Ορισμένα φρέσκα, κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά είναι μολυσμένα με φυτοφάρμακα σύμφωνα με έρευνα της Consumer Reports, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού υπεράσπισης των καταναλωτών που παρέχει κριτικές προϊόντων και αξιολογήσεις για τους συνδρομητές του.

Ωστόσο, η έρευνα των Consumer Reports δεν έλαβε υπόψη άλλες ανησυχίες, όπως μόλυνση με βαρέα μέταλλα ή συνδυασμούς φυτοφαρμάκων που μπορεί να μην είναι τόσο τοξικά, δήλωσε η Jane Houlihan, διευθύντρια έρευνας για το Healthy Babies, Bright Futures.

«Πρέπει να λάβουμε τη συμβουλή «ασφαλούς κατανάλωσης» πολύ σοβαρά», είπε η Houlihan. «Οι κίνδυνοι από μείγματα φυτοφαρμάκων που βρίσκονται στα προϊόντα μπορεί να αυξηθούν. Για παράδειγμα, κάθε παιδί που τρώει τα ίδια τρόφιμα κάθε μέρα ή σε κάθε γεύμα μπορεί να καταναλώνει επανειλημμένα τα ίδια φυτοφάρμακα ή άλλες κοινές μολυσματικές ουσίες των τροφίμων».

Πώς θα καθαρίσετε τα φρούτα σας από φυτοφάρμακα

«Τα φυτοφάρμακα που θεωρούνται ασφαλή τώρα μπορεί να αποδειχθούν σε μελλοντικές μελέτες ότι είναι επιβλαβή», λέει η Houlihan. «Και η πρόσφατη τραγωδία των παιδιών που δηλητηριάστηκαν από μόλυνση από μόλυβδο στη σάλτσα μήλου δείχνει ότι ακόμη και τα τρόφιμα που θεωρούμε από τα πιο υγιεινά μπορεί να εγκυμονούν κρυφούς κινδύνους».

Τρεις μάρκες σάλτσας μήλου που διατίθενται στο εμπόριο για παιδιά αποσύρθηκαν από την αγορά τον Νοέμβριο, αφού διαπιστώθηκε ότι περιείχαν υψηλά επίπεδα μολύβδου και χρωμίου. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο μολύβδου, σύμφωνα με την EPA.

Τρώγοντας το «ουράνιο τόξο» των πολύχρωμων τροφών, μια οικογένεια μπορεί να έχει τα οφέλη των μικροθρεπτικών συστατικών που μπορεί να περιέχει το καθένα, ενώ το σερβίρισμα μιας τεράστιας ποικιλίας διαφορετικών φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει τα επίπεδα οποιουδήποτε μολυσματικού παράγοντα, προτείνουν οι ειδικοί.

Η έκθεση σε μια ποικιλία τροφών χωρίς φυτοφάρμακα είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, λένε οι ειδικοί. Τα αναπτυσσόμενα παιδιά χρειάζονται τα συνδυασμένα θρεπτικά συστατικά, αλλά πλήττονται επίσης περισσότερο από τα φυτοφάρμακα.

«Η έκθεση σε φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, χαμηλού βάρους γέννησης και εμβρυϊκού θανάτου», σημείωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. «Η έκθεση στην παιδική ηλικία έχει συνδεθεί με προβλήματα προσοχής και μάθησης, καθώς και με τον καρκίνο».

Πώς θα καθαρίσετε τα φρούτα σας από φυτοφάρμακα

Τρόποι για να μειώσετε τα φυτοφάρμακα στα φρούτα και τα λαχανικά σας

Ο καθαρισμός των φρούτων και των λαχανικών πριν από την κατανάλωση μειώνει τα επίπεδα φυτοφαρμάκων, αλλά «δεν υπάρχει μέθοδος πλυσίματος των προϊόντων που να είναι 100% αποτελεσματική για την αφαίρεση όλων των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων», σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Φυτοφαρμάκων.

Ξεκινώντας με καθαρά χέρια, πλύνετε και τρίψτε τα προϊόντα κάτω από τρεχούμενο νερό για να αφαιρέσετε τα περισσότερα φυτοφάρμακα, συνιστά το κέντρο στον ιστότοπό του.

Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι, απορρυπαντικό του εμπορίου, ωστόσο, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικά, σύμφωνα με τον FDA. Στεγνώστε τα προϊόντα με ένα καθαρό πανί ή χαρτοπετσέτα για να μειώσετε περαιτέρω τα βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν.

Επιλέξτε βιολογικές εναλλακτικές, εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε ορισμένα πιο μολυσμένα προϊόντα. Ενώ τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι πιο θρεπτικά, η πλειοψηφία έχει ελάχιστα έως καθόλου υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το πιο επικίνδυνο ρούχο που δεν πρέπει να φοράτε ποτέ μέσα στο αεροπλάνο σύμφωνα με μία αεροσυνοδό

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet