Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αποβεί επιβλαβές για την υγειά του παιδιού σας. Τα παιδιά έρχονται συνηθώς σε επαφή με το καπνό του τσιγάρου όταν καπνίζουν οι γονείς, συγγενείς και λοιποί, στο σπίτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το παιδί να αναπνέει και να λαμβάνει, χωρίς την θέληση του, βλαβερές ουσίες για τον οργανισμό του.

 Εμείς ρωτήσαμε την Παιδίατρο Αικατερίνη Τσαντίλα και μας εξήγησε πόσο επιβλαβές μπορεί να είναι ένα τέτοιο περιβάλλον για το παιδί.

Τα βρέφη και τα παιδιά που ζουν σε ένα περιβάλλον οπού υπάρχουν καπνίζοντες είναι πιο επιρρεπή και έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν λοιμώξεις του αναπνευστικού, άσθμα το οποίο είναι χρόνια πάθηση, μηνιγγίτιδα, ωτίτιδα, βήχα και πιθανά να κρυολογήσουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος. Επίσης μελέτες έχουν δείξει όταν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοιο περιβάλλον έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνουν οι ίδιοι καπνιστές στην ενήλικη ζωή τους ή ακόμα και νωρίτερα στην εφηβεία γιατί ταυτίζονται με τους γονείς τους.

κάπνισμα

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία του παιδιού σας από το παθητικό κάπνισμα είναι να σταματήσετε εσείς το κάπνισμα, γιατί έτσι δημιουργείτε και ένα ισχυρό πρότυπο στα παιδιά σας.

Τρόποι για να προστατευτεί το παιδί σας από το παθητικό κάπνισμα

Εάν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να σταματήσετε το κάπνισμα τότε προσπαθήστε το περιβάλλον οπού κινείται το παιδί σας, π.χ. στο σπίτι και στο αυτοκίνητο, να μην υπάρχει κάποιος που να καπνίζει, έτσι ώστε το παιδί να μην δέχεται όλες αυτές τις βλαβερές ουσίες. Όταν συνυπάρχετε καλό είναι να αποφύγετε να ανάψετε τσιγάρο!

  • Μην αφήνετε τα παιδιά σας σε χώρους που επιτρέπεται το κάπνισμα, ακόμη και αν δεν υπάρχουν καπνίζοντες εκείνη την ώρα στο χώρο, οι βλαβερές ουσίες υπάρχουν και παραμένουν και είναι το ίδιο επιβλαβές για το παιδί σας.
κάπνισμα
  • Κάντε το σπίτι και το αυτοκίνητο ελεύθερο από τσιγάρο, δηλαδή μην αφήνεται σε αυτούς τους χώρους να υπάρχουν καπνίζοντες
  • Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να λένε “όχι” στο κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό).
  • Μίλησε με το παιδί σου για το τσιγάρο και εξήγησέ του πως είναι κακή συνήθεια και εξαιρετικά επιβλαβές.

 Σίγουρα εάν καπνίζετε το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνετε ως γονείς για την υγεία τη δική σας αλλά και των παιδιών σας είναι να κόψετε το κάπνισμα.

κάπνισμα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet