Η αλλαγή μιας συνήθειας στα μωρά δεν είναι τόσο δύσκολη, όσο πιστεύεις. Τα μικρά παιδάκια έως 12 μηνών είναι ιδιαίτερα ευπροσάρμοστα στις νέες συνθήκες. Όμως, η εισαγωγή νέων συνηθειών ύπνου έχει μεγάλη αξία για την ανάπτυξη και την υγεία του μωρού σου, αλλά και όλης της οικογένειας.

Τις πρώτες εβδομάδες είσαι μαζί με το μωρό σου συνέχεια και έτσι οι άυπνες νύχτες είναι ένα γλυκό τίμημα. Περίπου στον τέταρτο μήνα αρχίζεις και διακρίνεις ένα πρόγραμμα μέσα στην ημέρα και όντως είναι η κατάλληλη ηλικία για να βάλεις σωστές βάσεις για τον ύπνο του μωρού σου για τα υπόλοιπα χρόνια.

Το παρακάτω πλάνο 7 ημερών θα σε βοηθήσει να κοιμηθείς καλύτερα εσύ και το μωρό σου, χωρίς ιδιαίτερα κλάματα

Ημέρα 1η: η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Πολλά μωράκια συγχέουν τη μέρα και τη νύχτα, κοιμούνται μεγάλα διαστήματα μέσα στην ήμερα, ενώ το βράδυ ξυπνούν και παίζουν. Ξύπνησε το μωρό σου νωρίς την πρώτη μέρα και μείνε σταθερή σε αυτή την ώρα για τις υπόλοιπες μέρες. Ξεκίνησε μια απλή αλλά τακτική ρουτίνα πριν τον ύπνο.

Μόλις σταθεροποιηθεί το πρόγραμμα ύπνου/ δραστηριοποίησης, τότε σταδιακά μπορείς να μετακινήσεις ανά 10λεπτά κάθε δυο μέρες την ώρα έναρξης της ημέρας σας, μέχρι την ιδανική ηλικιακά ώρα για το μωρό σου.

Το φυσικό φως βοηθά τα μωρά να οργανώσουν τους κιρκαδικούς ρυθμούς, οπότε στα νεογέννητα η έκθεση του μωρού σε φυσικό φως, πριν και κατά τη διάρκεια του ύπνου μέσα στην ημέρα, θα βοηθήσει. Προσοχή, όμως, μετά τον τρίτο μήνα όλοι οι ημερήσιοι ύπνοι θα γίνονται σε σκοτάδι όπως και ο βραδινός, αλλά το παιδί θα είναι κοντά σε φυσικό φως τις ώρες δραστηριοποίησης.

μωρό
Μετά τον τρίτο μήνα όλοι οι ύπνοι του μωρού πρέπει να γίνονται στο σκοτάδι.

Ημέρα 2η: η σημασία της πρακτικής

Τη δεύτερη ημέρα, εστιάστε στην ρουτίνα που ξεκίνησες. Είναι καλή στιγμή να διαφοροποιήσεις τα γεύματα μεταξύ ημέρας και νύχτας. Διατήρησε τη βραδινή σίτιση πολύ χαλαρωτική, με τα φώτα χαμηλά για να αποφύγεις την ενεργοποίηση του μωρού. Και κατά τη διάρκεια της ημέρας, τάισε το μωρό με μια μέτρια δραστηριότητα, όπως να γαργαλάς τα πόδια ή να τραγουδάς, ώστε να αντιληφθεί τη διαφορά.

Δώσε προσοχή σε ρουτίνες όπως το μπάνιο, που μπορεί να ηρεμεί ένα παιδί και να αναζωογονεί ένα άλλο. Δοκίμασε να προσθέσεις λευκό ήχο στους ύπνους έως και τον 12ο μήνα.

Ημέρα 3η: βάλε το παιδί ξύπνιο στην κούνια

Τη τρίτη ημέρα βάλε το παιδί στην κούνια, ενώ είναι ακόμα ξύπνιο. Είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να μάθεις στο μωρό σου. Αν κοιμηθεί στο στήθος ή το μπουκάλι ξύπνησε το αρκετά, ώστε να ανοίξει τα μάτια και βάλε το στην κούνια ανάσκελα. Φυσικά, μπορεί να ακολουθήσει λίγο – ή πολύ – κλάμα. Αλλά να είσαι σίγουρη, θα είναι πιο δύσκολο για εσένα από ό, τι στο μωρό σου.

Ξεπέρασε την ανησυχία ότι αγνοώντας το μωρό σου ενώ κλαίει θα προκαλέσει ψυχολογική βλάβη. Σοβαρές μελέτες από μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το Harvard, υποδεικνύουν πως, εάν έχεις ικανοποιήσει κάθε ανάγκη του μωρού με διάφορους τρόπους, αυτή η ολιγόλεπτη κατάσταση για λίγες μέρες σίγουρα δεν θα μειώσει την αίσθηση ασφάλειας.

Ημέρα 4η: θα δεις βελτίωση

Η προηγούμενη μέρα μπορεί να σου φάνηκε ατελείωτη, αλλά η συνέπεια στην ανταπόκριση σου με χάδια και σσσς χωρίς να βγάλεις το μωρό από την κούνια θα αρχίσει να αποδίδει. Στα μεγαλύτερα μωράκια μπορείς να ανταποκρίνεσαι σταδιακά μετά από λίγα λεπτά.

μωρό
Ακόμη κι αν το μωρό κλάψει στην κούνια, μην ανησυχείς, δεν θα του προκαλέσει βλάβη αυτή η ολιγόλεπτη κατάσταση

Ημέρα 5η: το μωρό αρχίζει να μαθαίνει

Τα περισσότερα μωράκια μαθαίνουν στο νέο τρόπο να χαλαρώνουν μέσα στην κούνια και όχι στην αγκαλιά σου μετά από λίγες μέρες. Ανταποκρίσου βάσει της ώρας γεύματος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για παράδειγμα, τα μωράκια έως 6 μηνών μπορεί να χρειάζεται να γευματίζουν 2 φορές προγραμματισμένα μέσα στην νύχτα ανά τέσσερις ώρες, ενώ τα μωράκια έως 9 μηνών μία φορά (ή και καμία) ανά 6 ώρες. Θα χρειαστεί να μιλήσεις με τον παιδίατρο νωρίτερα.

Ημέρα 6η: το μωρό κοιμάται

Εάν είσαι συνεπής τις προηγούμενες μέρες, μάλλον αναρωτιέσαι γιατί δεν το έκανες νωρίτερα! Το μωρό σου κοιμάται! Ντύσε το μωρό με τον κατάλληλο υπνόσακο για την εποχή και τώρα που έχετε κάνει τόση πρόοδο, άφηνε το παιδί να χαλαρώνει ακόμα και με λιγότερη συμμετοχή από την πλευρά σου.

Ημέρα 7η: κοιμάσαι και εσύ καλά

Όχι μόνο ανάκτησε η οικογένεια τον ύπνο της, αλλά πρόσφερες στο μωρό σου ένα σημαντικό δώρο: Οι καλές συνήθειες ύπνου είναι εξίσου σημαντικές με την καλή υγιεινή για την ευημερία ενός παιδιού. Φυσικά, θα υπάρξουν παλινδρομήσεις, όπως μια ασθένεια, διακοπές ή ένα αναπτυξιακό άλμα. Ακόμα και τα παιδιά που κοιμούνται καλά, αντιμετωπίζουν προβλήματα κατά διαστήματα. Αλλά πάντα μπορείς να επιστρέψεις μετά τη λήξη της όποιας συνθήκης στις καλές σας συνήθειες και το παιδί θα ανταποκριθεί με ευκολία γιατί γνωρίζει και θέλει τον καλό ύπνο.

Μαίρη Λαγού – Πατρικίου, σύμβουλος παιδικής ηλικίας, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλος ύπνου, μέλος του IACSC, www.babysleep.gr.

Διάβασε ακόμη: Γιατί κοιμάσαι καλύτερα όταν σκεπάζεσαι;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet