Οι νόσοι του περιοδοντίου (ουλίτιδα- περιοδοντίτιδα) λόγω της μεγάλης συσσώρευσης πέτρας στα δόντια και στα ούλα μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.

Εάν τα ούλα σας είναι διογκωμένα, κόκκινα και αιμορραγούν, μπορεί να έχετε ουλίτιδα ή και περιοδοντίτιδα. Τα φλεγμένοντα ούλα μπορεί επίσης να είναι και επώδυνα. Υπάρχει μια ανησυχία μεταξύ των περισσότερων επαγγελματιών του ιατρικού τομέα ότι οι νόσοι του περιοδοντίου μπορεί να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στις καρδιακές παθήσεις. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα υγιή ούλα είναι σημαντικά για τη γενική υγεία. Οι νόσοι του περιοδοντίου μπορούν να αντιμετωπιστούν και στο σπίτι, αλλά γενικά απαιτείται επαγγελματική οδοντιατρική φροντίδα.

Συμπτώματα των νόσων του περιοδοντίου:

 • Κόκκινα, διογκωμένα ούλα
 • Αιμορραγία μετά το νήμα ή κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος
 • Τα ούλα αποσπώντα ή παρατηρώντας τα, φαίνεται να βλέπετε μεγάλυτερη επιφάνεια δοντιών από ό,τι συνηθίζατε
 • Πόνος όταν δαγκώνετε ή μασάτε
 • Επίμονη, κακή αναπνοή
 • Δόντια με κινητικότητα

Προβλήματα  που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης νόσων του περιοδοντίου

 • Ορισμένες ασθένειες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και της αθρίτιδας, μπορεί να σας θέσουν σε υψηλότερο κίνδυνο περιοδοντικής νόσου.
 • Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης.
 • Παρενέργειες σε φάρμακα: Για να έχετε ένα υγιές στόμα, χρειάζεστε αρκετό σάλιο για την καταπολέμηση των βακτηριδίων. Ωστόσο, πολλά φάρμακα, όπως αυτά για  κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις  και άλλες καταστάσεις, μπορούν να προκαλέσουν ξηροστομία  που μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.
Αντιμετώπιση των νόσων του περιοδοντίου στον οδοντίατρο

Οι οδοντίατροι αφού πρώτα εξετάσουν την στοματική σας κοιλότητα, προσφέρουν μια επαγγελματική υπηρεσία καθαρισμού δοντιών, μια διαδικασία που ονομάζεται  καθαρισμός και στίλβωση. Στη συνέχεια :

Θα απομακρύνει τυχόν πλάκα ή πέτρα (πλάκα που συσσωρεύεται και σκληραίνει πάνω στην επιφάνεια του δοντιού και μπορεί μόνο να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο) από τις περιοχές όπου δεν μπορεί να φτάσει το βούρτσισμα.

Θα εκτελέσει την  στίλβωση με συμβατικές πάστες στίλβωσης ή χρησιμοποιώντας Air Flow για να αφαιρέσει τυχόν επιφανειακούς λεκέδες από τα δόντια σας οφειλόμενους σε τροφές, ροφήματα όπως το τσάι και ο καφές και το κάπνισμα

Θα προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της καλής οδοντικής υγείας και την επίδειξη τεχνικών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι.

Ο οδοντίατρος σας θα παρέχει επίσης συμβουλές σχετικά με τη διατροφή και την πρόληψη της φθοράς των δοντιών.

Συμβουλές για την πρόληψη των περιοδοντικών νόσων:

 • Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα με χειροκίνητη ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.
 • Αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 μήνες.
 • Η κακή τεχνική βουρτσίσματος μπορεί να επιδεινώσει την περιοδοντική νόσο.
 • Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Χρησιμοποιήστε συμβατικό νήμα ή νερού ή κάντε χρήση μεσοδόντιων βουρτσών. Το νήμα θα βοηθήσει τον καθαρισμό των επιφανειών μεταξύ των ούλων και των δοντιών σας και στην αφαίρεση των υπολλειμάτων των τροφών.
 • Βουρτσίστε απαλά και τη γλώσσα σας. Η γλώσσα σας είναι ένα τέλειο μέρος για την ανάπτυξη παθογόνων ή μη βακτηρίων
 • Χρησιμοποιήστε ήπιο αντισηπτικό στοματικό διάλυμα ή υπεροξείδιο του υδρογόνου αραιωμένο σε νερό. Το στοματικό δυάλυμα βοηθάει επίσης την απομάκρυνση των υπολλειμάτων των τροφών.
 • Αποφύγετε την χρήση οδοντογλυφίδας. Η υπερβολική χρήση τους μπορεί να τραυματίσει τα ούλα.
 • Αν είστε έξω και δεν μπορείτε να βουρτσίσετε τα δόντια σας ή να χρησιμοποιήσετε νήμα, ξεπλύνετε το στόμα σας μόνο με νερό.
 • Κάντε τακτικούς ελέγχους . Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν έναν έλεγχο τουλάχιστον κάθε έξι μήνες, ενώ άλλοι μπορεί να χρειαστούν συχνότερες επισκέψεις ανάλογα τις οδοντιατρικές τους ανάγκες.
 • Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή: Οι ανεπάρκειες  βιταμινών μπορεί να δυσκολέψουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και να θεραπευτεί. Έτσι φροντίστε ώστε να τρώτε τα σωστά τρόφιμα με επαρκείς βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
 • Σταματήστε το κάπνισμα Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, το κάπνισμα μπορεί να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την περιοδοντική νόσο.

Γιατί είναι τόσο απαραίτητος ο καθαρισμός

Με τα περισσότερα δόντια των ενηλίκων να χάνονται από την ουλίτιδα και όχι από τη τερηδόνα, η τακτική θεραπεία με καθαρισμό είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των ούλων και των δοντιών σας υγιή. Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο σε συνδυασμό με οδοντιατρικούς ελέγχους και φροντίδα των δοντιών και των ούλων στο σπίτι θα βελτιώσουν σημαντικά την εμφάνιση των δοντιών σας και την στοματική υγεία σας.

Ποια είναι τα οφέλη από τον καθαρισμό;

Η καλή στοματική υγιεινή είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη της  ουλίτιδας και της τερηδόνας, η οποία μπορεί τελικά να οδηγήσει σε απώλεια των δοντιών. Οι τακτικές επισκέψεις σε έναν οδοντίατρο φροντίζουν να απομακρυνθεί η κρυφή και δυσπρόσιτη πλάκα και πέτρα από τα δόντια σας, αφαιρώντας ταχείες επιφάνειες που συμβάλλουν στη δημιουργία βακτηριακών αποικιών και στη βελτίωση της υγείας των δοντιών και των ούλων σας.

Οι οδοντίατροι μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα φωτεινότερα και πιο λευκά δόντια. Ο βαθύς καθαρισμός και η στίλβωση, καθώς και η θεραπεία AIR-FLOW είναι αισθητικές θεραπείες που μπορεί να αφαιρέσουν τους επιφανειακούς λεκέδες, αφήνοντάς σας ένα πιο φρέσκο και φωτεινότερο χαμόγελο.

Με τη συνεργασία της Δρ. Μαρία Λάλουση , D.D.S., MSc Οδοντικά Εμφυτεύματα, Πιστοποιημένη στην Αισθητική Οδοντιατρική – PG Cert Aesthetic Dentistry

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet