Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε για εκείνο το Συνέδριο Γονιμότητας βγήκε στην επιφάνεια ένα πολύ σημαντικό θέμα: Η καθημερινή πίεση που νιώθουν οι γυναίκες προκειμένου να εκπληρώσουν το όνειρο της μητρότητας. Οι γνωστές κοινωνικές συμβάσεις συνήθως εκφράζονται με προτροπές τύπου: «Μεγαλώνεις», «Τα ωάριά σου γερνούν», «Πότε θα γίνεις μάνα;». Οι γνωστές αυτές παρεμβατικές προτροπές σου προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά κυρίως ενοχές. Ωστόσο, το ποια ώρα είναι η σωστή για να κάνει μια γυναίκα παιδί είναι η ώρα που εκείνη θα είναι έτοιμη. Και ευτυχώς η επιστήμη έχει φροντίσει γι’ αυτό. Η λύση ονομάζεται κατάψυξη ωαρίων.

Τι είναι η κατάψυξη ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μία τεχνική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν τα ωάριά τους, ώστε να μπορούν να επιλέγουν το πότε θέλουν να γίνουν μητέρες. Οι τεχνικές κρυοσυντήρησης ωαρίων έχουν βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια και μαζί έχουν βελτιωθεί τα ποσοστά κυήσεως από έμβρυα προερχόμενα από κατάψυξη ωαρίων.

Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να καταψύξω τα ωάρια μου;

Κάθε γυναίκα γεννιέται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων ο οποίος μειώνεται όσο αυξάνεται η ηλικία. Παράλληλα όσο αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας μειώνεται σημαντικά και η ποιότητα των ωαρίων. Επομένως, όσο νεότερη είναι η γυναίκα που αποφασίζει την κατάψυξη των ωαρίων της, τόσο αυξάνονται τα ποσοστά επιτυχίας εγκυμοσύνης της στο μέλλον. Την απόφαση για κατάψυξη ωαρίων μπορεί να την πάρει με την ενηλικίωση της. Έτσι, αν αποφασίσει να τεκνοποιήσει στα 40 για διάφορους λόγους και δεν μπορεί να το επιτύχει με φυσικό τρόπο, είναι πολύ πιο πιθανό να επιτύχει εγκυμοσύνη αν στα 20 της έχει καταψύξει ωάρια.

Επίσης, υπάρχουν νεότερες γυναίκες, οι οποίες, λόγω προβλημάτων υγείας, όπως ο καρκίνος, υποβάλλονται σε σχήματα χημειοθεραπείας ή ακτινοβολιών, τα οποία προκαλούν βλάβες στις ωοθήκες και τα ωάριά τους και, συνεπώς, υπογονιμότητα. Τα καλά νέα είναι, ότι σε αντίθεση με τις ωοθήκες και τα ωάρια που σταδιακά γερνάνε, η μήτρα θεωρητικά «δεν έχει ηλικία». Έτσι, με κατάλληλη προετοιμασία και φαρμακευτική υποστήριξη, μπορεί να κυοφορήσει με επιτυχία σίγουρα στη δεκαετία των 40 αλλά και των 50. Τα κατεψυγμένα ωάρια φυλάσσονται σε υγρό άζωτο, στους -196 βαθμούς Κελσίου, μένοντας ανέπαφα στο πέρασμα του χρόνου. Τώρα όσον αφορά τα ποσοστά κυήσεων με έμβρυα που προέρχονται από κατεψυγμένα ωάρια, είναι ελάχιστα μικρότερα από τα αντίστοιχα με φρέσκα ωάρια.

ωάρια

Πώς γίνεται η διαδικασία της κατάψυξης

Πριν την λήψη των ωαρίων, θα πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχος της γονιμότητας. Κατόπιν, γίνεται η λήψη των ωαρίων υπό αναισθησία και με τη χρήση κολπικού υπερηχογράφου. Ο αριθμός των ωαρίων που λαμβάνεται είναι συνήθως μεγάλος και άρα ικανοποιητικός στις νεότερες γυναίκες, ενώ είναι μικρότερος σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες από μία ωοληψίες. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι οι κίνδυνοι για τη γυναίκα που υποβάλλεται στη διαδικασία λήψης ωαρίων είναι μηδαμινοί, ενώ τα παιδιά που γεννιούνται από αποψυγμένα ωάρια δεν διαφέρουν από εκείνα της εξωσωματικής με φρέσκα ωάρια.

Για ποιες γυναίκες είναι ιδανική η μέθοδος

Για γυναίκες  που έχουν κληρονομική αλλά και διαπιστωμένη προδιάθεση για πρόωρη εμμηνόπαυση.

Για γυναίκες που θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα στη ζωή τους την καριέρα.

Για γυναίκες χωρίς σταθερή σχέση, με επιφυλάξεις για τη δημιουργία μονογονεϊκής οικογένειας.

Για γυναίκες με σημαντικά και χρόνια προβλήματα υγείας  που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργικές ή άλλους είδους ιατρικές θεραπείες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στη γονιμότητα.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet