Αποφάσισες να πάρεις καινούργιο αυτοκίνητο; Φανταστικά! Μαζί με αυτή την απόφαση όμως έρχεται και η ερώτηση “τι αυτοκίνητο να πάρω;”. Ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις μια μακρά έρευνα μέχρι να καταλήξεις στο αυτοκίνητο που σου ταιριάζει περισσότερο. Το αυτοκίνητο είναι επένδυση. Άρα, θα πάρεις μικρό αυτοκίνητο πόλης ή οικογενειακό; Θα πάρεις μεταχειρισμένο ή καινούργιο; Και θα κινείται με φυσικό αέριο, πετρέλαιο, βενζίνη ή υβριδικό;

Αυτά είναι τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν αποφασίσεις τι αμάξι θα πάρεις!

Τι ανάγκες έχω;

 Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που πρέπει να ξεκαθαρίσεις από την αρχή, είναι οι ανάγκες σου. Τι χρήση θα κάνεις στο αυτοκίνητο; Πρέπει να απαντήσεις σε αυτό, ώστε να καταλήξεις στην πιο σωστή επιλογή. 

Μικρά Αυτοκίνητα Πόλης

Εάν κινείσαι κυρίως μέσα στην πόλη, χρειάζεσαι ένα αυτοκίνητο να… χωράει παντού! Χρειάζεσαι ένα μικρό αυτοκίνητο να μπορείς να παρκάρεις εύκολα και να είναι χαμηλού κυβισμού.

Οικογενειακό Αυτοκίνητο

Εάν θέλεις ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο για να βάζεις μέσα την οικογένεια, τα παιδιά, τα κατοικίδια, τότε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο είναι ό,τι χρειάζεσαι! Τα αυτοκίνητα αυτά είναι πιο ευρύχωρα και με πολύ μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους. Επίσης, έχουν περισσότερα κυβικά και είναι πολύ άνετα για ταξίδια και αποδράσεις εκτός πόλης. Εάν θες κάτι πιο μικρό από τζιπ, μπορείς να διαλέξεις ένα αυτοκίνητο crossover ή SUV.

Αυτοκίνητα για χρήση εκτός πόλης

 Σε αυτή την ευρεία κατηγορία ανήκουν τα μεγάλα SUV και τα 4×4. Με λίγα λόγια τα πιο σκληρά αυτοκίνητα που είναι ιδανικά για εσένα που σου αρέσουν οι off–road περιπέτειες.

αυτοκίνητο

Καινούργιο VS Μεταχειρισμένο

Αν έχεις καταλήξει σε ένα σχετικά ακριβό μοντέλο αυτοκινήτου, αλλά η τσέπη σου δεν αντέχει για να το πάρεις καινούργιο, τότε η καλύτερη λύση είναι να το αγοράσεις μεταχειρισμένο. 

Έχεις το πλεονέκτημα ότι παίρνεις ένα αυτοκίνητο περίπου στη μισή τιμή απ’ ότι αν το έπαιρνες καινούργιο, αλλά και το μειονέκτημα ότι δεν ξέρεις 100% τον “πρότερο βίο” του αυτοκινήτου – τι χρήση, δηλαδή, του έκανε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, αν έκανε όλα τα services, κτλ. Αν από την άλλη διαθέτεις το budget που χρειάζεται για να πάρεις καινούργιο αυτοκίνητο, τότε σίγουρα θα έχεις το πλεονέκτημα ότι παίρνεις ένα αμάξι του κουτιού, με εγγύηση και χωρίς καμία πρότερη βλάβη.  

Τι καύσιμο να επιλέξω; 

Βενζίνη

Σταθερή αξία στην επιλογή καυσίμου, οι σύγχρονοι βενζινοκινητήρες χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και έχουν βελτιωθεί ραγδαία τόσο στην κατανάλωση όσο και στη μείωση εκπομπής ρύπων. Ταυτόχρονα, οι κινητήρες που λειτουργούν με βενζίνη, συντηρούν και τα βασικά τους πλεονεκτήματά που είναι το μικρό τους μέγεθος και οι σχετικά χαμηλές απαιτήσεις συντήρησης.

Πετρέλαιο

Αν είσαι λάτρης των ταξιδιών τότε εκτός από το μοντέλο αυτοκινήτου πρέπει να λάβεις υπόψη και το καύσιμο που θα επιλέξεις. Το πετρέλαιο αποτελεί κλασική επιλογή για όσους θέλουν να καλύψουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. Οι σύγχρονοι πετρελαιοκινητήρες μάλιστα, έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τον γνωστό θόρυβο που έκανα παλαιότερα. Ωστόσο, παραμένουν ακριβότεροι και βαρύτεροι από τους κλασικούς βενζινοκινητήρες.

 Φυσικό αέριο

“Να πάρω αυτοκίνητο με φυσικό αέριο;”. Πολλοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται. Ας δούμε και τι ισχύει για αυτά. Από τα πιο χαρακτηριστικά καύσιμα με χαμηλούς ρύπους, το φυσικό αέριο αποτελεί μια από τις πιο οικονομικές επιλογές, αφού το κόστος του είναι χαμηλότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα καύσιμα. Στην επιλογή σου όμως, πρέπει να λάβεις υπόψη το περιορισμένο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού φυσικού αερίου.

Υβριδικό 

Τα υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν δύο κινητήρες: ένα συμβατικό (βενζίνης ή πετρελαίου) και έναν ηλεκτρικό. Ο ηλεκτρικός κινητήρας είναι για την εκκίνηση και για την κίνησή τους σε χαμηλές ταχύτητες, ενώ ο συμβατικός κινητήρας ή κινητήρας εσωτερικής καύσης, χρησιμοποιείται για υψηλότερες ταχύτητες. Έτσι μειώνεται δραστικά η κατανάλωση, αφού δεν χρησιμοποιείται κάποιο συμβατικό καύσιμο για την εκκίνηση των υβριδικών αυτοκινήτων.

Ακόμα μια κατηγορία αυτοκινήτων προστίθεται στα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα, αφού τα αυτοκίνητα που κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια δεν παράγουν κανενός είδους ρύπους. Τα αυτοκίνητα αυτά είναι εντελώς αθόρυβα και έχουν χαμηλό κόστος χρήσης λόγω της διακύμανσης της τιμής της βενζίνης και του χαμηλότερου κόστους συντήρησης. Έχουν όμως υψηλό κόστος απόκτησης και περιορισμένη αυτονομία, αφού και στην περίπτωση των ηλεκτρικών, οι σταθμοί επαναφόρτισης είναι ακόμα περιορισμένοι στη χώρα μας.

αυτοκίνητο

Χειροκίνητο ή Αυτόματο

Αυτό που βασικά σου προσφέρουν τα χειροκίνητα αυτοκίνητα, είναι ο απόλυτος έλεγχος του οχήματος, δίνοντας στον οδηγό την δυνατότητα να απολαμβάνει πολύ περισσότερο την οδήγηση.  Ταυτόχρονα, οι έγκαιρες αλλαγές στο κιβώτιο ταχυτήτων έχουν ως αποτέλεσμα και την οικονομική οδήγηση καθώς η κατανάλωση καυσίμου σε ένα χειροκίνητο αυτοκίνητο είναι χαμηλότερη απ’ ότι σε ένα αυτόματο.

Η μεγαλύτερη διαφορά που έχουν τα αυτόματα αυτοκίνητα με τα χειροκίνητα, είναι η ευκολία στην οδήγηση καθώς λείπει ο συμπλέκτης και ο κινητήρας κάνει μόνος του αυτόματα, τις αλλαγές στις ταχύτητες. Έτσι δεν χρειάζεται να ασχολείσαι εσύ με το πότε θα κατεβάσεις ή θα ανεβάσεις ταχύτητα. 

Αξία μεταπώλησης

Εάν θες να μεταπωλήσεις το αμάξι 4-5 χρόνια μετά, πρέπει να σκεφτείς από πριν ποιο αμάξι θα επιλέξεις. Αν επιλέξεις ένα εμπορικό αυτοκίνητο, τότε σίγουρα δε θα δυσκολευτείς ιδιαίτερα να το πουλήσεις. Αν όμως στην ερώτηση “τι οικογενειακό αυτοκίνητο να πάρω” απαντήσεις με ένα station wagon αντί για ένα crossover για παράδειγμα, τότε έχε υπόψη σου ότι οι Έλληνες οδηγοί δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα λάτρεις του station wagon, επομένως ίσως δυσκολευτείς αρκετά να το πουλήσεις…   

Mε τη συνεργασία του Γιάννη Τσινάβου, editor στους 4ΤΡΟΧΟΥΣ

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet