Δεν αποτελεί έκπληξη για όποιον μαγειρεύει στο σπίτι ότι τα σκεύη του θα φθαρούν με την πάροδο του χρόνου. Εάν χρησιμοποιείς αντικολλητικό τηγάνι από τεφλόν, αυτό μπορεί να συμβεί με τη συνεχή χρήση εργαλείων που γρατζουνούν την επιφάνεια ή βάζοντάς το στο πλυντήριο πάρα πολλές φορές. Αν και αυτό είναι ένα φυσιολογικό μέρος της χρήσης τεφλόν, νέα έρευνα μόλις αποκάλυψε ότι μια κατεστραμμένη αντικολλητική επιφάνεια μπορεί να είναι πιο επιβλαβής από όσο νομίζεις.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Science of The Total Environment διαπίστωσε ότι το γδαρμένο ή χρησιμοποιημένο αντικολλητικό τηγάνι σου από τεφλόν μπορεί να απελευθερώνει χιλιάδες πλαστικά σωματίδια με κάθε επιφανειακή γρατσουνιά ή ρωγμή. Αν και χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα σχετικά με το αποτέλεσμα της έκθεσης σε αυτά τα πλαστικά σωματίδια στην υγεία, αυτά τα ευρήματα είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση του σε τι θα μπορούσες να εκτεθείς όταν απλά προσπαθείς να μαγειρέψεις στο σπίτι με το αγαπημένο σου τηγάνι.

τηγάνι

Τι ανακάλυψε η μελέτη για το τηγάνι από τεφλόν

Όποιος μαγειρεύει με αντικολλητική κατσαρόλα ή τηγάνι από τεφλόν σίγουρα τα έχει δει να φθείρονται από τη χρήση λάθος εργαλείων κουζίνας. Το τεφλόν είναι εξαιρετικό για το μαγείρεμα, καθώς σε βοηθά να αποφύγεις να κολλήσει το φαγητό, αλλά η επιφάνεια μπορεί εύκολα να τεθεί σε κίνδυνο. Αυτός είναι ο λόγος που οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Newcastle και στο Πανεπιστήμιο Finders θέλησαν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση του όταν υπάρχει μια γρατσουνιά ή οποιοδήποτε ίχνος σχισμένης επίστρωσης.

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι τα πλαστικά σωματίδια και τα μικροπλαστικά από τεφλόν είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν από άλλους τύπους πλαστικών. Έτσι, χρησιμοποίησαν αυτό που ονομάζεται απεικόνιση Raman – η οποία παράγει εξαιρετικά λεπτομερείς εικόνες – για να σαρώσει πολλές επιφάνειες από τεφλόν που είχαν γρατσουνιστεί ή φθαρεί. Με την απεικόνιση Raman, ανακάλυψαν ότι ακόμη και μία μόνο γρατσουνιά ή περιοχή κατεστραμμένης επιφάνειας σε ένα τηγάνι από τεφλόν μπορεί να απελευθερώσει περισσότερα από 9.000 πλαστικά σωματίδια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη, αυτά τα ευρήματα μπορεί να είναι ανησυχητικά επειδή το τεφλόν θεωρείται ότι ανήκει στην οικογένεια των υπερφθοροαλκυλιωμένων χημικών ουσιών (PFAS), η οποία είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που είναι επιβλαβείς κατά την κατάποση.

τηγάνι

«Δεδομένου του γεγονότος ότι τα PFAS είναι μια μεγάλη ανησυχία, αυτά τα μικροσωματίδια τεφλόν στα τρόφιμά μας μπορεί να είναι ανησυχητικά για την υγεία, γι’ αυτό χρειάζεται διερεύνηση γιατί δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτούς τους αναδυόμενους ρύπους», δήλωσε ο Δρ Cheng Fang, ένας από τους επικεφαλής ερευνητές της μελέτης από το Newcastle. University.

Πιθανοί κίνδυνοι των PFAS

Σύμφωνα με το Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC), τα PFAS χρησιμοποιούνται για να σχηματίσουν επιστρώσεις που θα αντιστέκονται σε πράγματα όπως η θερμότητα, το νερό και το λίπος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βρίσκονται σε κοινά είδη οικιακής χρήσης, όπως κατσαρόλες και τηγάνια, ρούχα, έπιπλα και ορισμένες συσκευασίες τροφίμων. Δυστυχώς, όταν κάτι όπως το τηγάνι από τεφλόν γρατσουνίζεται, εκτίθεσαι σε αυτές τις χημικές ουσίες.

Το CDC τονίζει ότι δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα σχετικά με τον ακριβή κίνδυνο ή τη βλάβη που σχετίζεται με την έκθεση στα PFAS. Ωστόσο, διαφορετικές μελέτες έχουν βρει ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος για πράγματα όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση σε έγκυες, αυξημένη χοληστερόλη, αλλαγές στο συκώτι και ίσως ακόμη και μειωμένη απόκριση του εμβολίου στα παιδιά.

Και πάλι, απλά δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες προς το παρόν για να βγάλουμε ένα σαφές συμπέρασμα σχετικά με το πώς το γδαρμένο τεφλόν μπορεί να επηρεάσει την υγεία. Μελέτες όπως αυτή που έγινε από το Πανεπιστήμιο Finders και το Πανεπιστήμιο του Newcastle εγείρουν πολλές ανησυχίες σχετικά με τις χημικές ουσίες στις οποίες μπορεί να εκτεθούμε σε καθημερινή βάση. Προς το παρόν, εάν έχεις τα μέσα, μπορεί να είναι χρήσιμο να αντικαταστήσειε τα γρατσουνισμένα ή κατεστραμμένα τηγάνια από τεφλόν ή να χρησιμοποιήσεις μαντεμένια.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet