«Γιατί λήγει το εμφιαλωμένο νερό;», θα αναρωτηθεί κάποιος και πολύ εύλογα, αφού η συσκευασία του έχει αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης; Τι σημαίνει; Και γιατί αυτό το φυσικό υγρό «χαλάει»;  

Στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είναι το νερό, αφού το H2O δεν έχει ζάχαρη, πρωτεΐνες ή πρόσθετα που συνήθως προκαλούν αλλοίωση των τροφίμων. Η συσκευασία είναι ο πραγματικός ένοχος.

Η συντριπτική πλειοψηφία του εμφιαλωμένου νερού συσκευάζεται σε πλαστικό. Αυτά τα πλαστικά μπουκάλια είναι ελαφρώς πορώδη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιτρέψουν στα αέρια της ατμόσφαιρας να επηρεάσουν τη γεύση και την οσμή του σημειώνει η Διεθνής Ένωση Εμφιαλωμένου Νερού (IBWA). Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένοι κατασκευαστές εμφιαλωμένου νερού χρησιμοποιούν πλαστικό υψηλής ποιότητας, το οποίο επιτρέπει στο προϊόν τους να διατηρείται καλύτερα με την πάροδο του χρόνου αλλά και να κοστίζει λίγο περισσότερο.

νερό

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν απαιτεί από τους κατασκευαστές εμφιαλωμένου νερού να αναφέρουν ημερομηνία λήξης, επειδή λέει ότι το προϊόν έχει απεριόριστη διάρκεια ζωής. Αυτές οι ημερομηνίες ορίζονται συνήθως από τους κατασκευαστές. Ορισμένες εταιρείες εξακολουθούν να τοποθετούν κωδικούς παρτίδας βάσει ημερομηνίας σε δοχεία εμφιαλωμένου νερού, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούν τα σημεία διανομής και λιανικής για να βοηθήσουν στη διαχείριση των αποθεμάτων.

Τι άλλο πρέπει να λάβεις υπόψη σου για το εμφιαλωμένο νερό

Η αποθήκευση είναι το κλειδί για τη συντήρηση του εμφιαλωμένου νερού. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αντιμόνιο, μια χημική ουσία σε πολλά πλαστικά μπουκάλια, μπορεί να εισέλθει στο νερό εάν αποθηκευτεί σε υψηλές θερμοκρασίες για αρκετές εβδομάδες. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα αντιμονίου μπορεί να βλάψουν κάποιον που το έχει καταναλώσει.

Ο ιστότοπος της IBWA αναφέρει επίσης ότι το εμφιαλωμένο νερό θα πρέπει ιδανικά να φυλάσσεται τουλάχιστον σε θερμοκρασία δωματίου, ιδανικά πιο δροσερό εάν είναι δυνατόν και να διατηρείται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και τις οικιακές χημικές ουσίες. Τόσο η υπερβολική ζέστη όσο και το φως του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη μούχλας στο νερό, σημειώνει ο ιστότοπος.

νερό

Οπότε την επόμενη φορά που θα πας να πιεις το νερό που έχεις ξεχάσει στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι, ή να αγοράσεις το νερό που έχουν για ώρες παρατημένο κατάματα στον ήλιο στα νησιά ξανασκέψου του. Η λύση; Μάθε να μεταφέρεις το νερό σου. Αντί για πλαστικά μπουκάλια που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία σου, γεμίζουν τους χώρους υγειονομικής ταφής και μολύνουν το περιβάλλον, άρχισε να χρησιμοποιείς μπουκάλια από ανοξείδωτο χάλυβα είδος ή οποιοδήποτε άλλο είδος επαναχρησιμοποιήσιμου μπουκαλιού.

Διάβασε ακόμη: Οι χημικές ουσίες στα πλαστικά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία έως και δύο γενιές μετά

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet