Ως γονιός, ξέρεις πώς είναι όταν το παιδί σου γυρίζει σπίτι από το σχολείο εκνευρισμένο και γεμάτο ένταση. Από τη στάση του μέχρι τα συναισθηματικά breakdowns που ξεκινούν μόλις ανοίξει η πόρτα, η ρουτίνα μετά το σχολείο μπορεί να είναι ψυχικά και σωματικά κουραστική. Το να κάνεις το παιδί σου να απαντήσει σε ερωτήσεις, να πλυθεί για το φαγητό ή ακόμα και να σκεφτεί τα μαθήματα του μοιάζει με βουνό. Για να μην μιλήσουμε για την ώρα του ύπνου…

Αν, λοιπόν, αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν το παιδί σου να συμπεριφέρεται τόσο καλά στο σχολείο και να φέρνει τα πάνω κάτω στο σπίτι, πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι η μόνη. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας λόγος για αυτό που ορισμένοι επαγγελματίες αποκαλούν «after-school restraint collapse», δηλαδή «κατάρρευση του περιορισμού μετά το σχολείο», και υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να το καταπολεμήσεις.

Κατάρρευση μετά το σχολείο: Τι είναι και γιατί συμβαίνει;

Μετά από μια κουραστική μέρα στο σχολείο ή στον παιδικό σταθμό, είναι πολύ συνηθισμένο τα παιδιά να επιστρέφουν στο σπίτι αναστατωμένα. Μπορεί να ξεσπάσουν, να κλάψουν, να πετάξουν πράγματα ή να συμπεριφέρονται γενικά παράλογα. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να εκδηλωθεί περισσότερο ως αγένεια ή ασέβεια. Αυτό το είδος συμπεριφοράς είναι τόσο καθολικό που η σύμβουλος και εκπαιδευτικός γονέων Andrea Nair το ονόμασε «κατάρρευση του περιορισμού μετά το σχολείο».

παιδί

Τα παιδιά το βιώνουν αυτό επειδή περνούν όλη την ημέρα μακριά από τους γονείς/το σύστημα υποστήριξης τους, μαθαίνοντας καινούργια πράγματα και κοινωνική συμπεριφορά, κάθονται ακίνητα για ώρες και γενικά βρίσκονται σε υπερδιέγερση. Ενώ μπορεί να βρουν αρχικά παρηγοριά στο ότι επιστρέφουν στο σπίτι, στο ασφαλές περιβάλλον τους, είναι επίσης το μέρος όπου μπορούν να απελευθερώσουν τα συγκρατημένα συναισθήματά τους, με τους γονείς να γίνονται ο απόλυτος στόχος. Αυτό που είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις είναι ότι το παιδί σου δεν προσπαθεί σκόπιμα να πατήσει τα κουμπιά σου. Αντιθέτως, βιώνεί μια κυριολεκτική συναισθηματική κατάρρευση. Και ως γονιός, είναι δουλειά σου να μάθεις πώς να το βοηθήσεις.

Ασκήσεις ενσυνειδητότητας για να βοηθήσεις το παιδί σου να αποφορτιστεί

Η πρώτη γραμμή άμυνας είναι πάντα ένα θρεπτικό snack. Ακριβώς όπως και εσύ, έτσι και το παιδί σου πεινάει, οπότε η απομάκρυνση αυτού του παράγοντα από την εξίσωση κάνει τα πράγματα λίγο πιο εύκολα. Είναι επίσης καλύτερο να κρατήσεις τυχόν ερωτήσεις σχετικά με το σχολείο για αργότερα. Με όλη αυτή την υπερδιέγερση και το συσσωρευμένο συναίσθημα, δεν θα λάβεις τις απαντήσεις που αναζητάς. Μια καλύτερη λύση είναι να το χαιρετήσεις με αγάπη και να βάλεις λίγη μουσική, ώστε να του δοθεί ο χρόνος και ο χώρος να αποσυμπιεστεί. Μετά την επιστροφή στο σπίτι και το φαγητό, οι ακόλουθες τεχνικές θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις τα πράγματα στη σωστή – και περισσότερο Ζεν – κατεύθυνση:

παιδί
  • Ασκήσεις αναπνοής

Ως ενήλικες, γνωρίζουμε ότι το να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να συνδεθούμε μέσω της αναπνοής με το σώμα μας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από το άγχος και να οδηγήσει σε αδιάκοπο ύπνο τη νύχτα. Αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά. Κάνε συνήθεια το να ενθαρρύνεις τις ασκήσεις αναπνοής μόλις φτάσει σπίτι από το σχολείο. Τα παιδιά βαριούνται εύκολα, γι’ αυτό κράτησε τες στην αρχή σύντομες και διασκεδαστικές.

  • Μία ροή yoga

Παρόμοια με την αναπνοή, η yoga μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αποφορτιστούν και να αναδιανείμουν την ενέργειά τους με πιο ενεργό τρόπο. Είναι, επίσης, μία πολύ καλή ιδέα για να συνδεθείς με το mini-me σου, ενώ ταυτόχρονα κάνεις τη δική σου ροή yoga. Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Ξεκίνησε με μία περίπου 10 λεπτή ροή ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά όλων των ηλικιών, που κάνει τη yoga διασκεδαστική και εύκολη.

παιδί
  • Περίπατος στη φύση

Οι περίπατοι στη φύση είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσεις το παιδί σου να ηρεμήσει και να επανασυνδεθεί με τον πιο υγιή εαυτό του. Όχι μόνο η κίνηση είναι ευεργετική για τη συναισθηματική απελευθέρωση, αλλά οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι το να περνάς χρόνο στη φύση όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση του άγχους, αλλά και στην αποτροπή του εξαρχής. Επιπλέον, εάν ο ήλιος λάμπει, θα λάβουν μια δόση βιταμίνης D, η οποία παρέχει τα δικά της οφέλη για τη συναισθηματική υγεία.

  • Πάρτι χορού

Για όσους έχουν παιδιά που δεν μπορούν να καθίσουν ήσυχα, τα «πάρτι» χορού μετά το σχολείο είναι η λύση. Έρευνες δείχνουν ότι ο χορός βοηθά τα παιδιά τόσο να διαχειριστούν τα συναισθήματα όσο και να βελτιώσουν την προσαρμοστικότητά τους στο σχολείο. Είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό εργαλείο για παιδιά που υποφέρουν από συναισθηματικές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες, αυξάνοντας την αυτοεκτίμηση, τη συναισθηματική έκφραση και την ικανότητα των παιδιών να ολοκληρώνουν εργασίες.

παιδί
  • Διάβασε του ένα βιβλίο

Όταν πρόκειται για τη ρουτίνα μετά το σχολείο, η ώρα για ύπνο είναι συχνά το πιο επίφοβο βήμα. Οι εκρήξεις θυμού και οι διαμαρτυρίες είναι συνηθισμένες, αλλά το διάβασμα ενός βιβλίου μπορεί να εκτονώσει τα πράγματα, να βοηθήσει τα παιδιά να χαλαρώσουν και να τα φέρει στην παρούσα στιγμή.

Photos: istockphoto.com

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!