Το περπάτημα είναι αναμφίβολα η πιο ωφέλιμη και ταυτόχρονα η πιο υποτιμημένη μορφή προπόνησης. Μόλις λίγα λεπτά σωστού περπατήματος μπορούν να σας προσφέρουν τα οφέλη της άσκησης που θα κάνατε σε ένα γυμναστήριο.

Το περπάτημα είναι μια από τις απλούστερες και πιο προσιτές μορφές άσκησης, ωστόσο πολλοί άνθρωποι εν αγνοία τους κάνουν λάθη που εμποδίζουν την πρόοδό τους με αποτέλεσμα να μην επωφελούνται πλήρως αυτής της δραστηριότητας.

Είτε περπατάτε για να χάσετε βάρος, για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας ή απλώς για να παραμείνετε σε φόρμα, η αποφυγή αυτών των κοινών λαθών μπορεί να σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι θα αξιοποιήσετε στο έπακρο τις βόλτες σας αλλά και θα μεγιστοποιήσετε την απόδοσή σας.

περπάτημα

Τα λάθη που κάνουμε στο περπάτημα

Ακατάλληλη στάση του σώματος

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι άνθρωποι όταν περπατούν είναι να μην δίνουν βαρύτητα στη στάση του σώματός τους. Το περπάτημα με πεσμένους ώμους, κυρτή πλάτη ή ακατάλληλη τοποθέτηση του ποδιού στο έδαφος όχι μόνο μειώνει την αποτελεσματικότητα της προπόνησής σας, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ενόχληση και τραυματισμό με την πάροδο του χρόνου.

Για να διατηρήσετε τη σωστή στάση του σώματός σας, σταθείτε ίσια με τους ώμους σας προς τα πίσω και κρατήστε το βλέμμα σας μπροστά. Προσγειώστε κάθε βήμα σας στο έδαφος ξεκινώντας από τη φτέρνα στα δάχτυλα. Αυτό όχι μόνο βοηθά στην αποφυγή τραυματισμών αλλά και εμπλέκει περισσότερους μύες, παρέχοντας καλύτερη συνολική προπόνηση.

Αλλαγή ρυθμού

Ένα άλλο λάθος που κάνουν πολλοί είναι να διατηρούν έναν ενιαίο, σταθερό ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησής τους. Αν και είναι απαραίτητο να βρείτε έναν άνετο ρυθμό για εσάς, η αλλαγή της ταχύτητάς μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης πιο αποτελεσματικά.

Η ενσωμάτωση διαστημάτων πιο γρήγορου περπατήματος μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό, να τονώσει την καύση θερμίδων και να ενισχύσει διαφορετικές μυϊκές ομάδες. Δοκιμάστε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ περιόδων γρήγορου περπατήματος και πιο αργών περιόδων για να διατηρήσετε τις προπονήσεις σας ενδιαφέρουσες και να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματά σας.

Περπάτημα: 5 λάθη που καταστρέφουν την προσπάθειά μας και πρέπει να απαφύγετε

Ζέσταμα πριν το περπάτημα και ενυδάτωση μετά

Το να παραμελείτε το ζέσταμα πριν το περπάτημα και το να μην ενυδατώνεστε σωστά μετά είναι ένα κοινό λάθος που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού και να εμποδίσει την πρόοδό σας. Η σωστή προθέρμανση προετοιμάζει τους μύες, την καρδιά και τις αρθρώσεις σας για άσκηση αυξάνοντας τη ροή του αίματος και την ευλυγισία.

Ξεκινήστε τη βόλτα σας με λίγα λεπτά διατάσεων ή ελαφριάς cardio προπόνησης για να χαλαρώσετε τους μύες σας και να αυξήσετε σταδιακά τον καρδιακό σας ρυθμό. Ομοίως, ο τερματισμός της βόλτας σας με μια σύντομη ρουτίνα χαλάρωσης και διατάσεων βοηθά στη μείωση του μυϊκού πόνου, στη βελτίωση της ευελιξίας του σώματος και στην προώθηση της ανάκαμψης. Αφιερώνοντας μόνο λίγα επιπλέον λεπτά σε αυτά τα βασικά βήματα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη συνολική απόδοσή σας.

Περπάτημα: 5 λάθη που καταστρέφουν την προσπάθειά μας και πρέπει να απαφύγετε

Ακατάλληλα παπούτσια

Η επιλογή των υποδημάτων σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την εμπειρία σας στο περπάτημα και τη συνολική σας απόδοση. Η χρήση ακατάλληλων παπουτσιών που δεν διαθέτουν επαρκή υποστήριξη ή αντικραδασμική προστασία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στα πόδια, φουσκάλες και ακόμη πιο σοβαρούς τραυματισμούς όπως πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Επενδύστε σε ένα ζευγάρι παπούτσια για περπάτημα που παρέχουν σωστή στήριξη της καμάρας, αντικραδασμική προστασία και σταθερότητα για να προστατεύουν τα πόδια και τις αρθρώσεις σας κατά τη διάρκεια της βόλτας σας. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας εφαρμόζουν σωστά και καλό θα ήταν να τα αντικαθιστάτε τακτικά καθώς φθείρονται για να διατηρήσετε τη βέλτιστη στήριξη και απόδοση για το σώμα σας.

Λάθος διατροφή

Πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν τη σημασία της σωστής διατροφής και ενυδάτωσης όταν πρόκειται για περπάτημα και άλλες μορφές άσκησης. Το να τροφοδοτείτε το σώμα σας με τα σωστά θρεπτικά συστατικά και να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι απαραίτητο για βέλτιστη απόδοση και υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Πριν από τη βόλτα σας, φάτε ένα ισορροπημένο γεύμα ή σνακ που περιλαμβάνει υδατάνθρακες για ενέργεια και πρωτεΐνες για ενίσχυση των μυών. Κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων περιπάτων, πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό και πίνετε τακτικά για να παραμένετε ενυδατωμένοι και για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνονται μέσω του ιδρώτα σας. Μετά τη βόλτα σας, ανεφοδιάστε με ένα θρεπτικό σνακ ή γεύμα για να αναπληρώσετε τα αποθέματα της ενέργειας που χάσατε και να υποστηρίξετε την αποκατάσταση των μυών σας.

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ: 6 τρόποι με τους οποίους επηρεάζει αρνητικά την φυσική σας κατάσταση

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet