληνες της πόλης ζούσαν ειρηνικά πλάι στους άλλους κατοίκους, χτίζοντας την ζωή τους και το μέλλον τους.

Ελευθερία ή Θάνατος έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες, αυτό λέμε και μείς σήμερα. Οι Ρώσοι πρέπει να λογοδοτήσουν» είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε την βοήθεια της Ελλάδας έτσι ώστε να επιστρέψει η ειρήνη στη χώρα του.

«Ευχαριστώ την Ελλάδα για την βοήθεια όπως και για την συμμετοχή της στις κυρώσεις.

Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε την επιρροή σας για να οργανώσουμε την όποια διάσωση στην Μαριούπολη.

Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα μπορούσαν να γονατίσουν την Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι όρθια. Πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι θα γίνει η Μαριούπολη Θερμοπύλες, όπου πεθαναν κάποιοι ήρωες.

Πρέπει να βρούμε τρόπο να εκδιώξουμε κάθε βάρβαρο επιτιθέμενο. Ας πουμε τα πράγματα ξεκάθαρα: Οι ενέργειες της Ρωσίας δεν στράφησαν μόνο κατά της Ουκρανίας, αλλά και κατά της Ευρώπης.

Η Ουκρανία χρειάζεται δυνάμεις και όπλα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία.

Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνουμε τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν, όσους έκαναν εγκληματα κατά αμάχων και θα ξαναχτίσουμε Μαριούπολη και τις άλλες πόλεις. Θα κερδίζουμε. Μαζί όμως. Δόξα στην Ουκρανία»

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet