Έχεις ακούσει ποτέ τον όρο μικροπλαστικά; Είναι μικρά κομμάτια πλαστικού και συνήθως είναι μικρότερα από 5 χιλιοστά. Η παρουσία τους στους ωκεανούς και στον αέρα έχει δημιουργήσει ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς η ποσότητά τους αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Πού κρύβονται τα μικροπλαστικά

Τα μικροπλαστικά κρύβονται στις συνθετικές ίνες των ρούχων και όχι μόνο και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

Η πρώτη είναι τα πρωτογενή μικροπλαστικά. Είναι πολύ μικρά σωματίδια που περιέχονται σε ρούχα, σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, όπως κρέμες και σε ελαστικά αντικείμενα. Αυτή η πρώτη κατηγορία συνήθως βρίσκεται στους ωκεανούς σε ποσοστό 20%-30%.

Η δεύτερη κατηγορία μικροπλαστικών είναι τα δευτερογενή. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως οι πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια. Περίπου, το 70%-85% των πλαστικών αυτής της κατηγορίας καταλήγουν στους ωκεανούς.

Μικροπλαστικά

Οι επιπτώσεις των μικροπλαστικών

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ υπάρχουν 51 τρισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια στους ωκεανούς. Αντιλαμβάνεστε το μέγεθος της ρύπανσης! Τα μικροπλαστικά συχνά αποτελούν τροφή για ψάρια και άλλους μικροοργανισμούς, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Επιπλέον, μικροπλαστικά έχουν βρεθεί σε φαγητά και ποτά που καταναλώνονται από ανθρώπους. Περιέχουν χημικές ουσίες που μπορεί να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων. Τα μικροπλαστικά, λοιπόν, βλάπτουν συνολικά, ανθρώπους, ζώα κι ολόκληρο το οικοσύστημα.

Μερικές συμβουλές για τη μείωση των μικροπλαστικών

Τα μικροπλαστικά, που προέρχονται από τα ρούχα, συνήθως καταλήγουν στους ωκεανούς μέσω του πλυσίματος των ρούχων μας στο πλυντήριο. Έτσι, λοιπόν, θα ήταν προτιμότερο:

Να πλένουμε τα ρούχα μας σε χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς με αυτόν τον τρόπο είναι λιγότερο πιθανό να απελευθερωθούν οι μικροπλαστικές ίνες

Να χρησιμοποιούμαι “απαλά” για τα ρούχα προϊόντα για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Να χρησιμοποιούμε χαμηλές στροφές στυψίματος και να προτιμάμε να στεγνώνουμε σε φυσικό χώρο τα ρούχα μας.

Να επιλέγουμε ρούχα με όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικά υφάσματα για να μειωθεί η πιθανότητα να περιέχουν μικροπλαστικές ίνες.

Μικροπλαστικά

Τα μικροπλαστικά είναι ο αόρατος εχθρός του περιβάλλοντος κι ένα μεγάλο ποσοστό τους βρίσκεται στα ρούχα μας. Όσο περνάει απ’ το χέρι μας, λοιπόν, καλό είναι να προσέχουμε λίγο παραπάνω τα υφάσματα που προτιμούμε αλλά και τον τρόπο που “φροντίζουμε” τα ρούχα μας. Για τον εαυτό μας και για το περιβάλλον!

Διάβασε ακόμη: Οι χημικές ουσίες στα πλαστικά μπορούν να επηρεάσουν την υγεία έως και δύο γενιές μετά

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet