Καθώς διανύουμε τις πρώτες ημέρες του 2023, είναι καιρός να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε όλους τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα πάμε καλύτερα τη νέα χρονιά. Ναι, μιλάμε για τα περίφημα resolutions, δηλαδή στόχους και αποφάσεις που θέλουμε να θέσουμε και να τηρήσουμε και που στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής και του εαυτού μας. Στην πραγματικότητα, ο καθορισμός στόχων είναι απίστευτα ωφέλιμος και για τα παιδιά και τους εφήβους, επειδή ενθαρρύνει την υπευθυνότητα και τη συνειδητή λήψη αποφάσεων.

Ωστόσο, είναι σημαντικό τα παιδιά να θέτουν resolutions που έχουν αξία αλλά είναι και ρεαλιστικά, κάτι που βέβαια είναι πιο εύκολο να ειπωθεί παρά να γίνει. Μην ανησυχείς, όμως, καταλήξαμε σε μια σύντομη λίστα ανάλογα με την ηλικία κάθε παιδιού, που θα του δώσει κάτι πάνω στο οποίο θα εργαστεί τη νέα χρονιά. Διάβασε παρακάτω για έμπνευση και, στη συνέχεια, πρότεινε ευγενικά μερικές ιδέες στο παιδί σου είτε είναι προσχολικής ηλικίας, δημοτικού ή έχει μπει στην εφηβεία. Είναι καλύτερο να μην υπαγορεύσεις στο παιδί ποιο ακριβώς θα πρέπει να είναι το resolution του, όμως αυτές οι ιδέες μπορούν σίγουρα να κάνουν την αρχή.

Προσχολική ηλικία

resolutions
  • Θα δοκιμάζω τουλάχιστον μια μπουκιά από όλα στο πιάτο μου (ακόμα και τα λαχανικά). Είναι καιρός το παιδί σου να δώσει στο κουνουπίδι μια ευκαιρία.
  • Θα παίρνω βαθιές ανάσες όταν θυμώνω. Επειδή δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να αρχίσεις να ακονίζεις αυτές τις δεξιότητες συναισθηματικής ρύθμισης.
  • Θα πλένω τα χέρια μου πριν από κάθε γεύμα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών εκτιμούν ότι ένα εκατομμύριο ζωές θα σώζονταν ετησίως εάν όλοι ασκούσαν το συνηθισμένο πλύσιμο των χεριών.
  • Θα βάζω στη θέση του το παιχνίδι με το οποίο παίζω πριν βγάλω ένα άλλο… για να μην παραπονεθώ ότι το χάος είναι πολύ μεγάλο για να το καθαρίσω αργότερα.
  • Θα βάζω τα καθημερινά μου ρούχα στο καλάθι των απλύτων πριν φορέσω τις πιτζάμες μου. Γιατί ακόμα και τα μικρά ανθρωπάκια μπορούν να βοηθήσουν με εκπληκτικά μεγάλους τρόπους.

Παιδιά του δημοτικού

resolutions
  • Θα προσκαλέσω κάποιον που δεν παίζω μαζί του να παίξει μαζί μου στο διάλειμμα. Η κοινωνική δυναμική της σχολικής αυλής μπορεί να είναι σκληρή, γι’ αυτό μια λύση που ενθαρρύνει τη συμπερίληψη και απομακρύνει το παιδί σου από τις κλίκες είναι πάντα καλή ιδέα.
  • Θα καθαρίζω τα δικά μου πιάτα μετά το δείπνο. Αν δεν μπορείς να μαγειρέψεις, πρέπει να καθαρίσεις. (Και πάλι, μια μικρή βοήθεια μπορεί να φτάσει πολύ μακριά.)
  • Θα κάνω ένα άθλημα ή θα παίζω ένα μουσικό όργανο μια φορά την ημέρα. Ο αθλητισμός θέτει τα θεμέλια για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και η έρευνα έχει δείξει ότι η εκμάθηση ενός οργάνου κάνει εκπληκτικά πράγματα για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο. Είτε το παιδί σου ενδιαφέρεται για το ένα είτε και για τις δύο εξωσχολικές δραστηριότητες, η καθημερινή πρακτική θα διδάξει την πειθαρχία και θα βοηθήσει στην οικοδόμηση αυτοπεποίθησης.
  • Θα απομνημονεύσω τρεις επαφές έκτακτης ανάγκης φέτος. Μακάρι το παιδί σου να μην βρεθεί ποτέ σε μια κατάσταση που απαιτεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις αποθηκευμένες πληροφορίες, αλλά είναι μια άσκηση που τονώνει τον εγκέφαλο και που μπορεί να προσφέρει στους γονείς μια κάποια ηρεμία.
  • Θα διαβάζω ένα βιβλίο για τουλάχιστον 30 λεπτά κάθε μέρα. Το διάβασμα γεννά περισσότερο διάβασμα, πράγμα που σημαίνει λιγότερο χρόνο παίζοντας ηλεκτρονικά και καλύτερο λεξιλόγιο.

Έφηβοι

resolutions
  • Θα κάνω εθελοντική εργασία μια φορά το μήνα. Η επιστήμη λέει ότι ο εθελοντισμός έχει σημαντικά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό και είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνει νέους φίλους.
  • Θα αντικαταστήσω μια ώρα screen time με μια δραστηριότητα εκτός οθόνης κάθε μέρα. Ένας γονιός μπορεί να ονειρευτεί, σωστά;
  • Θα αποταμιεύω το 25% του χαρτζιλικιού μου κάθε εβδομάδα. Αντί να ξοδεύει άμετρα το χαρτζιλίκι του, μπορεί να ασκήσει λίγη πειθαρχία και να εξοικονομήσει χρήματα για κάτι μεγαλύτερο, όπως εισιτήρια συναυλιών, ένα ζευγάρι καλά αθλητικά ή ακόμα και ταξίδια.
  • Θα περνάω ποιοτικό χρόνο με τους γονείς μου μία φορά την εβδομάδα. Επειδή ο ποιοτικός χρόνος με τον έφηβό σου σπάνια συμβαίνει.
  • Θα μάθω να μαγειρεύω πρωινό. Το να μάθει να αυτοεξυπηρετείται μόνο καλό μπορεί να του κάνει, αφού θα αυξήσει την αυτοπεποίθηση του και θα του δώσει μία αίσθηση σιγουριάς. Άσε που θα σε απαλλάξει από άλλο ένα βάρος τα πολυάσχολα πρωινά που τρέχεις να τα προλάβεις όλα.

Διάβασε επίσης: 3 πράγματα που -μάλλον- αναθεωρείς με την μητρότητα.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet