«Οι άντρες δεν κλαίνε. Οι γυναίκες πρέπει να ναι πονηρές για να πετύχουν τον σκοπό τους. Τα αγόρια δεν παίζουν με κούκλες και τα κορίτσια με φορτηγά. Πρέπει να πας στρατό για να γίνεις άντρας. Μην είσαι εύκολη, μην είσαι εκδηλωτικός. Οι άντρες πρέπει να είναι σιωπηλοί, οι γυναίκες είναι αυτές που μιλάνε πολύ και γκρινιάζουν»… 

 Σίγουρα κάτι από αυτά έχεις ακούσει και σίγουρα αν ανήκεις στη νέα γενιά, την Gen-Z, δηλαδή σε όσους γεννήθηκαν ανάμεσα από το 1997 ως το 2012 σου φαίνονται αστεία και παρωχημένα γιατί οι άντρες κλαίνε, οι γυναίκες λένε ακριβώς αυτό που σκέφτονται, τα παιδιά μπορούν να παίξουν με ό,τι θέλουν και πάει λέγοντας!

Όλα αυτά η Gen Z τα κατέρριψε! Άρχισε να μιλάει ανοιχτά για τα προβλήματα της καθημερινότητας, να μην ανέχεται τις κακές συμπεριφορές, γκρέμισε το ταμπού του ψυχολόγου και επιτέλους αποδέχτηκε το γεγονός ότι ο καθένας μας είναι μοναδικός και δεν έχει σημασία τι θα πει ο κόσμος! Η καταπίεση του καθωσπρεπισμού πετάχτηκε από το παράθυρο για να την αντικαταστήσει η ελευθερία της προσωπικής έκφρασης.

Gen-Z

Η κοινωνική δικτύωση και οι αθλητές της Gen-Z

Φυσικά σε αυτό έπαιξαν σπουδαίο (και θετικό) ρόλο τα social media και πολλοί celebrities που μίλησαν ανοιχτά για θέματα που αντιμετωπίζουν χωρίς να κρύβονται πίσω από τις στημένες συνεντεύξεις των brands και των χορηγών τους. Οι αστέρες του αθλητισμού, του κινηματογράφου και της μουσικής σκηνής επαναπροσδιορίζουν το ρόλο τους και χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους για να ενθαρρύνουν τη συζήτηση για θέματα ψυχικής υγείας ενώ μπαίνουν δυνατά στη μάχη για τη φυλετική ισότητα και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα. 

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει έναν αυξανόμενο αριθμό προσωπικοτήτων της Gen-Z  να μιλούν ανοιχτά και να δημιουργούν μια νέα αυθεντική φωνή. Με τη συγκεκριμένη γενιά να αποτελεί  πλέον δημογραφική πλειοψηφία με  32% του πληθυσμού το 2020 – και την πιο ψηφιακά έξυπνη γενιά, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Gen-Z απευθύνθηκε στα κοινωνικά δίκτυα για να εκφράσει τις ανησυχίες της και να επηρεάσει κόσμο.

Πρώτη φορά είδαμε αθλητές να μιλούν και να εκφράζουν την τρομερή πίεση που δέχονται για να καταφέρουν να έχουν αυτές τις υψηλές αποδόσεις, αλλά και φυσικά τον αντίκτυπο που έχει όλο αυτό στην ψυχική τους υγεία. Άρθρο των Ακαδημαϊκών του Bournemouth University αναφέρει πως «Οι αθλητές της Gen-Z ξεκαθαρίζουν ότι, ενώ αγαπούν τα αθλήματά τους, η πρωταρχική τους ευθύνη είναι το καθήκον τους απέναντι στον εαυτό τους. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  διαδίδουν με μεγάλη ταχύτητα μια αυθεντική φωνή που είναι επίσης πιο προσωπική και ταυτόχρονα ανοιχτά πολιτική».

Η Naomi Osaka, τεννίστρια, δήλωσε το 2020 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πυροβολισμό του Τζέικομπ Μπλέικ στα χέρια της αστυνομίας των ΗΠΑ, πως «ωστόσο, πρώτα είμαι μια μαύρη γυναίκα και μετά αθλήτρια. Και σαν μαύρη γυναίκα αισθάνομαι πως υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά πράγματα να στρέψουμε την προσοχή μας από το να με δείτε να παίζω τέννις» και έπειτα αποχώρησε από το Western και Southern Open.

Το ίδιο ανοιχτή αλλά για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την ψυχική της υγεία ήταν και η βασίλισσα της ρυθμικής γυμναστικής Simone Biles, η οποία μέσα από τα stories της μίλησε για την κακή ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Ταυτόχρονα ώθησε τους 6.8 εκατομμύρια ακολούθους της να της κάνουν ερωτήσεις για θέματα ψυχικής υγείας και να μην φοβούνται να ανοιχτούν ποτέ- ακόμα κι όταν πρόκειται να χάσουν κάτι τόσο σημαντικό όσο η ψυχική τους υγεία!  Κι αυτό είναι queen status αν με ρωτάτε!

Gen-Z

Είναι ξεκάθαρο πως πλέον κινούμαστε σε μια πιο αυθεντική έκφραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς φίλτρα. Παντού υπάρχουν μηνύματα αυτοβελτίωσης και προώθησης της ψυχικής υγείας. Τα social media μπορεί είναι ένα περίεργο μέρος το οποίο ταυτόχρονα ζημιώνει την ψυχική μας υγεία αλλά και την βοηθά με τα μηνύματα που λαμβάνουμε συνεχώς πως είναι οκ να είμαστε στενοχωρημένοι, να έχουμε άγχος, κατάθλιψη ή οτιδήποτε άλλο. Και κυρίως είναι υγεία να ζητάμε βοήθεια!

Διάβασε επίσης: Zendaya: Η πολυσχιδής προσωπικότητα που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet