Ανήκουν στις πιο ωραίες παιδικές μας αναμνήσεις: να κουρνιάζουμε στην αγκαλιά της γιαγιάς και να μας αφηγείται ιστορίες και αναμνήσεις από τα παιδικά της χρόνια. Ή να βρισκόμαστε στο παιδικό μας κρεβάτι δίπλα στη μαμά και να μας διαβάζει παραμύθια για να κοιμηθούμε. Εκτός όμως από υπέροχη ανάμνηση, τα βιβλία προσφέρουν πολλά περισσότερα.

Είναι γεγονός πως περίπου 200 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών σε ολόκληρο τον κόσμο δεν έχουν καταφέρει να αναπτυχθούν επαρκώς γνωστικά, γλωσσικά και κοινωνικά. Ανάμεσα στους λόγους που συμβάλλουν σε αυτό το θλιβερό δεδομένο είναι πως στο πλαίσιο της οικογένειας τα παιδιά δεν έχουν λάβει εκπαίδευση ικανή να εκμεταλλευτεί την εκπληκτική ‘πλαστικότητα’ που έχει ο εγκέφαλός τους.

Το να διαβάζουν βιβλία τα παιδιά με τους γονείς και τους παππούδες μπορεί να τους προσφέρει πληθώρα από οφέλη! Πιο αναλυτικά, η μεγαλόφωνη ανάγνωση βιβλίων από τους πρώτους κιόλας μήνες ζωής του παιδιού συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στη γλωσσική, γνωστική και ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

παραμύθια

Παραμύθια: 10 τουλάχιστον οφέλη από την ανάγνωση

1. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στα οποία οι γονείς διάβαζαν παραμύθια ήταν καλύτερα προετοιμασμένα για τη μετέπειτα σχολική ζωή. Η επαφή των παιδιών από νωρίς με τα βιβλία έχει ως αποτέλεσμα να γνωρίζουν πώς να γυρίζουν τις σελίδες, να διαβάζουν από αριστερά προς τα δεξιά και να “ακολουθούν” τις λέξεις στις σελίδες.

2. Η ανάγνωση βιβλίων βοηθά τα παιδιά να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.

3. Αναπτύσσεται ο εγκέφαλός τους καθώς διαβάζοντας ένα βιβλίο ή ακόμη και περιεργάζοντας τις σελίδες, τις εικόνες και τα χρώματά τους ενεργοποιούνται τα τμήματα του εγκεφάλου που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γλώσσας.

4. Αναπτύσσουν την αρετή της ενσυναίσθησης. Πιο διεξοδικά, μέσα από την ταύτιση με τους χαρακτήρες ενός βιβλίου μαθαίνουν να “μπαίνουν” στη θέση του συνανθρώπου τους, να βλέπουν τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία και, εν τέλει, να τον κατανοούν.

5. Το βιβλίο αποτελεί μία μορφή ποιοτικής και εποικοδομητικής διασκέδασης για τα παιδιά.

6. Εξασκούν τη συγκέντρωσή τους.

7. Συσφίγγονται οι υπάρχοντες οικογενειακοί δεσμοί. Με άλλα λόγια, μέσα από την ανάγνωση και αφήγηση παραμυθιών τα παιδιά έρχονται κοντά με τους γονείς και τους παππούδες τους.

8. Αποκτούν αγάπη για το διάβασμα και γενικά για τη γνώση. Η εξοικείωση των παιδιών με τα βιβλία μακροπρόθεσμα συνεπάγεται καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Αυτό συμβαίνει καθώς τα παιδιά έχουν μάθει να μη βλέπουν τα βιβλία ως αγγαρεία, αλλά ως μέσο απόκτησης γνώσεων και εμπειριών.

9. Αναπτύσσεται η φαντασία τους και η παρατηρητικότητά τους.

Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από το να βρίσκετε μια στιγμή μέσα στη μέρα, να παίρνετε αγκαλιά το παιδί σας και να διαβάζετε μαζί παραμύθια. Εκτός από για μια στιγμή χαλάρωσης και δημιουργίας ωραίων αναμνήσεων και σύνδεσης, ξέρετε ότι του χαρίζετε πολύτιμα εφόδια για τη ζωή του. Πηγαίνετε, λοιπόν, στο βιβλιοπωλείο της γειτονιάς σας μαζί, διαλέξτε τα παραμύθια που σας αρέσουν και ξεκινήστε το διάβασμα! Είναι το ωραιότερο δώρο και για τους δύο σας!

Διάβασε ακόμη: 15 λόγοι για να φτιάξεις παρέα με το παιδί σου παζλ

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet