Τα small apartments (ελληνιστί γκαρσονιέρες) λόγω του μικρού μεγέθους τους, αποτελούν ιδανική λύση για όποιον ζει μόνος του ή με το ταίρι του. Ίσως πιστεύετε ότι η διακόσμηση ενός τόσου μικρού χώρου είναι εύκολη υπόθεση, όμως το μικρό μέγεθος είναι αυτό που κάνει δύσκολη τη διακόσμηση μιας γκαρσονιέρας. Εμείς σας δίνουμε κάποια tips για να το κάνετε πιο εύκολο!

1. Δώστε προσοχή στη σωστή διαρρύθμιση

Το πρώτο πράγμα που μετράει στη διακόσμηση οποιοδήποτε μικρού χώρου είναι η σωστή διαρρύθμιση. Αφού το σπίτι δεν διαθέτει ξεχωριστά δωμάτια για τις διαφορετικές σας ανάγκες, χρειάζεται να δημιουργήστε  όμορφες γωνίες. Γι’ αυτό εκμεταλλευτείτε τις γωνίες του σπιτιού, που συνήθως δεν χρησιμοποιούνται για να φτιάξετε μικρούς χρηστικούς χώρους που θα καλύψουν τις ανάγκες του δείπνου, της ξεκούρασης και της διασκέδασης.

Επίσης, μια καλή λύση είναι να προσθέσετε στον χώρο σας διαχωριστικά τοίχου. Εδώ, θα έχετε σίγουρα δει διαχωριστικά χώρου κατασκευασμένα από γυψοσανίδες αλλά φυσικά οι επιλογές σας δεν σταματούν εκεί. Υπάρχουν πολλές μοντέρνες λύσεις για τον μικρό σας χώρο που θα σας ενθουσιάσουν.

Tips διακόσμησης για να δώσετε φως και άνεση στο μικρό σας διαμέρισμα

2. Μην καλύπτετε το πάτωμα με βαριά χαλιά

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει οπτική επαφή με το πάτωμα, γι’ αυτό φροντίστε να φαίνεται όσο περισσότερη επιφάνεια γίνεται. Μάλιστα, μπορείτε να αξιοποιήσετε τον τοίχο για να στηρίξετε ράφια αλλά και να αντικαταστήσετε τα έπιπλα που έχουν πολλά συρτάρια και ντουλάπια. Έτσι, αμέσως θα δείτε τον χώρο σας πιο άδειο και κατά συνέπεια θα δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος.

Tips διακόσμησης για να δώσετε φως και άνεση στο μικρό σας διαμέρισμα

3. Φωτίστε το δωμάτιο

Για να μην θυμίζει ο χώρος σας σκοτεινό μικρό υπόγειο, είναι σημαντικό να επενδύσετε στον κατάλληλο φωτισμό. Τα ανοιχτά χρώματα στους τοίχους σε συνδυασμό με ένα μεγάλο παράθυρο και ένα δυνατό φωτιστικό είναι σίγουρα απαραίτητα. Σε περίπτωση που το σπίτι δεν έχει πολλά παράθυρα, ένας μεγάλος καθρέφτης, απέναντι από το παράθυρο θα κάνει αντανάκλαση του φωτός προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σαν βασική αρχή, σκεφτείτε πως όσο πιο μικρό είναι το σπίτι, τόσο πιο μεγάλος χρειάζεται να είναι ο καθρέφτης. Επίσης, για να φωτίσετε τον μικρό σας χώρο μπορείτε να προσθέσετε μικρά σποτ κρυφού φωτισμού. Με αυτό τον τρόπο θα δώσετε μια πιο φωτεινή και καθαρή όψη στον χώρο.

Tips διακόσμησης για να δώσετε φως και άνεση στο μικρό σας διαμέρισμα

4. Δημιουργήστε αντιθέσεις και διαχωρίστε τον χώρο

Σε έναν μικρό χώρο, τίποτα δεν πρέπει να είναι βαρετό. Δημιουργήστε αντιθέσεις που θα δώσουν ζωντάνια στον χώρο σας. Μπορείτε να συνδυάσετε κάποιο ζωηρό και έντονο χρώμα στη διακόσμηση με ένα πιο απαλό και φωτεινό. Ακόμη, θα ήταν καλό να δώσετε έμφαση και προσοχή στα αξεσουάρ και αντικείμενα που θέλετε να τονίσετε, χωρίς να υπερφορτώσετε τον χώρο.

Ένας άλλος τρόπος, είναι να χρησιμοποιήσετε διαφορετικό χρώμα, σχέδιο ή υλικό σε κάποιον από τους τοίχους ή στο πάτωμα. Για παράδειγμα, συνδυάστε διαφορετικού υλικού επιφάνειες όπως ξύλο και πλακάκια για να διακοσμήσετε το καθιστικό σας. Εκτός από στυλ στον χώρο σας, θα σας βοηθήσει να τον διαχωρίσετε αλλά και να προσθέσετε επίπεδα.

Tips διακόσμησης για να δώσετε φως και άνεση στο μικρό σας διαμέρισμα

5. Επιλέξτε διπλής χρήσης έπιπλα

Τα έπιπλα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να μην νιώθετε εγκλωβισμένος στη γκαρσονιέρα σας. Αποφύγετε τις αγορές μεγάλων τραπέζιων ή γραφείων και προσθέστε μια  νησίδα στην κουζίνα που λειτουργεί και σαν γραφείο. Επίσης, μια καλή ιδέα είναι ένας καναπές που γίνεται και κρεβάτι. Αυτά τα διπλής χρήσης έπιπλα θα σας γλιτώσουν από την άσκοπη σπατάλη χρημάτων και πολύτιμου χώρου.

Tips διακόσμησης για να δώσετε φως και άνεση στο μικρό σας διαμέρισμα

Διάβασε επίσης:

Green bedrooms: για όνειρα γλυκά!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!