Οι περισσότερες από εμάς όταν προσπαθούμε να αδυνατίσουμε συνηθίζουμε να ελέγχουμε την πρόοδό μας σε ζυγαριά. Κάποιες γινόμαστε εμμονικές με αυτό. Κάποιες είμαστε πιο χαλαρές. Σε γενικές γραμμές -όσον αφορά τον έλεγχο του βάρους- οι άνθρωποι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

Πρώτη κατηγορία: οι συστηματικοί

Ανήκουν οι άνθρωποι που ζυγίζονται συστηματικά και καθημερινά, την ίδια πάντα ώρα. Φυσικά, αυτό προϋποθέτει πως εάν ο δείκτης της ζυγαριάς δείξει λίγο παραπάνω μία μέρα ή μία εβδομάδα, δεν θα τους επηρεάσει ιδιαίτερα ψυχολογικά, και αντιθέτως θα προσέξουν τη διατροφή τους το επόμενο διάστημα, χωρίς πανικό ή εξαντλητικές δίαιτες. Αυτός, πράγματι είναι ένας τρόπος που οδηγεί τους περισσότερους να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και να αποφύγουν τις μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.

Δεύτερη κατηγορία: οι τρομοκρατημένοι

Στη δεύτερη κατηγορία, ανήκουν οι άνθρωποι που μόλις ακούσουν τη λέξη «ζυγαριά» και ό,τι σχετίζεται με αυτή, αγχώνονται και νιώθουν αρκετή πίεση, που συχνά συνδέεται με κακή εικόνα σώματος, χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Οπότε και αποφεύγουν τη ζυγαριά.

Τρίτη κατηγορία: οι πιστοί

Στην τρίτη ανήκουν εκείνοι που κάνουν τη ζυγαριά «Θεό» και ανεβαίνουν κάθε μέρα περιμένοντας με αγωνία να δούμε το δείκτη πεσμένο από χτες.

ζυγαριά
Υπάρχουν άνθρωποι που μόλις ακούσουν τη λέξη “ζυγαριά” και ό,τι σχετίζεται με αυτή, αγχώνονται και νιώθουν αρκετή πίεση

Ποια είναι η δική σου «σύνδεση» με τη ζυγαριά;

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Επιθεώρηση της Διατροφικής Εκπαίδευσης και Συμπεριφοράς, το να ζυγίζεσαι καθημερινά αποτελεί μέγα λάθος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την συνολική μας υγεία και πόσο μάλλον την ψυχική.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματα της έρευνας έκαναν το εξής: Παρακολουθούσαν επί 10 συναπτά χρόνια 1.902 εθελοντές, γυναίκες κατά πλειοψηφία, και διαπίστωσαν τελικά πως η συνήθεια του καθημερινού ζυγίσματος είναι επιβλαβής για την ψυχολογική υγεία των ατόμων, καθώς ο οργανισμός μας στρεσάρεται και αισθανόμαστε λιγότερο ικανοί και αποδεχτοί.

Έχει συμβεί, για παράδειγμα, άνθρωποι που δεν είδαν το δείκτη της ζυγαριάς πεσμένο, να εμφάνισαν συμπτώματα κατάθλιψης, πράγμα εξαιρετικά δυσάρεστο.

Αντιθέτως, η αυτοεικόνα μας και η αυτοεκτίμησή μας πρέπει να παραμένουν ακλόνητες, ανεξάρτητα απ’ το τι λέει η ζυγαριά ή η κοινωνία. Αν θες να χάσεις δύο κιλά, καλύτερα να ξεκινήσεις μια σωστή διατροφή, με μέτρο πάντα, σίγουρα πάντως όχι να καταλήγουμε σε ακρότητες.

Επιπλέον, με βάση την εν λόγω έρευνα, ένα ποσοστό του 80% παραδέχτηκε ότι άρχισε να καταναλώνει λιγότερο φαγητό, όχι με τόσο υγιεινό τρόπο, αφού είδε πως ο δείκτης της ζυγαριάς δεν έπεφτε.

Κατανοούμε, επομένως, πως είχαν δίκιο οι επιστήμονες: Το ζύγισμα κάθε μέρα δεν είναι καθόλου ιδανική επιλογή, αν θες να διατηρήσεις σε ένα επίπεδο την αυτοπεποίθηση και την αγάπη στον εαυτό σου.

ζυγαριά
Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι κανένα νούμερο ζυγαριάς δεν σε καθορίζει!

Πόσο συχνά «πρέπει» να ανεβαίνω στη ζυγαριά;

Με τις καθημερινές διακυμάνσεις του νερού, το σωματικό βάρος μπορεί να αλλάξει δραστικά σε καθημερινή βάση. Το να ζυγίζεσαι όμως, σε εβδομαδιαία βάση στις ίδιες συνθήκες, δηλαδή στη δική σου ζυγαριά, την ίδια ώρα και ιδανικά νηστική το πρωί, θα σου δώσει μια πιο ακριβή εικόνα.

Η καλύτερη ώρα για να ζυγιστείς είναι το πρωί, επειδή ο οργανισμός σου έχει αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει και να επεξεργαστεί τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, την «ολονύκτια νηστεία».

Ενώ, μην ξεχνάς ότι είναι “εντάξει” να αποφύγεις τη ζυγαριά, ειδικά αν σου δημιουργεί άγχος! Το δοκίμασες και το μόνο που έκανε ήταν να σου δημιουργήσει περιττό άγχος; Η παρουσία της ζυγαριάς σου πυροδότησε αρνητικά συναισθήματα γύρω από την εικόνα σου; Τότε απόφυγε την! Μερικές φορές η καλύτερη μέτρηση είναι η πρόοδος, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης ότι η ζυγαριά δεν είναι για εσένα.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συμβουλεύουν οι διατροφολόγοι, είναι να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής που θα γίνει ο δικός σου τρόπος ζωής και να είσαι συνεπής με αυτό. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις σχετικά με το τακτικό ζύγισμα, η συνέπεια, η επιμονή και η υπομονή θα σου χαρίσει τα αποτελέσματα που επιθυμείς.

Και να θυμάσαι… κανένα νούμερο ζυγαριάς δεν σε καθορίζει!

Διάβασε ακόμη: Χρονοδιατροφή: Ποια είναι η ιδανική ώρα φαγητού αν θέλεις να χάσεις βάρος;

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet