Έχεις ποτέ αναρωτηθεί γιατί τα μωρά έχουν μια φυσική τάση να γυρνάνε μπρούμυτα; Η φύση ξέρει γιατί αυτή η στάση βοηθάει στην ανάπτυξη τους. Ανακάλυψε πώς αυτή η φαινομενικά απλή δραστηριότητα μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στους μύες του μωρού σου, στο μικρό του κεφαλάκι και στο να νιώθει άνετα.

Γιατί τα μωρά πρέπει να στέκονται μπρούμυτα


Αν γίνατε γονείς πρόσφατα καλό είναι να αρχίσετε να βάζετε το μωρό σας μπρούμυτα για να ενισχύσετε την ανάπτυξή του. Λέγοντας “μπρούμυτα” εννοούμε να το τοποθετείτε στο στομάχι του ενώ είναι ξύπνιο και υπό την επίβλεψή σας. Αυτή η απλή δραστηριότητα προσφέρει πολλά οφέλη και παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωματική και γνωστική ανάπτυξη του μωρού σας.

μπρούμυτα
Lovely baby

Οφέλη για το μωρό όταν στέκεται μπρούμυτα

  1. Ενδυνάμωση των μυών
    Το να βάζεις το μωρό μπρούμυτα είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να δυναμώσει τους μύες του λαιμού, των ώμων και της πλάτης του. Καθώς τα μωρά σηκώνουν το κεφάλι και το σώμα τους ενάντια στη βαρύτητα, ενεργοποιεί τους μύες, βοηθώντας στην ανάπτυξη βασικών κινητικών δεξιοτήτων. Η τακτική τοποθέτηση στην κοιλιά συμβάλλει στη σταδιακή βελτίωση της μυϊκής δύναμης και του ελέγχου, θέτοντας τα θεμέλια για μελλοντικά ορόσημα όπως το γύρισμα, το μπουσούλημα και τελικά το περπάτημα.
  2. Μείωση της ενόχλησης από τα αέρια
    Ένα άλλο πλεονέκτημα του να βάζεις το παιδί να κάθεται μπρούμυτα είναι ότι ανακουφίζει την ενόχληση που προκαλείται από τα αέρια και τους κολικούς. Όταν το μωρό ξαπλώνει στην κοιλιά του, η ήπια πίεση στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην αποβολή των παγιδευμένων αερίων, μειώνοντας τις πιθανότητες για κολικούς. Αυτή η φυσική κίνηση και τοποθέτηση προάγει την υγιή πέψη και μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στο μικρό.
  3. Προωθεί το υγιές σχήμα του κεφαλιού
    Η μπρούμυτη στάση παίζει επίσης ζωτικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη του κρανίου. Καθώς τα βρέφη περνούν σημαντικό χρόνο ξαπλωμένα ανάσκελα, υπάρχει κίνδυνος να γίνει πεπλατυσμένο το πίσω μέρος του κεφαλιού. Βάζοντάς το μπρούμυτα το βοηθάτε να ανακουφίσει την πίεση στο πίσω μέρος του κεφαλιού του και το ενθαρρύνετε να μετακινεί το κεφάλι του από τη μία πλευρά στην άλλη. Αυτό βοηθά στο να σχηματίσει ένα πιο στρογγυλεμένο σχήμα κεφαλιού και μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πλαγιοκεφαλίας.
μπρούμυτα

Πότε να αρχίσετε να βάζετε το μωρό μπρούμυτα

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη γέννηση, ξεκινώντας με σύντομες διάρκειες 1-2 λεπτών και αυξάνοντας σταδιακά τον χρόνο καθώς το μωρό σας μεγαλώνει. Μέχρι την ηλικία των 5-6 μηνών περίπου, το μωρό θα έχει αναπτύξει αρκετή δύναμη και έλεγχο για να εξερευνήσει άλλες θέσεις. Είναι απαραίτητο ωστόσο να το επιβλέπετε όσο κάθεται μπρούμυτα για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Κι αν δεν του αρέσει το μπρούμυτα;

Ορισμένα μωρά μπορεί αρχικά να αντιστέκονται. Εάν το δυσκολεύει ξεκινήστε με σύντομη διάρκεια και σταδιακά αυξήστε το χρόνο όσο θα εξοικειώνεται. Χρησιμοποιήστε παιχνίδια που κινούνται ή κάνουν θόρυβο για να τραβήξετε την προσοχή του και να κάνετε την εμπειρία πιο ευχάριστη. Ωστόσο, μην πιέζετε ποτέ το μωρό να κάτσει έτσι αν είναι πραγματικά αναστατωμένο ή στενοχωρημένο. Εάν συνεχίζει να αντιστέκεται δοκιμάστε να τα τοποθετήσετε στο στήθος ή στην αγκαλιά σας σε πρηνή θέση, η οποία επίσης παρέχει παρόμοια οφέλη.

Διάβασε ακόμη: Πώς θα ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση του παιδιού;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet