Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η εφίδρωση προκαλεί απώλεια βάρους. Και δώσ’ του το τρέξιμο στο διάδρομο με την ελπίδα ότι ο ιδρώτα θα τους κάνει συλφίδες! Ισχύει όμως;

Πως λειτουργεί ο ιδρώτας;

Τρέξιμο με ιλιγγιώδη ταχύτητα ή μισή ώρα στη σάουνα: ο ιδρώτας έχει ευεργετικές επιδράσεις στο σώμα και όχι μόνο λειτουργεί ως θερμορυθμιστής, αλλά μας επιτρέπει επίσης να προστατεύουμε τα εσωτερικά όργανα από την υπερθέρμανση. Στην πράξη ιδρώνουμε γιατί το σώμα μας, πιεσμένο από τη θερμοκρασία ή από την προσπάθεια που καταβάλει τείνει να υπερθερμαίνεται. Οι ιδρωτοποιοί αδένες στο σώμα μας -έχουμε έως και 4 εκατομμύρια – επιτρέπουν στο σώμα να παράγει ιδρώτα, ο οποίος μετατρέπεται σε αέριο και εξατμίζεται, βοηθώντας το σώμα να διατηρήσει μια αποδεκτή θερμοκρασία. Ο στόχος του, στην πράξη, είναι να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος γύρω στους 37°C.

Φυσικά, μετά από μια προσπάθεια ή μια δυνατή προπόνηση έχουμε την τάση να ιδρώνουμε πολύ. Και πάλι όμως αυτό δεν είναι απαραίτητο: υπάρχουν και εκείνοι που ιδρώνουν περισσότερο και εκείνοι που ιδρώνουν λιγότερο. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι μετά από μια προσπάθεια ιδρώνουμε και ότι μέσα στον ιδρώτα υπάρχει νερό, μεταλλικά άλατα και άλλες ουσίες.

Όταν ιδρώνουμε, λοιπόν, αποβάλλουμε κυρίως νερό και ηλεκτρολύτες (νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο).

Ιδρώτας

Η συσχέτιση μεταξύ ιδρώτα και βάρους

Ο ιδρώτας είναι νερό. Το νερό έχει το δικό του βάρος και όταν ιδρώνουμε πολύ, νομίζουμε ότι έχουμε αδυνατίσει γιατί αποβάλαμε μεγάλη ποσότητα νερού. Μετά από μια ιδιαίτερα επίπονη προπόνηση, είναι δυνατό να αποβληθούν έως και 1-2 λίτρα νερού από ιδρώτα. ΚΙ αυτή η απώλεια υγρών φυσικά παρατηρείται και στη ζυγαριά.

Ωστόσο, η απώλεια βάρους είναι άλλο θέμα. Η απώλεια υγρών, και επομένως η αφυδάτωση, δεν σημαίνει καθόλου απώλεια βάρους. Αντίθετα, όσο περισσότερα υγρά χάνουμε, τόσο περισσότερο θα νιώθουμε την ανάγκη να πιούμε. Πίνοντας, το σώμα μας θα αναπληρώσει σχεδόν αμέσως το «χαμένο βάρος» με την εφίδρωση. Με άλλα λόγια, το βάρος που χάνουμε με την εφίδρωση θα αναπληρωθεί μέσα σε λίγες ώρες από την προπόνηση, για το απλό γεγονός ότι πίνουμε. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει λιγότερο σοφή και ανθυγιεινή απόφαση από το να αποφύγετε το νερό για να διατηρήσετε την απώλεια υγρών, δεν μπορούμε να πούμε ότι η εφίδρωση σας κάνει να χάσετε βάρος μόνιμα.

Η απώλεια βάρους, πολύ γενικά προέρχεται από τη μείωση της μάζας λίπους. Τελικά, η εφίδρωση προκαλεί απώλεια νερού, αλλά δεν είναι μια πράξη που από μόνη της καίει ιδιαίτερες θερμίδες, ούτε ο ιδρώτας καίει λίπος. Η σωματική δραστηριότητα είναι αυτή που καίει θερμίδες και η εφίδρωση είναι μια συνέπεια που δεν έχει καμία σχέση με την απώλεια βάρους όπως γίνεται κατανοητό στη διατροφή.

Οι φόρμες που προκαλούν εφίδρωση αδυνατίζουν;

Στην αγορά προσφέρονται «θαυματουργές» λύσεις για γρήγορη απώλεια χάρη σε πλαστικές φόρμες που μεγιστοποιούν την παραγωγή ιδρώτα. Έτσι, σου λένε θα ιδρώσεις περισσότερο, και θα χάσεις περισσότερο βάρος. Ισχύει. Αλλά μέχρι να πιες μια σταγόνα νερό.

Οι στολές εφίδρωσης μάλιστα μπορεί να είναι και ελαφρώς επικίνδυνες  για τον απλό λόγο ότι φυσική αποβολή της εφίδρωσης εμποδίζεται από τη στολή που είναι απαραίτητη για την ομαλοποίηση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

Διάβασε ακόμη: 6 αποτελεσματικοί τρόποι για να καις 500 θερμίδες την ημέρα

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet