Η σωστή επιλογή των πρώτων του παπουτσιών είναι πολύ σημαντική και η αγορά τους πρέπει να γίνει με πολύ προσεκτικά κριτήρια.

Γιατί είναι σημαντική η σωστή επιλογή των πρώτων του παπουτσιών

Τα παπούτσια μπορούν να επηρεάσουν γενικότερα την υγεία και τη σωστή στάση του παιδιού. Tα στενά παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν κράμπες και στρεβλώσεις. Τα φαρδιά παπούτσια από την άλλη μπορεί να προκαλέσουν φουσκάλες και σκληρύνσεις του δέρματος στην προσπάθεια του παιδιού να συγκρατήσει το παπούτσι.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για τα πρώτα παπούτσια;

Όταν το παιδί έχει ξεκινήσει να περπατά με σταθερότητα, τότε θα καταλάβετε ότι ήρθε η στιγμή για την αγορά των πρώτων του παπουτσιών.

Ποια είναι τα σωστά παπούτσια;

Τα πρώτα παπούτσια του παιδιού, πρέπει να είναι ανατομικά, μαλακά, αναπαυτικά και να έχουν χώρο για την αύξηση του ποδιού.

Το υλικό τους θα πρέπει να είναι καλής ποιότητας , ώστε το πόδι να μπορεί να «αναπνέει» και ο ιδρώτας να εξατμίζεται.

Η φτέρνα του παπουτσιού δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 4 εκατοστά σε ύψος από τη σόλα.

Τα παπούτσια δεν πρέπει να έχουν πολλά γαζιά στο πάνω μέρος τους για να μην τραυματίζουν το πόδι του μωρού.

Το περιθώριο μπροστά από τα δάχτυλα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15 χιλιοστά.

Μετρήστε το νούμερο του παιδιού όταν είναι όρθιο και ποτέ μην του δοκιμάζετε τα παπούτσια όταν είναι καθιστό.

Επίσης το φάρδος στο παπούτσι είναι εξίσου σημαντικό. Ελέγξτε το περνώντας το δάχτυλό σας από τις άκρες του. Αν δεν μπορείτε να κινήσετε το δάχτυλό σας εύκολα, τότε το παπούτσι είναι σφιχτό. Τα δάχτυλα πρέπει να απλώνονται με άνεση, όταν το παιδί είναι όρθιο. Το σωστό παπούτσι «αγκαλιάζει» απαλά τις φτέρνες, χωρίς να τις πιέζει, ενώ οι σόλες πρέπει να είναι ελαφρές, ευλύγιστες και σταθερές.

Μετράτε τακτικά το πόδι του παιδιού, περίπου κάθε 6 με 8 εβδομάδες, και κάθε 3 μήνες μετά την ηλικία των 3 ετών. Να θυμάστε ότι τα πόδια του παιδιού δεν αναπτύσσονται σταθερά και σταδιακά, αλλά απότομα, γι’ αυτό είναι πολύ πιθανόν το παιδί να χρειάζεται καινούργια παπούτσια λίγες εβδομάδες μετά την αγορά του τελευταίου ζευγαριού.

Να μετράτε και τα δύο πόδια του παιδιού, επειδή κάθε πόδι διαφέρει από το άλλο. Να θυμάστε ότι σε γενικές γραμμές, το πόδι μεγαλώνει κατά δύο νούμερα το χρόνο, στις ηλικίες από 1 έως 4 ετών.

Τέλος,  αποφύγετε τα μεταχειρισμένα παπούτσια, μια που αυτά έχουν πάρει τη φόρμα του ποδιού του προηγούμενου παιδιού.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet