Οι πέντε προορισμοί στην Ελλάδα και ένας στο εξωτερικό, μέσα από τα οδοιπορικά-προτάσεις των 4ΤΡΟΧΩΝ. Πατήστε «κλικ» στο άρθρο, ετοιμάστε βαλίτσες ή ταξιδέψτε νοερά μαζί μας σε αυτά τα road trips που θα σας μείνουν αξέχαστα. Καλές γιορτές σε όλους!

Ζαγοροχώρια

Ο Δήμος Ζαγορίου δημιουργήθηκε το 2010 με τη συνένωση πέντε πρώην δήμων, του Κεντρικού Ζαγορίου, του Παπίγκου, της Τύμφης, του Ανατολικού Ζαγορίου και της Βοβούσας. Ανακαλύψτε χωριά πραγματικά έργα τέχνης, όπως είναι το Πάπιγκο, η Αρίστη, το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο, o Βίκος, το Μονοδένδρι αλλά και οι Ασπράγγελοι.

Κοινό χαρακτηριστικό η υπέροχη ενιαία, γκρίζα και λιθόχτιστη αρχιτεκτονική, με σημείο αναφοράς τις κοφτές πέτρινες στέγες, τα γραφικά καλντερίμια, τα απότομα βράχια, τα χρωματιστά δάση, που ζηλεύουν ακόμη και τα photoshop και lightroom αυτή την εποχή, σε ένα μαγικό σκηνικό, στο οποίο κυριαρχούν η χαράδρα του Βίκου, οι επιβλητικοί «Πύργοι της Αστράκας» και, φυσικά, ο Βοϊδομάτης.

road trips

TIPS

Τι να δούμε;

Στη σύντομη διαδρομή από το Μεγάλο στο Μικρό Πάπιγκο, σταματήστε για να δείτε στο αριστερό σας χέρι (στο γεφυράκι) τις πηγές Ρογκοβού, που είναι γνωστές και ως «Κολυμπήθρες» > Ηλιοβασίλεμα από τον πετρόχτιστο ναό των Ταξιαρχών > Τα μοναδικά ηπειρώτικα γεφύρια! > Οι πιο πολυσύχναστες ορειβατικές διαδρομές βρίσκονται στα εξής σημεία: Γκαμήλα, Δρακολίμνη, Βίκος, Κόζιακας, Κούστα, Τσούκα Ρόσα, Αυγό και στα σηματοδοτημένα μονοπάτια με τον κωδικό «Ζ», που ενώνουν τους οικισμούς του Ζαγορίου > Υπάρχουν σχολές για κανό-καγιάκ και ράφτινγκ > Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα για παραπέντε στους Ασπραγγέλους και για ιππασία στα Κάτω Πεδινά


Διαβάστε εδώ ολόκληρο το οδοιπορικό μας στα Ζαγοροχώρια

Τζουμέρκα

Στα πετρόχτιστα χωριά των Τζουμέρκων, όπως τα Πράμαντα, το Συρράκο και τους Καλαρρύτες, ενώ μπορείτε να τα συνδυάσετε με πέρασμα από το λευκό Μέτσοβο και επίλογο σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία για τους απανταχού οδοιπόρους: τα Μετέωρα.

Ο κόσμος τα γνωρίζει ως «Τζουμέρκα», αλλά ουσιαστικά αναφερόμαστε στα Αθαμανικά Όρη, δηλαδή στη μεγάλη οροσειρά της Δυτικής Ελλάδας, που ουσιαστικά αποτελεί νότιο τμήμα της ευρύτερης οροσειράς της Πίνδου και υψώνεται μεταξύ των ποταμών Αράχθου και Αχελώου – εξού και η αρχαία Αθαμανία, από την οποία προέρχεται και η ονομασία τους. Οι δε κάτοικοι της ορεινής αυτής περιοχής καλούνται «Τζουμερκιώτες». Η υψηλότερη κορυφή τους είναι η Κακαρδίτσα με υψόμετρο 2.429 μέτρα, ενώ καταλαμβάνουν τμήμα των νομών Ιωαννίνων, Άρτας και Τρικάλων.

road trips

TIPS

Τι να δούμε;

Το γεφύρι της Πλάκας > Τους διπλούς Καταρράκτες κοντά στον οικισμό Κρυοπηγή, που ανήκει στο χωριό Καταρράκτης > Μετά τον Απρίλιο και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, να οδηγήσεις στο «Πέρασμα του Μπάρου» > Το Σπήλαιο της Ανεμότρυπας, περίπου στα 4 χλμ. από τα Πράμαντα > Την Ιερά Μονή Κηπίνας, λίγο πριν από τους Καλαρρύτες > Στο Μέτσοβο το Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (Αρχοντικό Τοσίτσα), το χιονοδρομικό κέντρο και την τεχνητή λίμνη Αώου > Τα έξι μοναστήρια στα Μετέωρα (από τα τριάντα), που λειτουργούν σήμερα, τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το οδοιπορικό μας στα Τζουμέρκα

Καρπενήσι

Ο Δήμος Καρπενησίου προήλθε από τη συνένωση έξι μικρών ορεινών δήμων: της Δομνίστας, του Καρπενησίου, των Κτημενίων, της Ποταμιάς, του Προυσού και του Φουρνά, που καταλαμβάνουν τη νότια και την ανατολική πλευρά της Ευρυτανίας. Περιλαμβάνει επίσης 49 τοπικές κοινότητες, ενώ πρωτεύουσά του, διοικητικό και οικονομικό κέντρο είναι το Καρπενήσι.

road trips

Απολαύστε τις διαδρομές και το πέρασμα από το Μικρό και Μεγάλο Χωριό, αλλά και παρακάτω προς τον Προυσό, καθώς και στην απαιτητική ανηφορική διαδρομή πάνω στις πανέμορφες πλαγιές του όρους Τυμφρηστού (Βελούχι), όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου Βελουχίου και το Καταφύγιο σε υψόμετρο 1.875 μέτρων.

TIPS

Τι να δούμε;

Τα πανέμορφα χωριά: Μεγάλο Χωριό, Παλαιό Μικρό Χωριό, Άγιος Νικόλαος, Βούτυρο, Φουρνά, Κορυσχάδες, Νόστιμο, Φιδάκια, Κλαυσί, Μυρίκη, Δομνίστα, Γοριανάδες, Καλλιθέα κ.ά. > Την Ιερά Μονή Προυσού > Το Φαράγγι «Πάντα Βρέχει» > Το Χιονοδρομικό Κέντρο και το Καταφύγιο Βελουχίου > Τη Λίμνη Κρεμαστών, περνώντας στα Άγραφα από τη γέφυρα του Μέγδοβα > Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων > Το Μουσείο Ευρυτανίας – Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού > Το Saloon Park και το Newton Park > Κάντε… «Off–Road Tours» (www.offroadtours.gr)

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το οδοιπορικό μας στο Καρπενήσι

Διάβασε τη συνέχεια στο 4troxoi.gr

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!