Είναι οι τρεις πιο διάσημες και πολυδιαβασμένες χριστουγεννιάτικες ιστορίες όλων των εποχών! Έχουν διαβαστεί από  μικρούς και μεγάλους σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Οι ιστορίες τους συναρπάζουν διαχρονικά και κρατούν ζωντανό το χριστουγεννιάτικο πνεύμα από γενιά σε γενιά! 

Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Καρόλου Ντίκενς

Πρόκειται για μια νουβέλα που δημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1843 σε εικονογράφηση John Leech και γνώρισε πρωτοφανή εκδοτική επιτυχία, κερδίζοντας και την εκτίμηση των κριτικών της εποχής του.

Η «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Κάρολου Ντίκενς αναφέρεται στην ιδεολογική, ηθική και συναισθηματική μεταστροφή του παράξενου και τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ μετά την υπερφυσική επίσκεψη που δέχτηκε από τον πεθαμένο συνεταίρο του, Τζέικομπ Μάρλεϊ και από τα φαντάσματα των Χριστουγέννων: του Παρελθόντος, του Παρόντος και του Μέλλοντος!  Πρόκειται για ένα οικουμενικό και βαθύτατα κοινωνικό έργο που αναφέρεται σε κοινά αποδεκτές πολιτισμικές αξίες, πράγμα που το καθιστά σύγχρονο και επίκαιρο σε κάθε εποχή. Ο πλούτος και η φτώχεια, όπως η ευτυχία και η δυστυχία, στη βικτωριανή εποχή αποτελούσαν αιτίες αγεφύρωτων αντιθέσεων που υποδαύλιζαν το μίσος κι όχι την άμβλυνση των αντιθέσεων κι αυτό αποτέλεσε ένα μεγάλο μυστικό της επιτυχίας του έργου και της γενικής αποδοχής του. Η κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από μια θρησκευτική γιορτή με ισχυρό το μήνυμα της αγάπης, του αλτρουιστικού πνεύματος και της αλληλεγγύης, συνθέτουν την πιο αποδεκτή ανθρωπιστική αξία και μια ελπιδοφόρα διέξοδο για το μέλλον. Έτσι, μέσα από μια ατμόσφαιρα ζόφου, ο άνθρωπος βρίσκει τη λυτρωτική του διέξοδο προς το φως!

χριστουγεννιάτικες ιστορίες

«Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών» του Ε.Τ.Α Χόφμαν

Ο «Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών», έργο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα Ε.Τ.Α. Χόφμαν, εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1816 μαζί με άλλες παιδικές ιστορίες. Η επανέκδοσή του έγινε αργότερα σε μια συλλογή έργων του συγγραφέα.

Όταν η Μαίρη βαρέθηκε να παίζει με τα στρατιωτάκια, δώρο του νονού της σε αυτήν και τον αδελφό της Φριτζ και παρατήρησε έναν καρυοθραύστη. Η Μαίρη τότε ρώτησε σε ποιον ανήκει και ο πατέρας της τής απάντησε ότι ανήκει σε όλους, αλλά μπορεί να αναλάβει η ίδια τη φροντίδα του. Έτσι, όλοι μαζί ξεκίνησαν να σπάνε καρύδια, μέχρι που ο Φριτζ πήρε ένα μεγάλο και κατά λάθος έσπασε το σαγόνι του καρυοθραύστη. Η Μαίρη πήρε απευθείας μία κορδέλα από το φόρεμα της, έδεσε το πληγωμένο σαγόνι του και ζήτησε από τους γονείς της να μείνει στο σαλόνι μαζί του το βράδυ για να τον προσέχει. Όταν το ρολόι σήμανε μεσάνυχτα, όλα τα παιχνίδια στο σαλόνι πήραν ζωή!

Η πιο δημοφιλής μεταφορά αυτού του έργου, που γνώρισε πρωτοφανή διάδοση και ταυτίστηκε με την εορτή των Χριστουγέννων, είναι η διασκευή του από έναν επίσης σπουδαίο Γάλλο συγγραφέα, τον Αλέξανδρο Δουμά. Ο Δουμάς το διασκεύασε σε μορφή λιμπρέτου με τίτλο «Ο Καρυοθραύστης», το οποίο συνέθεσε ο μεγάλος μουσουργός Τσαϊκόφσκι το 1892. Η πρωτότυπη χορογραφία είναι του Λεβ Ιβανόφ. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη, την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 1892, σε μια διπλή παράσταση μαζί με την όπερα του Τσαϊκόφσκι «Γιολάντα». Έκτοτε, η ιστορία του Χόφμαν με την υπέροχη μουσική του Τσαϊκόφσκι είναι ένα από τα δημοφιλέστερα μπαλέτα, το οποίο ανεβαίνει την περίοδο των Χριστουγέννων σε όλες τις μεγάλες σκηνές του κόσμου!


χριστουγεννιάτικες ιστορίες

«Το Χριστουγεννιάτικο Έλατο» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Το πρώτο παραμύθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο γράφτηκε από τον ξακουστό Δανό παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Ο τίτλος του είναι «Το έλατο» και δημοσιεύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1844 μαζί με μια άλλη ιστορία, τη «Βασίλισσα του Χιονιού».

Είναι η ιστορία ενός μικρού έλατου που βιαζόταν να μεγαλώσει.

Μια φορά κι έναν καιρό…

Βαθιά στο δάσος, εκεί όπου ο ζεστός ήλιος κι ο δροσερός αέρας σχημάτιζαν ένα γλυκό ήσυχο μέρος, μεγάλωνε ένα μικρό, όμορφο έλατο. Ωστόσο, δεν ήταν χαρούμενο και ευχόταν να γίνει ψηλό όσο οι σύντροφοί του – τα πεύκα και τα έλατα που μεγάλωναν γύρω του. Ο ήλιος έλαμπε και ο απαλός αέρας πετάριζε τα φύλλα του και τα μικρά παιδιά του χωριού περνούσαν από δίπλα του πολυλογώντας χαρούμενα, όμως το έλατο δεν τα άκουγε. Κάποιες φορές τα παιδιά έφερναν ένα μεγάλο καλάθι γεμάτο βατόμουρα ή φράουλες τυλιγμένο σε άχυρο και κάθονταν κοντά στο έλατο λέγοντας «Δεν είναι ένα όμορφο μικρό δέντρο;», κάνοντάς το να αισθάνεται ακόμη πιο δυστυχισμένο από πριν…

χριστουγεννιάτικες ιστορίες

Διαβάστε ακόμα: 5 Βιβλία που πρέπει να διαβάσεις μέχρι τα 25!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet