Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει εκδώσει αυστηρές προειδοποιήσεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής στην ανθρώπινη υγεία. Τώρα, μία νέα μελέτη από τη Δανία παρέχει ακόμη περισσότερες ενδείξεις ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα επηρεάσει την ικανότητά μας να κοιμόμαστε.

Με βάση τα δεδομένα ύπνου και καιρού που συλλέχθηκαν σε σχεδόν 50.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η έρευνα διαπίστωσε ότι μέχρι το 2099, ο μέσος άνθρωπος αναμένεται να χάσει 50 έως 58 ώρες ύπνου ετησίως, δηλαδή 8 έως 10 λεπτά λιγότερο κάθε βράδυ, λόγω των άβολα υψηλών θερμοκρασιών. Αυτό συμβαίνει επειδή οι αυξήσεις της θερμοκρασίας στην πραγματικότητα φαίνεται να είναι υψηλότερες κατά τις νυχτερινές ώρες, ακριβώς όταν θέλεις να διατηρήσεις το περιβάλλον σου δροσερό. Όπως και πολλές άλλες όψεις της κλιματικής αλλαγής, αυτό πιθανότατα θα έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε λιγότερο εύπορες κοινότητες που δεν διαθέτουν επαρκή εξαερισμό και κλιματισμό.

ύπνο

«Ο λιγότερος ύπνος συνολικά σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για διαταραχές της διάθεσης, μείωση της ενέργειας, χειρότερη ποιότητα ζωής, αυτοκινητιστικά ατυχήματα, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους καρκίνους», λέει η Kendra Becker, MD, ειδικός στην ιατρική του ύπνου και παθολόγος στο Kaiser Permanente στη Φοντάνα της Καλιφόρνια. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί επίσης με κακές γνωστικές επιδόσεις, χαμηλότερη παραγωγικότητα, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού και αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοκτονικής συμπεριφοράς, σημειώνουν οι ερευνητές στην εργασία.

«Ο ύπνος 8 έως 10 λεπτά λιγότερο τη νύχτα μπορεί να μην ακούγεται τόσο μεγάλος, αλλά αθροίζεται με την πάροδο του χρόνου», λέει η Becker. «Είναι σαν το χρέος σε μια πιστωτική κάρτα. Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να το ξεπληρώσεις με τον καιρό».

Για πολλούς ενήλικες που δεν κοιμούνται ήδη αρκετά, περισσότερη απώλεια ύπνου θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται επτά έως εννέα ώρες κάθε βράδυ. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι 1 στους 3 ενήλικες επί του παρόντος δεν κοιμάται αρκετά, σύμφωνα με στοιχεία του CDC που δημοσιεύθηκαν το 2016.

ύπνο

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης βρει ότι οι ζεστές καιρικές συνθήκες που επικρατούν το καλοκαίρι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την έναρξη του ύπνου, την ποιότητα του και την ικανοποίηση που προκύπτει από αυτόν. Αλλά αυτή η έρευνα είναι μοναδική στην πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσει τη μελλοντική ποσότητα και ποιότητα ύπνου.

«Σε αυτήν τη μελέτη, παρέχουμε τα πρώτα στοιχεία πλανητικής κλίμακας ότι οι θερμότερες από τις μέσες θερμοκρασίες επηρεάζουν τον ανθρώπινο ύπνο προς το χειρότερο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Kelton Minor, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στη Δανία, σε δελτίο τύπου. «Δείχνουμε ότι αυτό συμβαίνει κυρίως καθυστερώντας την ώρα που οι άνθρωποι πέφτουν για ύπνο και εκτείνοντας την ώρα που αυτοί ξυπνούν κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού».

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet