Οι φιλίες είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή ενός παιδιού. Δεν είναι όμως όλες οι φιλίες ίσες ούτε όλες οι φιλίες υγιείς. Ορισμένες φιλίες μπορεί να κάνουν το παιδί σας να αισθάνεται άγχος και σύγχυση. Ωστόσο, τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να δουν το «κακό» που μπορεί να προκαλέσουν αυτές οι σχέσεις.

Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί ή ο έφηβός σας έχει μια τοξική φιλία, είναι σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε τα σημάδια και να ξέρετε πώς και πότε να παρέμβετε.

φιλία

Γιατί οι φιλίες είναι σημαντικές

Όλοι θέλουν να νιώθουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα, ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι. Μάλιστα, μελέτες έχουν δείξει ότι οι υγιείς φιλίες έχουν θετικό αντίκτυπο στη συνολική υγεία και ευεξία του παιδιού, τα βοηθάει να αναπτύξουν κοινωνικές ικανότητες και να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους. Μπορούν επίσης να αποτελέσουν πηγή συναισθηματικής υποστήριξης. Όμως τα παιδιά που δεν έχουν παιδικούς φίλους έχουν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλά επίπεδα κατάθλιψης, άγχους και ψυχοσωματικά, ενώ είναι δύο φορές πιο πιθανό να έχουν υψηλά επίπεδα επιθετικότητας, υπερκινητικότητας και απροσεξίας.

Άσε που τα παιδιά που έχουν έναν ισχυρό κύκλο φίλων είναι λιγότερο πιθανό να γίνουν στόχοι εκφοβισμού.

Τι κάνει μια φιλία υγιή

  • Όταν ο ένας αντιμετωπίζει τον άλλον ως ίσο. Να αντιμετωπίζετε ο ένας τον άλλον ως ίσοι
  • Όταν είναι ειλικρινείς και αξιόπιστοι
  • Όταν ο ένας σέβεται τον άλλον
  • Όταν ο ένας χαίρετε με τις επιτυχίες του άλλου
  • Όταν ο ένας στηρίζει τον άλλον
  • Όταν υποστηρίζουν και άλλες φιλίες, χωρίς αποκλεισμούς
  • Όταν είναι αληθινή και αυθεντική
  • Όταν δεν ασκείται πίεση από τον έναν στον άλλον.
φιλία

Τι κάνει μια φιλία τοξική

Τα προβλήματα προκύπτουν όταν οι φιλίες γίνονται τοξικές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η φιλία γίνεται περισσότερο επιβλαβής παρά χρήσιμη και μπορεί να κάνει το παιδί να βιώσει αντικρουόμενα συναισθήματα. Το κλειδί είναι να μπορείτε να εντοπίσετε τα σημάδια μιας ανθυγιεινής φιλίας και να βοηθήσετε το παιδί σας να τα αντιληφθεί. Τι κάνει λοιπόν μια φιλία τοξική;

  • Όταν υπάρχει μια ανισορροπία ισχύος, όταν ο ένας μόνο παίρνει τις αποφάσεις ή όταν μόνο ο ένας  προσπαθεί να προσεγγίσει, να κανονίσει ή μόνο αυτός είναι παρόν για να προσφέρει συναισθηματική υποστήριξη
  • Όταν υπάρχει αγενής ή κακή συμπεριφορά. Μπορεί ο φίλος να είναι υπερβολικά επικριτικός ή να μιλάει άσχημα για τους άλλους ή για τον ίδιο, να τον γελοιοποιεί ή να εκμεταλλεύεται την καλή του θέληση.
  • Όταν μοιράζεται προσωπικά του θέματα, διαδίδει φήμες, λέει ψέματα για το παιδί σας ή επιχειρεί να τον χειραγωγήσει για να πάρει αυτό που θέλει.
  • Όταν ο ένας ζηλεύει συνεχώς τους άλλους φίλους του ή προσπαθεί να μονοπωλήσει τον χρόνο του παιδιού σας.
  • Όταν ζηλεύει ή είναι ανταγωνιστικός. Οι τοξικές φιλίες σπάνια είναι υποστηρικτικές και ενθαρρυντικές. Αντί να προσπαθεί να γιορτάσουμε ο ένας τις επιτυχίες του άλλου, υπάρχει συχνά ένα υποκείμενο αίσθημα ανταγωνιστικότητας.
φιλία

Πως θα αναγνωρίσετε τα σημάδια μιας τοξικής φιλίας στο παιδί σας

Όταν ένα παιδί εμπλέκεται σε μια τοξική φιλία, θα παρατηρήσετε αλλαγές στην αυτοεκτίμηση ή την αυτοπεποίθηση του. Μπορεί ξαφνικά να γίνει πιο συγκρατημένο, αναζητώντας πρώτα επιβεβαίωση από το φίλο. Τι να κάνετε λοιπόν, αν δεν σας αρέσει ο φίλος του παιδιού σας;

Εάν το παιδί σας έχει αναπτύξει μια τοξική φιλία, ενθαρρύνετέ το να βάλει λίγο χώρο μεταξύ του και του φίλου του και να δει την κατάσταση σαν παρατηρητής. Μιλήστε για την ουσία της φιλίας που είναι καλοσύνη και ο  σεβασμός. Δείξτε εσείς τι σημαίνει φιλία, μέσω των δικών σας σχέσεων. Αλλά να είστε προετοιμασμένοι και για ένταση και αντίσταση.

Μερικές φορές είναι δύσκολο τα παιδιά να χωρίσουν από κάποιον με τον οποίο αισθάνονται ότι συνδέονται. Μπορεί επίσης να χρειαστεί λίγος χρόνος για να αναπτύξουν άλλες φιλίες

Θα μπορούσατε να μιλήσετε και για το συγκεκριμένο φίλο βοηθώντας το παιδί να ονομάζει όσα βιώνει και συζητώντας για τις αλλαγές που έχετε δει στη συμπεριφορά του.

Εν τω μεταξύ, βοηθήστε το να δημιουργήσει σχέσεις με άλλους. Προσκαλέστε άλλους φίλους και ενθαρρύνετε το να δοκιμάσει νέες δραστηριότητες ή να εξερευνήσει νέα ενδιαφέροντα.

Το σημαντικό είναι να έχετε τις κεραίες σας ανοιχτές και να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό όταν δείτε ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε κάποια κατάσταση.

Διάβασε ακόμη: 7 σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet