Σίγουρα έχεις παρατηρήσει πως όσο περνάνε τα χρόνια το καλοκαίρι κάπως παρατείνεται. Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι πλέον σταθερά ζεστοί μήνες. Τώρα και ο Νοέμβριος μπαίνει στο club καθώς ακόμα δεν είναι η ώρα να βάλουμε τα πουλόβερ και τα παλτό μας.

Η θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει σταθερά παγκοσμίως, όμως το φαινόμενο δεν εξαπλώνεται παντού με τον ίδιο τρόπο.

«Οι κρύες εποχές διαρκούν πλέον λιγότερο από τις ζεστές» λέει ο Deke Arndt επικεφαλής της παρακολούθησης του κλίματος στα Εθνικά Κέντρα Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Προσθέτει πως παρατηρούνται και μεγάλες αποκλείσεις της θερμοκρασίας και μέσα στην ημέρα: «Οι ψυχρότερες ώρες της ημέρας διαρκούν λιγότερο από τις θερμότερες. Και οι ψυχρότερες περιοχές θερμαίνονται πιο γρήγορα από τις θερμότερες».

Νοέμβριος

Εδώ στην Ελλάδα ίσως δεν μας φαίνεται τόσο περίεργο γιατί έχουμε συνηθίσει στη ζέστη (άλλο που πλέον κρατάει πολύ παραπάνω από το κανονικό). Για την Αμερική αυτό σημαίνει ότι οι χειμώνες τόσο στο Μέιν όσο και στην Αλάσκα είναι περίπου 5 βαθμούς Φαρενάιτ θερμότεροι κατά μέσο όρο από τις αρχές του 1900. Ένας λόγος: Ο πάγος είναι καλός ανακλαστήρας του ηλιακού φωτός, λιώνει νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Με λιγότερες ημέρες χιονόπτωσης, το ηλιακό φως απορροφάται στο έδαφος και θερμαίνει τη γύρω περιοχή.

Προφανώς και ο ένοχος είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου για το οποίο φωνάζουν οι επιστήμονες εδώ και χρόνια. Η μέση θερμοκρασία της γης είναι πλέον στους 15° C και ανεβαίνει.

Η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα οδηγεί στον εγκλωβισμό υπερβολικής ποσότητας θερμότητας με συνέπεια την αύξηση του πάχους της “κουβέρτας του θερμοκηπίου”. Αυτό προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας της γης, η οποία με τη σειρά της οδηγεί στην αλλαγή του κλίματος.

Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι το πιο σημαντικό από τα αέρια που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και προέρχεται από την ανεξέλεγκτη καύση των ορυκτών καυσίμων. Άλλα αέρια είναι το μεθάνιο (CH4), το οποίο προέρχεται από την αναερόβια (χωρίς οξυγόνο) αποικοδόμηση οργανικής ύλης π.χ από τις εντερικές ζυμώσεις των ζώων και τα απόβλητα, το υποξείδιο του αζώτου (N2O), το οποίο προέρχεται κυρίως από γεωργικές αλλά και από βιομηχανικές δραστηριότητες και τρία τεχνητά αέρια: οι φθοριωμένοι υδρογονάνθρακες (HFCs), οι υπερφθοράνθρακες (PFCs) και το εξαφθοριούχο θείο (SF6) τα οποία παράγονται από βιομηχανικές διεργασίες. Ο έλεγχος αυτών των έξι αερίων του θερμοκηπίου είναι το αντικείμενο της συμφωνίας του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Νοέμβριος

Τι μπορείς να κάνεις;

Το να αφήσεις μια τηλεόραση ή έναν υπολογιστή σε κατάσταση αναμονής καταναλώνει ενέργει. Το ίδιο ισχύει και για τη σύνδεση του κινητού σου όλη τη νύχτα- και ακόμα και εάν ο φορτιστής δεν είναι συνδεδεμένος με το κινητό σου σπαταλά ρεύμα. Η απενεργοποίηση και η αποσύνδεση συσκευών μπορεί να μειώσει το ετήσιο ενεργειακό κόστος του σπιτιού σου έως και 10% ενώ ταυτόχρονα βοηθάς το περιβάλλον.

Να είσαι επιλεκτικός σχετικά με τη συσκευασία: η πλαστική συσκευασία αυξάνει το βάρος των απορριμμάτων και δεν ανακυκλώνεται εύκολα. Αγόρασε προϊόντα σε ανακυκλώσιμη ή λιπασματοποιημένη συσκευασία και πάρε μια επαναχρησιμοποιήσιμη τσάντα για να μεταφέρεις τα ψώνια στο σπίτι.

Η μείωση του θερμοστάτη κατά 1°C θα μπορούσε να μειώσει τον λογαριασμό ενέργειας της οικογένειάς σου κατά 10% – και ο καθορισμός χαμηλότερης θερμοκρασίας τη νύχτα και όταν είσαι εκτός σπιτιού θα μειώσει ακόμη περισσότερο το λογαριασμό.

Κλείσε τη βρύση ενώ βουρτσίζεις τα δόντια σου – αυτό θα εξοικονομήσει πολλά λίτρα νερού. Επίσης, γνώριζες ότι το να κάνεις ντους αντί για μπάνιο χρησιμοποιεί έως και τέσσερις φορές λιγότερη ενέργεια καθώς και πολύ λιγότερο νερό;

Ο χρόνος τελειώνει και η ώρα να δράσουμε είναι τώρα!

Διαβάστε ακόμα: Ποια είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα που επείγει να λύσουμε μέχρι το 2030;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet