Τίτλος: Κομμένα Κεφάλια
Συγγραφέας: Πάμπλο Γκουτιερεθ
Μετάφραση: Ιφιγένεια Ντούμη
Σελίδες: 203
Εκδόσεις: Καστανιώτη

Τα Κομμένα Κεφάλια είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα που προσπαθεί να αποτυπώσει την ακτινογραφία μιας γενιάς που έχει περάσει από διαδοχικές συνεχόμενες κρίσεις. Εκφράζει την οργή των νέων ανθρώπων για τα όνειρα και τις προσδοκίες τους που κατέρρευσαν. Η Μαρία, η πρωταγωνίστρια του βιβλίου, έχει φύγει από την πόλη της με σκοπό να ξεφύγει από την ανία. Δεν χρειάζεται πολλά: μια στέγη, ένα αβέβαιο εισόδημα και το τετράδιό της. Γύρω της, μετανάστες καταδιώκονται και γίνονται συνέχεια νυχτερινές έφοδοι…  Από την άλλη, υπάρχουν προάστια- γκέτο που δεν πλησιάζεις. Κάθε μέρα που πάει στη δουλειά της, περνά από πολλές γειτονιές και αποτυπώνει στο χαρτί της την κοινωνική αποσύνθεση που παρατηρεί. Η παρακμή τη γοητεύει, ανακαλεί το παρελθόν και μπλέκει με μια σπείρα φτιαγμένη από απάτες και ψέματα.

βιβλία

Τίτλος: Ο δόκτωρ Ψ ανάμεσα στους άλλους
Συγγραφέας: Σωτήρης Παστάκας
Σελίδες: 509
Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ

Ένας ψυχίατρος αποφεύγει να κάνει παρέα με τους συναδέλφους του ενώ τους παρατηρεί αμείλικτα καταγράφοντας όλα τα τικ και τις συμπεριφορές τους. Αντίθετα, προτιμά να κάνει παρέα με μουσικούς, ποιητές, ζωγράφους, ηθοποιούς, πρεζάκια, φυλακόβιους και τρελούς. Ο ίδιος ο ψυχίατρος γράφει ποιήματα και μιλάει με χιούμορ και αυτοσαρκασμό για μείζονα ψυχιατρικά θέματα: την απώλεια, τον έρωτα, τη φιλία, το σεξ, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, την ευτυχία, τον χρόνο, την αυτογνωσία και συνταγογραφεί ανύπαρκτα φάρμακα. Ο αναγνώστης θα ανακαλύψει αυτό που ο τίτλος προοικονομεί: έναν ψεύτη Δόκτορα Ψ στην προσπάθειά του για αυτογνωσία!

βιβλία

Τίτλος: τόσο πολύ νερό, τόσο κοντά στο σπίτι
Συγγραφέας: Raymond Carver
Εισαγωγή- Μετάφραση: Γιάννης Τζώρτης
Σελίδες: 850
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Οι ιστορίες του Κάρβερ, γεμάτες κοφτερές λεπτομέρειες, εικόνες και διαλόγους, αποκαλύπτουν με μαεστρία τον πόνο, τη δυστυχία και ίσως τον τρόμο καμιά φορά που κρύβεται πίσω από το σύνηθες. Με χιουμοριστική – κι ορισμένες φορές οδυνηρή- οξύτητα περιγράφει  περιστατικά και την απόγνωση που πάει κι έρχεται στις ζωές των ανθρώπων και τους σφραγίζει για πάντα. Ο Κάρβερ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους διηγηματογράφους του 20ου αιώνα. Αφηγείται τις ιστορίες του χωρίς να δείχνει φανερή συμπάθεια, χωρίς μελοδραματισμούς, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα που μιλούν κι οι ίδιοι οι ήρωές του, με ειλικρίνεια και τρυφερότητα γι’ αυτές τις πληγωμένες καρδιές που γίνονται μέρος του κόσμου του.

βιβλία

Διαβάστε επίσης: 5 Βιβλία από γυναίκες για γυναίκες που πρέπει να διαβάσεις

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet