Σαφώς, δεν υπάρχουν «καλές», ούτε «κακές» τροφές, αλλά η συχνότητα και η ποσότητα στην κατανάλωση κάθε τροφής είναι αυτό που κάνει την διαφορά. Έτσι, το να έχεις στο πλαίσιο της δικής σου «διατροφικής ισορροπίας» ημέρες που επιλέγεις να απολαύσεις το αγαπημένο σου junk food, δεν είναι κάτι «κακό» και σίγουρα δεν είναι κάτι «καταστροφικό» για την υγεία και την γραμμή σου.

Ωστόσο, η καθημερινή κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, ειδικά όταν γίνεται εις βάρος «αληθινών» τροφών, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, την ευεξία, αλλά και την ομορφιά σου.

Junk food

Κεφάλαιο Junk food

Το κεφάλαιο «Junk food» έχει σαφώς πολλά θετικά: είναι βολικό, γρήγορο και βεβαίως πεντανόστιμο, ειδικά όταν καταναλώνεται με παρέα. Δυστυχώς, όμως, αυτά τα στοιχεία είναι ταυτόχρονα και τα αρνητικά του: είναι πολύ νόστιμο επειδή περιέχει μεγάλες ποσότητες απλών υδατανθράκων, πρόσθετης ζάχαρης, λιπαρών και αλατιού, ενώ προσφέρει ουσιαστικά μηδαμινά θρεπτικά συστατικά. Το γεγονός ότι είναι πολύ επεξεργασμένο, το καθιστά θερμιδικά πυκνό, αποφέροντας πολλές «κενές» θερμίδες σε μικρό όγκο τροφής.

Έτσι, το γρήγορο φαγητό είναι πολύ «βολικό», σχεδόν «εθιστικό» για τον οργανισμό μας, ο οποίος για λόγους εξελικτικούς δεν θέλει να «κουράζεται» με την πέψη των δύσκολων συστατικών. Μετά από την κατανάλωση γρήγορου φαγητού, το «κοκτέιλ» ορμονών και νευροδιαβιβαστών, που εκκρίνεται από τον οργανισμό, σε συνδυασμό με άλλα ευχάριστα συναισθήματα και συνήθειες, οι οποίες συνοδεύουν την κατανάλωση του και αποτυπώνονται στην μνήμη μας, μας καθιστά πιο ευάλωτους σε αυτό και στο να το λαχταράμε όλο και πιο συχνά, όλο και πιο πολύ, ειδικά σε καταστάσεις έντονου στρες.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι οι συνέπειες που μπορεί να έχει η συχνή και μη συνειδητή κατανάλωση του «Junk food» οργανισμό μας είναι ολιστικές.

Junk food

Οι συνέπειες της κατανάλωσης junk food στην υγεία μας:

  • Αυξάνει τις πιθανότητες λοίμωξης: Σύμφωνα με έρευνες, που έχουν πραγματοποιηθεί, λιγότερο σε ανθρώπους και κυρίως σε πειραματόζωα (τρωκτικά), η κατανάλωση μιας  δίαιτας πλούσιας σε θερμίδες από λίπος και ζάχαρη, αυξάνει την ευαισθησία σε λοιμώξεις. Αυτό φάνηκε από τα υψηλά επίπεδα κοκκιοκυττάρων και μονοκυττάρων, όμοια με εκείνα που παράγει το σώμα, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια βακτηριακή λοίμωξη, προκειμένου να την εξουδετερώσει. Φάνηκε λοιπόν ότι το πρόχειρο φαγητό ερμηνεύεται από το σώμα αυτών των πειραματόζωων, το οποίο έχει μηχανισμούς πολύ παρόμοιους με αυτούς του ανθρώπου, ως μια εξωτερική επίθεση, που πρέπει να εξουδετερωθεί, διεγείροντας έτσι την παραγωγή συγκεκριμένων κυττάρων. Μακροπρόθεσμα, αυτό προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να γίνει χρόνια ή να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και σακχαρώδη διαβήτη. Ωστόσο, σε crossover μελέτες, στις οποίες μετά από μια περίοδο επιβαρυντικής διατροφής, τα πειραματόζωα έλαβαν ξανά ένα πιο ισορροπημένο διατροφικό σχήμα, το σώμα τους φαίνεται ότι «αποτοξινώθηκε» και όλες οι διαταραγμένες τιμές είχαν επιστρέψει στα αρχικά φυσιολογικά επίπεδα, ακόμα και μόλις μετά από 30 ημέρες.
  • Συμβάλει στην αύξηση του βάρους: Η πιο προφανής συνέπεια, όταν το πρόχειρο φαγητό καταναλώνεται συχνά με αποτέλεσμα να υπάρχει θετικό ισοζύγιο ενέργειας, είναι να οδηγούμαστε σε αύξηση βάρους. Όντας φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, αλλά πλούσιο σε θερμίδες, η υπερκατανάλωση πρόχειρου φαγητού οδηγεί σε παχυσαρκία με «σιωπηλό υποσιτισμό», η οποία αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, αφού το σώμα έχει παραπάνω λίπος, αλλά οι αποθήκες θρεπτικών συστατικών είναι εξαντλημένες.
  • Προκαλεί προβλήματα στο έντερο: Οι φυτικές ίνες, που υπάρχουν σε αφθονία σε τροφές όπως τα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί- σπόροι, δρουν ως συστατικά με πρεβιοτική δράση και διαδραματίζουν κυρίαρχο ρόλο στην γαστροπεπτική λειτουργία και στην διατήρηση φυσιολογικής εντερικής χλωρίδα, με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Δυστυχώς, στις περισσότερες συνήθεις επιλογές μας από τα μενού των fast food δεν θα βρούμε αρκετά από τα παραπάνω συστατικά σε επαρκείς ποσότητες, εκτός αν κάνουμε «έξυπνες» κινήσεις.
  • Αυξάνει την αρτηριακή πίεση: Το παραπάνω αλάτι, που κάνει ιδιαίτερα γευστικό το γρήγορο φαγητό, είναι γνωστό ότι για τους περισσότερους ανθρώπους συμβάλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση, που με την σειρά της πυροδοτεί πληθώρα προβλημάτων υγείας, με πιο σοβαρά το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά και νεφρική νόσο.
  • Αυξάνει την χοληστερίνη: Οι βασικοί πρωταγωνιστές στα fast foods είναι τα τρανς λιπαρά από προϊόντα που τηγανίζονται πολλές φορές σε ακατάλληλα έλαια και σερβίρονται με σάλτσες και σως, που επίσης συχνά έχουν τα λιπαρά αυτά σε υψηλή περιεκτικότητα. Παράλληλα, οι περισσότερες επιλογές γρήγορου φαγητού με βάσει τα τυριά, το κρέας και τα αλλαντικά είναι πηγές κορεσμένου λίπους. Όλα τα παραπάνω, δρώντας συνδυαστικά, συμβάλουν στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση και αθηρωμάτωση, δηλαδή αρτηρίες όπου εμποδίζεται η ροή του αίματος προς στην καρδιά και τα όργανα, επιβαρύνοντας περαιτέρω την υγεία.

Οι συνέπειες στην ευεξία μας

  • Μας φουσκώνει: Η υψηλή ποσότητα νατρίου, παράλληλα με την ελάχιστη ποσότητα φυτικών ινών και καλίου στο γρήγορο φαγητό κάνει το σώμα να συγκρατεί νερό, δημιουργώντας κατακρατήσεις και οιδήματα, ενώ σε συνδυασμό με την καθυστερημένη γαστρεντερική λειτουργία, προκαλεί αίσθημα φουσκώματος και πρηξίματος για αρκετή ώρα.
  • Επηρεάζει τη διαύγειά μας: Τα κορεσμένα και τρανς λίπη στο γρήγορο φαγητό εκτός από την καρδιά φαίνεται μακροπρόθεσμα ότι επηρεάζουν και τη μνήμη του εγκεφάλου.

Οι συνέπειες στην ομορφιά μας

  • Προκαλεί ακμή: Η αυξημένη συχνότητα κατανάλωσης γρήγορου φαγητού, που είναι πλούσια πηγή σε τα απλά σάκχαρα και τρανς λιπαρά, μπορεί να προκαλέσει ή να αυξήσει την ένταση δερματικών προβλημάτων, όπως ακμή.
  • Συμβάλλει στη γήρανση της επιδερμίδας: Σύμφωνα με μελέτες, η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην καθυστέρηση της διαδικασίας της γήρανσης. Η μη ισορροπημένη διατροφή μπορεί να αυξήσει την δημιουργία ελεύθερων ριζών και να επηρεάσει επιβαρυντικά το δέρμα, οδηγώντας σε πρόωρη γήρανση και στην εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.
  • Θαμπώνει και αφυδατώνει το δέρμα σου: Το γρήγορο φαγητό, αν και πλούσιο σε κορεσμένα και πολυακόρεστα ω-6 λιπαρά, είναι φτωχό σε ω-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα λιπαρά κάνουν καλό στην ομορφιά σου, καθώς είναι υπεύθυνα για την υγεία των μεμβρανών των κυττάρων και των δερματικών κυττάρων, διατηρούν την υγρασία του δέρματος και ανακουφίζουν από την ξηροδερμία.

Μην απογοητεύεσαι! Σε όλους μας αρέσει το junk food και υπάρχουν τρόποι να μειώσεις τις επιπτώσεις του! Αρχικά, ξέχνα τις τύψεις και τις ενοχές. Κάθε φορά που θα θες να ενδώσεις στο γρήγορο φαγητό, προσπάθησε να μην το κάνεις, ενώ λιμοκτονείς.

Ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς ή στικ λαχανικών με λίγο τυρί, ιδανικά πριν παραγγείλεις ή έστω όσο περιμένεις το φαγητό θα σε «θωρακίσουν». Μην ξεχνάς να ενισχύσεις το γεύμα σου, επιλέγοντας σαλάτα μαζί με το φαγητό σου και ξεκινώντας από αυτή.

Επιπλέον, μην φοβάσαι να γίνεις ο «περίεργος» της παρέας, ρωτώντας για τα συστατικά και τον τρόπο μαγειρέματος, ζητώντας λιγότερο ή καθόλου αλάτι και ξεχωριστά τις σως, για να προσθέσεις όσο έχεις ανάγκη, ή αλλάζοντας το συνοδευτικό με κάτι πιο θρεπτικό.

Επίσης, είναι πάντα σημαντικό να τρως αργά και συνειδητά μέχρι το σημείο της απόλαυσης και να μην διστάσεις να αφήσεις τη «δύναμή» σου, χωρίς «φόβο» και «πάθος» ότι δεν θα ξαναφάς ποτέ το αγαπημένο σου πιάτο. Τέλος, μετά από ένα γεύμα fast food, όχι μόνο μην τιμωρείς το σώμα σου με νηστεία, που θα σε κάνει να λαχταράς περισσότερο το γρήγορο φαγητό, αλλά φρόντισε να ισορροπήσεις «θρεπτικά» την υπόλοιπη διατροφή σου με ό,τι δεν σου πρόσφερε το γρήγορο γεύμα.

Διάβασε ακόμη: Gisele Bündchen: Αυτές είναι οι υγιεινές συνήθειες που ακολουθεί το super model

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet