Εάν θα πρέπει να βάλετε ένα στόχο αυτή τη χρονιά αυτός πρέπει να είναι η φροντίδα του εαυτού σας. Και αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο ούτε χρονοβόρο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να “δεσμευτείτε” να τον αγαπήσετε περισσότερο. Συναισθηματική, ψυχική και σωματική υγεία είναι το τρίπτυχο για μια ισορροπημένη και χαρούμενη ζωή. Η Κλινική ψυχολόγος Carla Marie Manly, Ph.D., μας δίνει 6 δραστικούς τρόπους για να το πετύχουμε!

Οι του self-care συμβουλές για τη νέα χρονιά

1. Μάθετε να λέτε όχι

Μια all time classic συμβουλή που όλοι γνωρίζουμε αλλά λίγοι την ακολουθούμε! Όταν το πρόγραμμά σας είναι πολύ γεμάτο και νιώθετε στρες, ένα ευγενικό «όχι» είναι η μόνη λύση. Πείτε όχι σε προσκλήσεις που δεν σας προσφέρουν χαρά. Πείτε όχι σε εκείνους που σας φορτώνουν δουλειά χωρίς ανταποδοτικότητα. Πείτε όχι ακόμα και στα αγαπημένα σας πρόσωπα, όταν οι απαιτήσεις τους σας αγχώνουν. Σύμφωνα με έρευνες όταν προσπαθούμε πάρα πολύ να ευχαριστήσουμε τους πάντες, επιβαρυνόμαστε με επιπλέον άγχος. Αυτή η στάση «πρέπει να κάνω τα πάντα για όλους» μόνον άγχος και θυμό θα σας δημιουργήσει. Σταματήστε την λοιπόν.

self-care

2. Καταπολεμήστε την τελειομανία σας

Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε υπέροχα ατελείς. Νομιμοποιήστε αυτές τις μικρές σας ατέλειες, γιατί αυτές είναι που σας κάνουν μοναδικές. Είτε είναι η συνήθειά σας να καθυστερείτε τρία λεπτά, είτε οι ρυτίδες που σχηματίζονται γύρω από τα μάτια σας. Όπως σημειώνει στο βιβλίο της Date Smart: Transform Your Relationships & Love Fearlessly, τίποτα δεν είναι πιο ελκυστικό (και υπέροχο) από το να είσαι ο εαυτός σου.

3. Κάνετε ένα μικρό time out

Το να φροντίζεις καλά τον εαυτό σου δεν είναι εγωιστικό – είναι απαραίτητο. Για παράδειγμα απολαύστε χωρίς τύψεις ένα φλιτζάνι τσάι, καθισμένη στην αγαπημένη σας αναπαυτική πολυθρόνα, ή κάνετε έναν 10λεπτο διαλογισμό! Τα μικρά διαλλείματα βοηθούν το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα σας να ξεκουραστούν και να επαναφορτιστούν.

4. Απελευθερώστε τις κρυμμένες σκέψεις και τα συναισθήματά σας γράφοντας τις σε ένα ημερολόγιο

Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα είναι τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν γράφοντας τις σκέψεις, τους φόβους και τα άγχη σας σε ένα ημερολόγιο. Κρατώντας ένα ημερολόγιο ειδικά για αυτόν τον σκοπό, ενδόμυχα γνωρίζετε ότι υπάρχει για εσάς πάντα ένα «ασφαλές μέρος» για να ξεφορτωθείτε όλα τα περιττά και τοξικά συναισθήματα. Τηρήστε το καθημερινό σας ραντεβού με το ημερολόγιό σας και αφήστε τον εαυτό σας να ξεφορτωθεί οποιαδήποτε αρνητική σκέψη και ενέργεια. Εάν είναι δυνατόν, γράψτε στο ημερολόγιό σας λίγες ώρες πριν τον ύπνο. Αυτό θα επιτρέψει σε οποιαδήποτε αρνητική ενέργεια να διαλυθεί καθώς κινείστε στο υπόλοιπο βράδυ σας.

self-care
Ένα ημερολόγιο θα σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε όλα τα περιττά και τοξικά συναισθήματα.

Όταν γράφετε στο ημερολόγιό σας, προσπαθήστε να μην επεξεργάζεστε πολύ το κείμενο ή να ανησυχείτε για τη γραμματική και την ορθογραφία! Απλώς αφήστε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας να ρέουν ελεύθερα. Όταν τελειώσετε, κλείστε το ημερολόγιο. Αντισταθείτε στον πειρασμό να το ανοίξετε και να ξαναδιαβάσετε όσα γράψατε. Διότι αυτό μπορεί να σας προκαλέσει τη διάθεση για μια έντονη αυτοκριτική. Συνιστώ να κρατάτε το ημερολόγιο σε χώρο έξω από την κρεβατοκάμαρα για να μειώσετε την επιθυμία να το διαβάσετε τη νύχτα. Αυτή η στρατηγική θα σας βοηθήσει να κρατήσετε όλες τις ανεπιθύμητες σκέψεις (και την αρνητική ενέργεια), μακριά από τον χώρο που κοιμάστε και αναπαύεστε!

5. Ανακαλύψτε το πολύτιμο “σημειωματάριο διαγραφής”

Κρατήστε ένα σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι σας για να «διαγράψετε» αντικείμενα ή σκέψεις από τη λίστα υποχρεώσεων σας, ή τέλος πάντων οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Πολύ συχνά ανησυχούμε ότι θα ξεχάσουμε να κάνουμε κάτι την επόμενη μέρα και οι ανησυχητικές σκέψεις παρεμποδίζουν τον ύπνο μας. Μόλις μπουν οι ενοχλητικές σκέψεις στο σημειωματάριο σας, η ψυχή σας μπορεί να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί.

6. Αγαπήστε (επιτέλους) τον εαυτό σας

Τέλος, δώστε στον εαυτό σας την αγάπη που του αξίζει. Αυτό είναι το καλύτερο δώρο! Το δώρο που συνεχίζει να δίνει σε κάθε εποχή του χρόνου.

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet