Σήμερα, 25 Οκτωβρίου, είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Μπορεί να τον έχεις δει με τα μάτια σου- μπορεί όχι. Αλλά σίγουρα έχεις ακούσει για αυτόν. Μοιάζει τρομακτικός, όπως κάθε μάχη που δίνουμε στη ζωή μας. Όμως, κάθε μάχη μπορεί να είναι νικηφόρα αρκεί να ελέγχεις μια στο τόσο είτε μόνη σου είτε με τον γιατρό σου το στήθος σου! Δυστυχώς, οι αιτίες που προκαλούν καρκίνο του μαστού δεν είναι ακριβώς γνωστές, όμως αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι πως εάν τον εντοπίσεις εγκαίρως, είναι αντιμετωπίσιμος.

καρκίνος

12 facts για τον καρκίνο του μαστού

 1. Ο καρκίνος του μαστού είναι η Νο2 αιτία θανάτου στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα.
 2. Υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της.
 3. Στην Ελλάδα η συχνότητά του έχει αυξηθεί επίσης σημαντικά και υπολογίζεται σε 4500 νέες περιπτώσεις ετησίως.
 4. Το 90% των μορφών καρκίνου του μαστού είναι ιάσιμες αρκεί αν διαγνωστούν εγκαίρως.
 5. Στις γυναίκες ο καρκίνος του μαστού είναι ο συχνότερα εντοπισμένος καρκίνος.
 6. Ο καρκίνος του μαστού είναι η 3η αιτία θανάτου από καρκίνο στο σύνολο του πληθυσμού.
 7. Καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανιστεί και στους άνδρες, όμως είναι συχνότερος στις γυναίκες (100 γυναίκες: 1 άνδρας).
 8. Οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται μετά από την ηλικία των 50 ετών, ενώ είναι σπάνιος σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 35 ετών (5% των περιπτώσεων), με εξαίρεση τις γυναίκες που έχουν κληρονομική προδιάθεση.
 9. Όταν μια γυναίκα έχει μια συγγενή πρώτου βαθμού (μητέρα, αδελφή ή κόρη) με καρκίνο του μαστού, σχεδόν διπλασιάζεται ο σχετικός κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του μαστού και η ίδια. Ο κίνδυνος σχεδόν πενταπλασιάζεται όταν υπάρχουν δυο συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο του μαστού στο ιστορικό τους.
 10. Γυναίκες 20-40 ετών πρέπει να πραγματοποιούν κλινική εξέταση μαστών κάθε 3 χρόνια
 11. Γυναίκες 35-40 ετών δεν πρέπει να παραλείπουν την 1η μαστογραφία αναφοράς
 12. Γυναίκες άνω των 40 δε θα πρέπει να ξεχνούν μία μαστογραφία και κλινική εξέταση κάθε χρόνο.
καρκίνος

Αυτά είναι κάποιοι αριθμοί που αφορούν στον καρκίνο του μαστού. Όμως ο καρκίνος του μαστού δεν είναι μόνο νούμερα και ποσοστά είναι υπαρκτός. Αφορά οικογένειες, γυναίκες που ξυπνούν και κοιμούνται με αυτόν, πάνε στις δουλειές τους, βόλτα, στις χημειοθεραπείες τους. Πρέπει να το θυμάσαι ότι είναι υπαρκτός και να μην αμελείς την μαστογραφία σου! Η εξέταση κρατάει μόνο λίγη ώρα και μπορεί να σου σώσει τη ζωή! Είναι υπαρκτός για αυτό πρέπει να θυμάσαι πάντα #toradevou σου!

Διάβασε ακόμα: 5 ερωτήσεις που ίσως έχεις για τον καρκίνο του μαστού!

Ακολουθήστε το TheNotebook στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

Best of Internet