Τον πρώτο χρόνο του παιδιού οι εναλλαγές στη διατροφή του είναι διαρκείς! Υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια που πρέπει να ακολουθείς. Σίγουρα ωστόσο, μέχρι να σβήσει το πρώτο του κεράκι ένα παιδί δεν πρέπει να φάει κάποια τρόφιμα. Συμβουλευτήκαμε την Παιδίατρο- Νεογνολόγο Αικατερίνη Τσαντίλα για να σε βοηθήσουμε!

Μερικά από τα τρόφιμα που είναι απαγορευτικά πριν το 1o έτος

Αλάτι 

Το αλάτι και τρόφιμα που το περιέχουν θα πρέπει να τα αποφύγετε πριν το 1o έτος διότι μπορεί να επιβαρύνει τα ανωριμά ακόμα νεφρά των παιδιών.

τρόφιμα

Ζάχαρη 

Είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη σωστών διατροφικών συνηθειών του παιδιού σας να αποφεύγετε την ζάχαρη και τα γλυκίσματα που την περιέχουν, γιατί μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα δόντια και απότομη αύξηση βάρους. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει εθισμό σε μια κακή διατροφή. Όση γλυκιά γεύση χρειάζονται τα παιδιά σε αυτή την ηλικία τη λαμβάνουν από τα φρούτα και λαχανικά που είναι επιπλέον πλούσια σε φυτικές ίνες. 

τρόφιμα

Μέλι

Αν και πολυ θρεπτικό, το μέλι είναι απαγορευτικό σε παιδιά κάτω του ενός έτους, γιατί μπορεί να περιέχει σπόρους ενός βακτηρίου το Clostridium Botulinum που ευθύνεται για ένα νόσημα, την Αλλαντίαση, μια βαρειά τοξική δηλητηρίαση. 

τρόφιμα

Τσάι και αφεψήματα

Λεμέ ναι στο χαμομήλι, αλλά όχι στο μαύρο τσάι. Δεν πρέπει να καταναλώθει από ένα παιδί πριν το 1 έτος διότι το μαύρο τσάι όπως και αλλά είδη τσαγιού έχουν διεγερτικούς παράγοντες. Το χαμομήλι αντίθετα, βοηθάει πολύ στην μείωση κτων ολικών που μπορεί να έχει το μωράκι σας. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. 

Φρέσκο γάλα

Κι όμως το φρέσκο γάλα, δεν είναι τόσο θρεπτικό όσο φαντάζεσαι. Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, σημαντική έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά και μικρή περιεκτικότητα σιδηρού. Προτιμήστε το μητρικό γάλα που είναι εμπλουτισμένο ή το τροποποιημένο γάλα που σας έχει προτείνει ο παιδίατρο σας. 

τρόφιμα

Ξηροί καρποί και σκληρά φρούτα

Μην παρασυρθείτε αν σας πουν “έλα, δεν θα πάθει κάτι”. Οι ξηροί καρποί ολόκληροι είναι απαγορευτικοί έως και το 5 έτος του παιδιού σας για το κίνδυνο πνιγμονής. Για τον ίδιο λόγο είναι απαγορευτικά και τα σκληρά φρούτα όπως το μήλο για παράδειγμά, ή τα σταφύλια και κάλο θα ήταν η κατανάλωση τους να γίνεται σε αλεσμένη μορφή.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet